Košarkaši Crvene zvezde (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)

Zvezda ide dalje bez Adamsa, na redu su MVP Džejms i Obradovićevi kneževi

Vreme čitanja: 6min | pet. 04.11.22. | 08:47

Srpski šampion u šestom kolu Evrolige gostuje Monaku, dan nakon što se zvanično rastao sa američkim plejmejkerom

Igrači dolaze i odlaze. To je normalna i redovna pojava u evropskoj i svetskoj košarci. Pa i u srpskoj. Pogotovu kada su stranci u pitanju. Neki se bolje snađu, kupe navijače poput Čarlsa Dženkinsa i provedu godine u jednom klubu. Drugi ipak nemaju toliko sreće. Tako se Crvena zvezda posle tri meseca saradnje sporazumno rastala sa Džejlenom Adamsom. Nije bilo suđeno.

Svesno su crveno-beli preuzeli određeni rizik, jer Adams pre dolaska na Mali Kalemegdan nije imao dodira sa evropskom košarkom. Pa ni Starim kontinentom. Kada je stigao u Beograd rekao je da je "prvi put sleteo u Evropu. Ipak, rezime američkog košarkaša je obećavao. Kao šampiona Australije, MVP tamošnje lige i igrač sa NBA iskustvom zadužio je klupsku opremu i stekao se utisak da je Zvezda ispod radara pronašla veliko pojačanje.

Izabrane vesti

Dokazalo se na Adamsovom primeru da je adaptacija na najviši nivo evropske košarke ozbiljan proces. Pogotovu kada se dolazi iz lige koja još gradi reputaciju i teži ka bržoj igri, sa akcentom na individualni kvalitet.

"Nisam navikao da se lopta kreće u ovako velikoj meri. Došao sam iz košarke koje se zasniva na izolacijama, individualnim akcijama, brzoj tranziciji, akcijama iz blokova... Tokom priprema smo igrali protiv timova koji te slome pozicionom igrom, prave dodatni pas, za dodatnim pasom. Pojedini timovi i u Australiji igraju pozicionu košarku, ali sličnost je pre svega u fizičkom aspektu. Za mene je bilo drugačije jer sam imao trenera sa kojim sam sarađivao u Razvojnoj ligi, pa smo igrali bržu košarku, nalik na NBA - i to je upalilo", pričao je Amerikanac za Mozzart Sport pred početak sezone.

Džejlen Adams je odigrao svega pet zvaničnih utakmica u crveno-belom. U Evroligi tri, sa prosekom od 5,7 poena i 2,7 asistencija. Dve u ABA ligi, s tim što je protiv MZT-a na debiju pružio vrlo dobru partiju (16 poena, uz po tri skoka i asistencije), dok se u regionalnom derbiju protiv Budućnosti nije snašao (dva poena i dve asistencije).

Upravo se tako najbolje može opisati Adamsov boravak na Malom Kalemegdanu - nije se snašao. Ali, život ide dalje.

Već večeras crveno-bele čeka novi izazov. Posle tri vezana trijumfa u oba takmičenja gostuju ekipi Monaka u šestom kolu Evrolige (21.00). Otputovali su još u sredu, sa 13 igrača. Luka Mitrović ima problema sa povredom primicača i nije se našao među putnicima, dok su u Beogradu ostali i Miroslav Raduljica i Nikola Topić.

Pobede nad Bajernom i Igokeom ulivaju optimizam. Luka Vildoza igra sjajno od kako je došao, pa je već proglašen i za MVP-a ABA lige u oktobru. Nemanja Nedović polako hvata zalet, a Ben Bentil dokazuje da ga ni zdravstveni problemi ne mogu zaustaviti da pomogne ekipi. Uz Argentinca se nesumnjivo pokazao kao najveće pojačanje. Stvari polako dolaze na svoje.

"Spremamo se kao i za svakog protivnika, i nadam se da ćemo biti na visini zadatka. I dalje nismo kompletni, nedostaje nam Luka Mitrović, tu smo sa 13 igrača, i ovi momci koji su tu, spremni su da istrče na parket. Verujem da ćemo na prvom mestu energetski odgovoriti ekipi Monaka", istakao je trener Crvene zvezde Vladimir Jovanović.

Delila je Zvezda dva puta megdan prošle sezone sa Kneževi koji su oba puta bili bolji. Kod kuće su slavili 70:62, u dvorani "Aleksandar Nikolić" 91:80. Mnogo toga se promenilo u međuvremenu, a Monako je od pravog osvežanja elitnog takmičenja izrastao u ozbiljnog konkurenta za mesto na Fajnal foru.

Ekipa Saše Obradovića ima učinak 4-1 (naspram Zvezdinih 1-4) i dobila je sve mečeve u Gaston Medesan dvorani od početka sezone. Doduše, samo četiri puta je bila domaćin, jednom u Evroligi. Savladala je Roan na premijeri (109:85), Gravlen (95:85) i Burg (98:94) u francuskom prvenstvu, ali i branioca evropskog trona Anadolu Efes (95:92 posle produžetka). Na samom startu Kneževi su potvrdili da pucaju visoko.

A kako i ne bi, kada su u tekuću takmičarsku godinu ušli sa najvećim budžetom u istoriji francuske košarke - 20.724.000 evra. Oformili su paklen tim. Zadržali Majka Džejmsa, Jakubu Utaru, Alfu Dijaloa, Donatasa Moteijunasa i Dontu Hola. Angažovali fantastična pojačanja poput Elija Okoboa i Metjua Strazela iz Asvela, Džordana Lojda iz Zenita, bivšeg igrača Uniksa Džona Brauna, Džerona Blosomgejma iz Ulma, šampiona Evrolige Andrijana Moermana... Sastavljena je ekipa za najveće domete.

"Očekuje nas utakmica sa jednom od najboljih ekipa u Evroligi koja je pravljena za Fajnal for. Skup sjajnih individualaca koji jednim potezom rešavaju utakmicu, od Džejmsa, Lojda i Okoboa u bekovskoj liniji oni su pretnja svakom timu. Pokriveni su i ispod koša gde takođe imaju sjajne igrače, uklopljeno je sve u jedan sistem. U prvih pet utakmica zabeležili su četiri pobede, a izgubili samo od Makabija gde su imali 20 poena razlike prednosti. Bez poraza su u Francuskoj, i ovo je sigurno jedno od najtežih gostovanja za svaku ekipu u Evroligi", rekao je Jovanović.

Osetili su crveno-beli moć Monaka tokom priprema. Na turniru u Antaliji vicešampion Francuske je slavio sa 93:88. Jasno, rezultat iz predsezone nije merilo, ali Zvezda je još jednom na delu mogla da vidi fantastičnog Majka Džejmsa koji je postigao ključne poene u tesnoj završnici i sa 20 okončao susret. Jasan pokazatelj da mu je na svakom meču stalo da pobedi, pa iako ne nosi takmičarsku težinu.

Zaustavljanje Džejmsa će biti jedan od glavnih zadataka Zvezdine odbrane. Da je u strašnoj formi dokazuje i nagrada za MVP-a oktobra u Evroligi. Na pet nastupa je beležio 21,4 poena i prosečan indeks 22,8.

Ipak, nije Monako samo Džejms. To je dokazao i trijumfom nad Olimpijakosom u prethodnoj rundi Evrolige (81:76). Do pobede protiv čete iz Pireja, Obradovićev sastav je sa 23 poena vodio Eli Okobo.

"Sada i u prethodnim utakmicama smo pokazali da nam je dovoljna samo jedna lopta. Imamo pametne momke koji mogu da asisitiraju i kreiraju. I mi pronalazimo ritam korak po korak", odgovorio je francuski reprezentativac na terenu, a potom i pred novinarima Eurohupsa na zlurade komentare da će Kneževima biti potrebne tri lopte s ozbirim na veliki broj sjajnih individualaca u ekipi.

Obradović je odlično ukomponovao ekipu, raspodelio uloge i odgovornost. Pored Efesa i Olimpijakoas, pred Kneževima su oružje položili i Virtus (83:66) i Panatinaikos (83:80), dok je jedino Makabi uspeo ih savlada i to posle čudesnog preokreta (78:70).

Jasno je da Crvenu zvezdu očekuje još jedan zadatak, ali i Saša Obradović je oprezan pred duel sa klubom u kojem je počeo igračku karijeru.

"Zvezda će vremenom biti sve bolja i bez dileme neugodan protivnik. Igra protiv Igokee možda nije pravo merilo kako će izgledati protiv nas. Moramo da budemo oprezni, čuvamo domaći teren i opravdamo ulogu favorita - ne samo u ovoj utakmici. Svi očekuju velike stvari. Dobro smo počeli, gradimo samopouzdanje na prethodnim susretima", rekao je u razgovoru za Mozzart Sport.

Predstojeći susret, kao i svaki prethodni sa Crvenom zvezdom, biće poseban za srpskog stručnjaka. Ali to srpskom šampionu neće olakšati posao.

"Odrastao sam u tom klubu i nema sumnje da su lepe emocije ostale i da će uvek biti tu. Normalno je da se pred meč ostave po strani, jer treba biti maksimalno profesionalan. Igramo protiv Zvezde i svi očekuju da u crveno-belim bojama Monaka pobedim", zaključio je Saša Obradović.

EVROLIGA - 6. kolo

Četvrtak

Baskonija – Makabi Tel Aviv 116:87

/Hauard 23 – Braun 20/

Bajern Minhen – Anadolu Efes 81:78

/Vinston 16 – Micić 24/

Olimpija Milano – Real Madrid 77:83

/Pangos 21 – Musa 25/

Panatinaikos – Partizan Mozzart Bet 89:91

/Bejkon 17 – Panter 29/

Petak

19.00 (1,70) Žalgiris (14,5) Alba (2,30)

20.00 (1,25) Olimpijakos (17,00) Valensija (4,40)

20.30 (1,60) Barselona (14,50) Fenerbahče (2,55)

21.00 (1,30) Monako (16,00) Crvena zvezda (3,90)

21.00 (1,45) Virtus (15,00) ASVEL (2,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaDžejlen AdamsKK MonakoVladimir JovanovićSaša ObradovićMajk DžejmsEli Okobo

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara