Fotografija sa zvanične promocije (©MN Press)
Fotografija sa zvanične promocije (©MN Press)

Zvezda izlazi na tržište i čeka rasplet u Razvojnoj ligi, Obradović ubedio Kuzmića da može da bude onaj stari

Vreme čitanja: 5min | pon. 07.09.20. | 12:00

Kreće potraga za naslednikom Lendrija Noka

Još tokom promocije dresova i ekipe za predstojeću sezonu bilo je očigledno da među igračima i stručnim štabom nedostaje Lendri Noko. Nedugo zatim krenule su spekulacije da kamerunski centar možda neće ni zaigrati za Crvenu zvezdu, a ubrzo je i sa Malog Kalemegdana stiglo zvanično saopštenje. Koncizno, bez mnogo detalja, Crvena zvezda obavestila je navijače i javnost da ugovor "neće biti aktiviran iz medicinskih razloga", a prema saznanjima našeg portala Nokovi problemi sa srcem bili su prepreka preko koje odgovorni u klubu nisu želeli da pređu. Pogotovo ne jer su rane od tragične smrti bivšeg centra crveno-belih Majkla Odža još sveže...

Crvena zvezda je zapravo povukla jedini logični potez i prijateljski se rastala sa Nokom. Jeste klub ostao bez pojačanja evroligaškog kalibra i centra po ukusu Saše Obradovića, ali stručni štab, lekarski tim i uprava vodili su se mišlju da zdravlje igrača i stabilnost kluba moraju da budu na prvom mestu. Vest da je Noko bivši iznenadila je košarkašku javnost u Srbiji, prvenstveno iz razloga što je Kamerunac bez ikakvih problema odrađivao posao u berlinskoj Albi i bio među najboljima u timu. Ipak, kako su se globalne okolnosti promenile, a pandemija virusa korona uzela danak i u sportskom svetu, tako Zvezda nije želela da se upusti ni u kakve rizične igre, pa čak ni pored uveravanja ljudi iz Albe da Noko nije imao nikakvih zdravstvenih problema tokom protekle dve godine, koliko je igrao za nemačkog šampiona.

Izabrane vesti

Saša Obradović precrtao je Nokovo ime, te upravi Crvene zvezde predao novi spisak želja. I dalje važeći prvak Jadranske lige i Srbije ponovo će izaći na tržište u potrazi za prvim centrom, iako praktično bez prestanka motri na potencijalna pojačanja na spoljnim pozicijama. Centar je od nedelje popodne postao apsolutni prioritet Crvene zvezde. Kao retko kada u prošlosti, tržište je preplavljeno igračima na svim pozicijama! A, isto je dodatno zasićeno zbog neizvesnosti koja vlada oko bliske budućnosti Razvojne lige. Pričao je nedavno o tome poznati košarkaški agent Miško Ražnatović - zbog posledica globalne krize i pandemije na tržištu je veliki broj kvalitetnih igrača bez ugovora, a ako se bude dogodilo da se G liga ne bude igrala do naredne godine, košarkaška pijaca biće preplavljena!

To je upravo rasplet koji u Crvenoj zvezdi i čekaju. Ako se Razvojna liga zaista ne bude igrala, mogla bi da se pronađu rešenja ne samo na centru, već i na bekovskim pozicijama, na čemu i insistira šef stručnog štaba. Ime i prezime Devina Vilijamsa kao potencijalnog naslednika Lendrija Noka pojavilo se kao prvo od verovatno mnogih koja će biti povezivana sa Crvenom zvezdom. Iz košarkaških krugova bliskih Zvezdi ne može se čuti da je interesovanje za Vilijamsa zaista ozbiljno, mada ne treba zaboraviti da američkog centra i prvog trenera Crvene zvezde zastupa ista agencija - Beobasket.

KAKO JE RAZGOVOR OBRADOVIĆA I KUZMIĆA PROMENIO STVARI

Ognjen Kuzmić u prošloj sezoni (©MN press)Ognjen Kuzmić u prošloj sezoni (©MN press)

Dok odgovorni u klubu rade na rešavanju gorućeg problema, srpske košarkaške krugove zadovoljile su reči Saše Obradovića da od Ognjena Kuzmića "očekuje mnogo" u predstojećoj sezoni. Potencijalni srpski reprezentativac preturio je preko glave suviše negativnih događaja, povreda, pa čak i tešku saobraćajnu nesreću, ali je iz svega izašao jači! Sam centar iz Doboja je u kratkim crtama objasnio gledaocima putem video linka da je "spreman za desetku" i da se oseća odlično, a to nije samo prazna priča. Saša Obradović je takođe objasnio da se kod Kuzmića mogu videti obrisi onog starog centra, reprezentativnog kalibra, koji je svojevremeno bio potporni stub Crvene zvezde, da bi zatim obezbedio sebi i transfer života u madridski Real.

Nažalost, posao iz snova se za Kuzmića pretvorio u pravi košmar, prvo zbog kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta, onda i drugih povreda koje su ga snašle tokom boravka u Madridu. Svi ti događaji, a ponajviše ona prošlogodišnja saobraćajna nesreća, igrački su potpuno degradirali Kuzmića, do nivoa neprepoznatljivosti. Povratak u trenažni proces već u oktobru, pa optimistične najave da bi srpski centar ubrzo mogao da se vrati na parket izvesno su uticali na njegovo samopouzdanje, jer je golom oku laika bilo jasno da Kuzmić još nije spreman za najveće izazove, iako se možda nekom činilo da jeste. Prekid sezone u martu njemu je možda i najviše prijao, jer je imao dodatnih šest meseci za pravi odmor, dovođenje tela u optimalno stanje za napore koji dolaze i individualni rad. Tu je važnu ulogu odigrao Saša Obradović.

Kako se može čuti, reči šefa stručnog štaba podigle su samopouzdanje nekada standardnog reprezentativca Srbije, a u tom razgovoru Kuzmić je shvatio da ipak može da bude onaj stari, uz pravilno doziranje napora, treninga i odmora. Kuzmićeva transformacija bila je očigledna od momenta kada su pripreme startovale.

Na svakom narednom treningu izgledao je bolje nego ranije, ubrzo je počeo da vraća stare navike na parketu, da bude sveprisutan u odbrani i spreman da pohvata sve lopte u oba reketa, a svedoci utakmica protiv Mege i FMP tvrde da je Kuzmić zaista podsećao na sebe iz najboljih dana. Nisu možda pripremni susreti protiv dva mlada tima pravo merilo, ali to je ono što Crvenu zvezdu i Kuzmića, između ostalog, čeka tokom sezone. Plus daleko jači okršaji u Evroligi i raspored koji nimalo nije blagonaklon nikome.

Stručni štab je video u Kuzmiću onu staru iskru, želju za radom i trud koji se uvek dodatno vrednuje. Možda na kraju procesa to neće biti kopija originala iz onih vremena prvog mandata u Crvenoj zvezdi, ali sama činjenica da postoji mogućnost da Kuzmić povrati bar deo starih kvaliteta ulivaju nadu i optimizam. Crvena zvezda i Srbija mogli bi ponovo da dobiju starog Kuzmu...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (@nikolaS_msport)



tagovi

Saša ObradovićLendri NokoOgnjen Kuzmić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara