Fakundo Kampaco se baca za loptu na 20 razlike u prvoj utakmici (Foto: MN Press)
Fakundo Kampaco se baca za loptu na 20 razlike u prvoj utakmici (Foto: MN Press)

Zvezda nikada nije dobila plej-of meč u Morači, ali do sada nije imala Fakunda Kampaca

Vreme čitanja: 5min | uto. 23.05.23. | 13:44

Crveno-beli posle 14 vezanih pobeda imaju priliku da se plasiraju u još jedno finale ABA lige

Posle ubedljivog trijumfa 93:55 u prvom meču polufinalne serije protiv Budućnosti, košarkaši Crvene zvezde su na pragu plasmana u još jedno finale ABA lige. Odigrali su crveno-beli gotovo perfektan meč pred ispunjenim tribinama dvorane Aleksandar Nikolić, upisali jednu od najubedljivih pobeda nad Podgoričanima u regionalnom prvenstvu, ali je jasno da ih u revanšu čeka daleko teži zadatak.

U prilog tome govori i činjenica da su na 26 gostovanja u glavnom gradu Crne Gore košarkaši tima sa Malog Kalemegdana samo šest puta slavili. Nijednom nisu bili bolji od Budućnosti u Morači tokom plej-ofa Jadranske lige, a gostovali su sedam puta.

Izabrane vesti

Dakle, dvorana Plavih bila je neosvojiva za Zvezdu u doigravanjima, čak i kada je u sezoni 2018/19 dominirala pred svojim navijačima, dobila svaki od tri meča velikog finala kod kuće sa 19 ili više poena razlike (91:72, 107:69 i 97:54). Jasan pokazatelj da je Budućnost drugi tim kada ima fanatičnu podršku svojih pristalica kao vetar u leđa.

Nisu Budućnost u Podgorici uspevali da savladaju ni asovi poput Tejlora Ročestija, Bilija Berona, Džordana Lojda, ali uz dužno poštovanje pomenutih, Zvezdine boje sada brani Fakundo Kampaco i kada se u obzir uzme rasplet prve utakmice, u kojoj je ekipa Petra Mijovića gotovo 35 minuta statirala, čini se da su crveno-beli u idealnoj poziciji da prekinu negativan niz i izbore plasman u deveto ABA finale.

Jer Argentinac je neko ko čini čitav tim boljim, uspeva da ga zarazi energijom na svakom meču, protiv svakog protivnika. Neumoran je, konstatno fokusiran i motivisan. Baca se za loptu i na 20 razlike, bez izuzetka svaki napad počinje agresivno i već u tranziciji pokušava da razbije protivničku odbranu. Ima Crvena zvezda u svojim redovima šampiona vrhunskog kalibra, koji je očigledno rešen da u trofejne vitrine doda i pehar Jadranske lige. I to je najveći adut ekipe Duška Ivanovića u pokušaju da po prvi put "sruši" Moraču u plej-ofu.

GRANICA U MOZZARTU ZA ASISTENCIJE FAKUNDA KAMPACA - 6,5

Videlo se i u prvom meču protiv Budućnosti da su stvari legle na svoje na Malom Kalemegdanu. Izuzev problema koje je imao Stefan Lazarević još od utakmice u Zadru (udarac u predelu prepona) i koji su ga odvojili od terena u prvom susretu sa Podgoričanima, trener Ivanović ima sve ostale igrače na raspolaganju. I u dobrom ritmu. Odmorne, spremne da ostave i poslednju kap znoja na parketu, a kako je Filip Petrušev nakon pobede u prvoj utakmici polufinala istakao - i željne mečeva zbog sve većih pauza.

Stvoreni su svi preduslovi da košarkaši srpskog i regionalnog šampiona ispune sve zahteve trenera, što su u velikoj meri uradili pre devet dana i to je rezultovalo pobedom od 38 razlike. Budućnost u Beogradu nije mogla da se nosi sa agresivnom odbranom, igrom bez padova koncentracije na oba kraja i visokim ritmom koji je diktirao srpski šampion. Zaustavila je Zvezda glavne napadačke opcije rivala, a na polovini Podgoričana su ponovo pogađali svi (12 strelaca), što najbolje opisuje raznovrsnost arsenala crveno-belih.

Iako je jasno da je Ivanovićev tim kvalitetniji, da ima prednost i s pravom ulogu velikog favorita, postarao se iskusni stručnjak i izjavama posle prve, ali i pre druge utakmice da svima stavi do znanja da njegova ekipa neće potceniti rivala.

Očekuje nas novi meč protiv Budućnosti, kluba koji poštujemo i protiv tima protiv koga nas očekuje u utorak težak posao. Odigrali smo odličnu utakmicu u Beogradu, ali sada igramo na gostujućem terenu gde će košarkaši Budućnosti imati podršku, a sigurno će odigrati vrlo angažovano jer rezultat prve utakmice nije realan pokazatelj njihovog kvaliteta. Idemo da odigramo čvrsto, dobro, sa puno energije i sa željom da pobedimo”, rekao je Duško Ivanović u najavi susreta.

Kao što je Zvezdin trener napomenuo, izvesno je da će Podgoričani pokazati reakciju. Koliko god da je Zvezda bila bolja u prvoj utakmici, jasno je da se Budućnost nije pokazala u pravom svetlu. Erik Grin nije mogao da diše od crveno-bele odbrane, ali je Amerikanac bezbroj puta tokom karijere, pa i u plavom dresu, pokazao da ga najveći izazovi inspirišu i da je sposoban da pogađa preko ruke u kontinuitetu. Da može da frustrira protivnika šutevima sa distance.

GRANICA U MOZZARTU ZA POENE ERIKA GRINA - 15,5

Ipak, da bi Mijovićeva ekipa pripretila Zvezdi, biće joj potrebno više od dobre partije Grina. Tre Bel Hejns, Petar Popović i Manu Lekomt su ostali bez poena u Pioniru, Igor Drobnjak i Kameron Rejnolds su postigli po dva. Spoljna linija Budućnosti je bila prilično nemoćna, što dokazuju i samo četiri pogođene trojke (4/24, 16,7 odsto). S druge strane, visoki igrači podgoričke ekipe su se daleko bolje snalazili. Centri Alfa Kaba i Kenan Kamenjaš su postigli po sedam poena, Džej Džej O'Brajen je brojao do devet. Solidan učinak, mada je jasno da će morati još bolje u revanšu.

Svesni smo da u prvom meču nismo bili ni blizu nivoa na kojem možemo biti. U Podgorici od starta meča moramo igrati pametnije, sa mnogo većim fokusom na egzekuciju našeg plana. Definitivno odbrana, kako timska tako i jedan na jedan moraju biti na većem nivou, moramo podići nivo agresivnosti i adaptirati se na isti u napadu. Verujem da uz naše navijače možemo odigrati mnogo bolju utakmicu, odbraniti domaći teren, izjednačiti seriju i otići na majstoricu”, rekao je bivši igrač Monaka, O‘Brajen, pred drugi okršaj sa Crvenom zvezdom u polufinalu ABA lige.

U slučaju da Crvena zvezda konačno dođe do pobede u Morači, u finalu će igrati sa boljim iz duela Partizan Mozzart Beta i Cedevite Olimpije. Termini mečeva drugog polufinalnog para nisu poznati, kao ni kada bi u slučaju trijumfa Budućnosti ekipa Duška Ivanovića igrala majstoricu pred svojim navijačima u Pioniru. Ipak, učiniće crveno-beli sve u svojoj moći da se vreme odigravanja treće utakmice nikada i ne otkrije.

ABA LIGA (POLUFINALE) - DRUGA UTAKMICA

Utorak

20.00: (2,25) Budućnost (15,0) Crvena zvezda (1,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Budućnost PodgoricaDuško IvanovićFakundo KampacoPetar MijovićErik Grin

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara