Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)

Zvezda samo dvaput gubila prvi evropski meč kod kuće: Sudar desetkovanih i sećanje na januar 2020.

Vreme čitanja: 6min | čet. 13.10.22. | 10:46

Crveno-beli nisu poraženi od Panatinaikosa na svom parketu u protekla tri okršaja, ovaj nosi posebnu notu

Idealan trenutak za evropsku premijeru pred svojim navijačima ne postoji, a deficit ljudstva samo dodatno otežava situaciju. Ni Crvena zvezda, ni Panatinaikos ne mogu da se pohvale praznim zdravstvenim kartonom, ali ono što pravi ogromnu razliku uoči susreta beogradskog i atinskog velikana (TV Sportklub, 19.00) jeste pogled na listu rezultata ostvarenih od početka sezone.

Uprkos porazu od Efesa u Istanbulu Crvena zvezda je pobedama nad MZT-om i pogotovo ekipom Budućnosti u prvom velikom ABA derbiju pokazala da ni povrede, odnosno velika rupa u bekovskoj liniji zbog izostanaka Ognjena Dobrića, Stefana Markovića i Nemanje Nedovića ne može da bude prepreka na putu ka pozitivnom rezultatu. Vladimir Jovanović i njegov stručni štab se u takvim okolnostima najviše oslonio na raznovrsnost unutrašnje linije koja je u ponedeljak dobila podršku u liku Miroslava Raduljice, što će verovatno biti centar fokusa napadačke igre crveno-belih uprkos najavi da bi jedan od trojice povređenih mogao da pomogne večeras.

Izabrane vesti

19.00: (1,55) Crvena zvezda (14,5) Panatinaikos (2,70)

Sa rasploženim Benom Bentilom koji se već iskristalisao kao veliko pojačanje, iskustvom nekadašnjeg kapitena Srbije koji je svojevremeno branio boje Zelenih, te atletskom komponentom koju donose Hasan Martin i Filip Petrušev, branilac titule u Jadranskoj ligi ima visinu Jorgosa Papajanisa i atipičnost Arturasa Gudaitisa. Za Panatinaikos bi veliki hendikep predstavljao gubitak Derika Vilijamsa koji je uoči puta za Beograd odradio potrebnu terapiju, ali je i dalje veliko pitanje da li će moći da pomogne saigračima posle nezgodne povrede kvadricepsa leve noge koju je doživeo posle jednog udarca u porazu od Arisa.

“I dalje upoznajemo jedni druge, to je ono kada kažu da je vreme faktor. S obzirom na deficit koji imamo, stalno gledamo kako možemo da nadomestimo nedostatke. Iz takvog ophođenja prema igri možemo da izvučemo dobre stvari“, rekao je Stefan Lazarević u razgovoru sa novinarima, na šta se nadovezao Hasan Martin:

“Imamo nov tim, nismo ni očekivali da će stvari kliknuti odmah. Potrebno je više rada, vremena, utakmica da sve dođe na svoje. Ali, uzbuđen sam kada je u pitanju ova sezona. Zadovoljan sam saradnjom sa trenerom Jovanovićem, kao i svim stvarima koje se dešavaju“.

Dejan Radonjić se u najavi gostovanja svojoj Crvenoj zvezdi požalio kako je od starta priprema celu ekipu na raspolaganju imao samo na deset minuta tokom jednog treninga. Zgusnut raspored zbog Evropskog prvenstva i povrede koje igrači nose naterale su sve trenere da se na razne načine dovijaju kako bi uspeli bar delimično da fizički i psihički spreme ekipu, a Panatinaikos nije izuzetak. Uz manjak vremena za kolektivni rad veliki problem za nekadašnjeg prvaka Evrope predstavlja manjak kreativnosti. Nejt Volters neće biti u kombinaciji za večerašnji duel, baš kao što ga nije bilo ni u jednoj dosadašnjoj zvaničnoj utakmici zbog kontuzije kuka, pa je kompletan pritisak organizacije igre pao na leđa Parisa Lija kome u modifikovanoj ulozi najviše pomaže Marijus Grigonis. Rezultat toga je da je PAO u nizu od tri poraza, pa bi strah od novog neuspeha dodatno mogao da pritisne svlačionicu.

“Malo su u deficitu sa organizatorima igre, Nejt Volters neće igrati, pa im je jedini kreator Paris Li. Opet, oni imaju igrače koji mogu da preuzmu odgovornost, sve su to kvalitetni pojedinci i zato moramo da budemo maksimalno oprezni. Iz odbrane moramo da crpimo energiju za sve što kasnije dolazi“, ističe Lazarević i dodaje:

“Na njima će možda biti dodatni pritisak, iz razloga što nisu još upisali pobedu u Evroligi i domaćem prvenstvu. Opet, Evroliga daje ekipama dodatan motiv. Mi pred našim navijačima imamo dobru priliku da odnesemo pobedu, zato očekujem dobru utakmicu, fizičku sa mnogo kontakta. Verujem da će obe ekipe ići na to da odnesu pobedu, sad šta će presuditi – videćemo“.

Večerašnji okršaj Crvene zvezde i Panatinaikosa biće po mnogo čemu specifičan. Osvajač triple krune ima evropsku premijeru na svom parketu, dok se na suparničkoj stani nalazi trener najzaslužniji za najveće uspehe kluba sa Malog Kalemegdana u poslednjoj deceniji - Dejan Radonjić. Takođe, pre bezmalo godinu dana Crvena zvezda je upravo vođena najtrofejnijim stručnjakom u klupskom istoriji ostvarila najubedljiviju evropsku pobedu, a na drugoj strani nalazio se upravo Panatinaikos. Posle dva sata zvezdaške žurke u dvorani Aleksandar Nikolić rezultat je glasio 81:48, a tom pobedom stavljena je tačka na niz od četiri poraza u Evroligi...

“Ne mogu da kažem da otvaramo, ali igramo prvu evropsku utakmicu pred svojom publikom. Jako bitan momenat za nas, igramo na svom parketu i svi znamo koliko je to važno u smislu energije u odnosu na protivnike. Rival nam je poznat, gledali smo snimke i pripremamo se za utakmicu. Moramo na parketu da ispoštujemo dogovore koje budemo napravili u svlačionici. Idemo korak, po korak, od minuta do minuta i videćemo gde će nas to odvesti“, kaže krilni košarkaš crveno-belih i nastavlja:

“Biće specifičan ambijent, on je ipak sinonim za uspeh u klubu. Atmosfera će sigurno biti dobra. Biće tu raznih detalja, poznat nam je njegov sistem, ali opet možda bude pripremio nešto drugo što se tiče nas. Fokus mora da bude maksimalan od prvog minuta, kako bi nas to dovelo do pozitivnog rezultata“.

U Crvenoj zvezdi sa oprezom dočekuju meč sa Panatinaikosom, iako od današnjeg takmaca na svom parketu nisu poraženi u poslednja tri susreta.

“Biće žedni za pobedom, to je definitivno. Doći će ovde da se bore, zato očekujem tesnu utakmicu koja će možda da se rešava i u samoj završnici. Imaju atletske centre, dosta kvaliteta unutra. Vole da trče u tranziciji, za Panatinaikos mogu da kažem da su sveukupno dobro sklopljena ekipa. Biće borba do iznemoglosti, zato treba da budemo oprezni i spremni da odgovorimo“, smatra centar Zvezde.

LEPA USPOMENA NA JEDINO RADONJIĆEVO GOSTOVANJE

Dejan Radonjić i Nebojša Ilić pred utakmicu 2. januara 2020. godine (©MN Press)Dejan Radonjić i Nebojša Ilić pred utakmicu 2. januara 2020. godine (©MN Press)

Crvena zvezda će po drugi put ugostiti čoveka koji je izdigao klub do današnjih visina u evropskim okršajima. Prethodni put kada su se Crvena zvezda i Dejan Radonjić nalazili na suprotnim stranama bilo je 2. januara 2020. godine. Crnogorskog stratega i njegov tadašnji klub, minhenski Bajern, Zvezda je ugostila u dobro popunjenoj Beogradskoj areni. Bila je to prava novogodišnja poslastica za zvezdašku javnost. Pošto je Dejan Radonjić dočekan kako i dolikuje, Crvena zvezda se svim silama obrušila na Bajern i ostvarila trijumf sa najvećom razlikom. Na semaforu je pisalo 93:63, a Vladimir Lučić je posle debakla govorio o nedostatku karaktera i ponosa unutar svlačionice. Za Zvezdu je to bila jedna od poslednjih recki u elitnom takmičenju s obzirom da je nedugo zatim usledio prekid sezone zbog pandemije virusa korona, dok je Radonjić nedugo posle Beograda razrešen dužnosti prvog trenera Bajerna.

Crvena zvezda je u poslednjih deset godina gubila na evropskoj premijeri kod kuće samo u dva slučaja. Na evroligaškom debiju iliti prvoj utakmici u eri posle odvajanja od FIBA, Crvena zvezda je pred krcatom Beogradskom arenom poražena od Lokomotive Kubanj (84:87). Na klupi crveno-belih takođe je bio Dejan Radonjić, baš kao i na otvaranju takmičarske 2016/17, kada je u Pioniru bolja bila Darušafaka (70:73). U preostalih osam utakmica - dve u Evrokupu - Crvena zvezda je bila sigurna, čak je beležila i neke ubedljive pobede. Večeras Vladimir Jovanović i njegovi igrači imaju priliku da nastave uspešan niz...

CRVENA ZVEZDA – PRVI EVROPSKI MEČ U SEZONI KOD KUĆE

13. oktobar 2021: CRVENA ZVEZDA – Žalgiris 73:61

9. oktobar 2020: CRVENA ZVEZDA – Baskonija 90:73

10. oktobar 2019: CRVENA ZVEZDA – Fenerbahče 68:56

2. oktobar 2018: CRVENA ZVEZDA – Ulm 88:73*

20. oktobar 2017: CRVENA ZVEZDA – Barselona 90:82

13. oktobar 2016: CRVENA ZVEZDA – Darušafaka 70:73

15. oktobar 2015: CRVENA ZVEZDA – Strazbur 81:59

16. oktobar 2014: CRVENA ZVEZDA – Galatasaraj 76:68

17. oktobar 2013: CRVENA ZVEZDA – Lokomotiva Kubanj 84:87

7. novembar 2012: CRVENA ZVEZDA – Orlean 93:73*

* - Utakmice Evrokupa.

EVROLIGA – 2. kolo

Četvrtak:

19.00: (1,55) Crvena zvezda (14,5) Panatinaikos (2,70)

19.00: (1,90) Monako (13,5) Efes (2,05)

20.30: (1,90) Barselona (13,5) Real Madrid (2,05)

20.30: (1,45) Virtus Bolonja (15,0) Bajern Minhen (3,05)

Petak:

20.00: (1,60) Fenerbahče (14,5) Makabi Tel Aviv (2,55)

20.00: (1,15) Olimpijakos (20,0) Žalgiris (6,00)

20.30: (1,70) Baskonija (14,5) Partizan Mozzart Bet (2,30)

20.30: (1,20) Olimpija Milano (19,0) Alba (5,00)

21.00: (1,35) Valensija (16,0) Asvel (3,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PanatinaikosEvroligaVladimir JovanovićDejan RadonjićHasan MartinStefan Lazarević

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara