Nikola Kalinić (©ABA League/Dragana Stjepanovic)
Nikola Kalinić (©ABA League/Dragana Stjepanovic)

Zvezda u novogodišnjoj premijeri na Gripama vida evroligaške rane i traži nastavak niza

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.01.22. | 10:53

Posle poraza od Zenita u elitnom takmičenju crveno-beli u Dalmaciji

Košarkaši Crvene zvezde su 2021. godinu okončali porazom - posle 45 minuta velike borbe u 18. kolu Evrolige savldao ih je Zenit (80:76). Manje od tri dana kasnije čekaju ih nove obaveze. Na Gripama gostuju poslednjeplasiranom timu lige Splitu u 14. rundi ABA lige (19.00). Pobeda u Dalmaciji dala poslužila bi ekipi Dejana Radonjića da zaboravi neuspeh u dramatičnoj završnici duela sa ruskim timom, ali i da na pravi način otpočne još jednu godinu - kao što je to radila u prethodnih pet.

Situacija je prilično jasna kada se pogleda stanje na tabeli. Zvezda je prva sa samo jednim porazu iz prvih 13 mečeva, dok su Splićani dosad samo dva puta slavili (doduše oba puta pred svojim navijačima). Ekipi Srđana Subotića predstoji grčevita borba za opstanak, a za trijumf ne zna još od 12. novembra, pa će uskoro navršiti i dva meseca bez pobede, ako se situacija ne promeni. U duelu sa braniocom trona može malo čemu da se nada, ali joj to niko ne može zabraniti.

Izabrane vesti

Kroz istoriju regionalnog šampionata ova dva tima delila su megdan u 17 navrata, a Žuti su samo dva puta slavili. Oba puta su od crveno-belih bili bolji kod kuće, prvi put još u sezoni 2003/04, a potom i 2012/13, uz napomenu da se nisu sastajali sa Zvezdom nešto više od devet godina. Prethodni duel Radonjićeva ekipa je rutinski rešila u svoju korist i to na otvaranju sezone, bez velikog broja prvotimaca (97:61).

Ekipa sa Malog Kalemegdana je odigrala još jedan dramatičan meč u Evroligi minulog četvrtka, ali nije uspela i drugi put u sezoni da savlada Zenit. Dobila je četu Ćavija Paskvala u Sankt Peterburgu, koja je u smiraj 2021. godine slavila u dvorani Aleksandar Nikolić uz 25 poena MVP-a 18. runde Evrolige Bilija Berona. Zablistao je bivši Zvezdin košarkaš u dobro poznatoj sredini i bivšem klubu naneo 11. poraz u elitnom društvu ove sezone.

Nisu ponovo Dejanu Radonjiću na raspolaganju bili Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac i čini se da je upravo njihov doprinos nedostajao crveno-belima da naprave prevagu u ključnim trenucima i još jednom matiraju sjajan ruski tim. Oni se oporavljaju od povreda, ali je pitanje da li će biti u stanju da pomognu ekipi i na Gripama.

Zvezdi će pobeda omogućiti da u potpunosti zaboravi na poraz od Zenita i na pravi način otpočne novu godinu. Uspevala je minulih pet da otpočne na pravi način. Više nego ubedljivo je otpočela 2017. godinu - trijumfom nad Zadrom 113:65. Naredne se susrela sa tadašnjom Petrol Olimpijom (80:76). Potom je 2019. i 2020. godinu otpočela trijumfima nad Krkom (96:66 i 101:77), a nedavno okončanu pobedom u okršaju sa Zadrom (81:66). Poslednji put je ekipa sa Malog Kalemegdana kalendarsku godinu otpočela porazom u januaru 2016, kada je bolja bila zagrebačka Cedevita (80:79).

19.00: (13,0) Split (30,0) Crvena zvezda (1,02)

Pred prvi susret u 2022. godini Radonjić je istakao da njegova ekipa uprkos svim problemima ide u Split po nove bodove.

"Već prvi januar proveli smo radno, počeli smo pripreme i odradili trening u Beogradu pred utakmicu u Splitu. Idemo u Split i na tu utakmicu sa željom, uprkos velikim naporima i problemima sa izostancima igrača koji nas uporno prate, da odigramo meč dovoljno dobro da dođemo do novih bodova", istakao je crnogorski stručnjak.

Stefan Marković je istakao da u regionalnoj ligi nema lakih mečeva.

"Meču u Splitu pristupamo veoma ozbilno. Nismo imali mnogo vremena da se oporavimo od utakmice u četvrtak, trenirali smo u subotu, i dalje nam nedostaju neki igrači zbog povreda. Zbog svega toga očekujem maksimalan angažman svih nas kako bi došli do pobede na startu Nove godine", rekao je iskusni plejmejker.

Detalj sa prve utakmice Zvezde i Splita (©ABA League/Dragana Stjepanovic)Detalj sa prve utakmice Zvezde i Splita (©ABA League/Dragana Stjepanovic)

Ekipa iz Splita je nedavno angažovala i veliko pojačanje u vidu Šenona Šortera. Iskusni bek je stigao iz turskog Afjona i na debiju protiv Zadra ubacio 13 poena. Trener Subotić je istakao da se sve bolje prilagođava.

"Želimo da se predstavimo u što boljem svetlu, da budemo što bliži svom maksimumu. Moramo da se postavimo čvrsto i da tražimo svoju priliku ako Zvezda dođe opuštenija. Ovo su velike utakmice, zbog njih se i bavimo sportom. Imali smo poslednjih dana više vremena za trening, to je dobro radi Šortera, koji se prilagođava ekipi. Ide sve to u pravom smeru", rekao je trener ekipe iz Splita.

Jedan od najboljih igrača Žutih ove sezone Darko Bajo u prvi plan stavlja dobru atmosferu u ekipi i nada se velikoj podršci sa tribina.

"Idemo da damo sve od sebe, odigramo čvrstu utakmicu i pokušamo da iznenadimo Crvenu Zvezdu. Raduje me veliki interes publike, to nam je dodatni motiv, biće poseban užitak igrati pred punim Gripama. Atmosfera u ekipi je odlična, pozitivna", istakao je Bajo.

ABA LIGA - 14. KOLO

Nedelja

14.30: (2,30) Borac (14,5) Igokea (1,70)

17.00: (4,40) Krka (17,0) Cedevita Olimpija (1,25)

19.00: (13,0) Split (30,0) Crvena zvezda (1,02)

Ponedeljak

14.00: Cibona - Mornar

18.00: (1,85) Partizan (hendikep -18,5) Zadar (1,85)

Odloženo

FMP - Budućnost

Studentski centar - Mega Mozzart



tagovi

KK Crvena zvezdaDejan RadonjićStefan MarkovićSrđan SubotićDarko Bajo

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara