Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Kalinić i Volters pali energetski, ostali nisu pronašli adekvatna rešenja - klupa donela sedam poena

Vreme čitanja: 4min | pet. 31.12.21. | 11:43

“Imali smo dosta problema, najviše u produžetku... Dosta šuteva u poslednjim sekundama, cedili smo loptu i napade, nismo mogli da pronađemo dobra rešenja“, kaže Luka Mitrović

Crvena zvezda spušta zavesu na 2021. sa osećajem da je mogla i morala više protiv Zenita. Možda su za uspešan kraj godine ipak nedostajali Ognjen Dobrić i(li) Dejan Davidovac kao tas na vagi iliti pojedinci koji znaju da daju taj završni impuls, Zvezda je ipak imala sve uslove da zaokruži priču osmom pobedom u Evroligi. Ali nije.

Kapitalna je trebalo da bude razlika od osam poena na isto toliko minuta do kraja, pogotovo u utakmici na mali broj poena - 138 poena posle 40 minuta, sa produžetkom ukupno 156 - i pri rezultatu 61:53, ali poput onog poraza od Efesa u Istanbulu, ekipa je naišla na problem sa kojim nije mogla da se izbori. Bez poena iz igre u završna četiri minuta pre produžetka, poslednji je došao od Nikole Kalinića što mu je bio zapravo prvi pogodak za dva poena nakon pet uzastopnih promašaja. U tom momentu razlika je iznosila pet poena (65:60), ali nekadašnje Zvezdine strelci Bili Beron i Džordan Lojd nisu imali previše obzira prema emocijama i onima sa kojima su delili dobro i zlo.

Izabrane vesti

Kroz tu završnicu, ali i tokom dodatnih pet minuta utakmice osetilo se da ekipi nedostaje pogonsko gorivo. Nikola Kalinić i Nejt Volters ostali su bez daha zbog čega su ispustili dva šuta za pobedu, Zenit je kasnije iskoristio trenutak kako bi potvrdio etiketu jednog od najopasnijih gostujućih sastava u takmičenju.

“Definitivno smo imali i propustili šanse da pobedimo u ovom meču pre produžetka. Već drugi meč zaredom nam se maltene dešava ista situacija, prednost koju smo imali u džepu ispuštamo, što je teško i bolno. Šta da se radi, zalaganje je bilo na visokom nivou. Videli ste, posle je ponestalo i snage, pogotovo u produžetku, nadam se da ćemo u narednim mečevima biti malo pametniji ako dođemo do neizvesnih završnica“, izjavio je Luka Mitrović posle utakmice.

Pogled na zvaničnu statistiku potvrđuje reči novosadskog centra. Crvena zvezda je od igrača sa klupe dobila sedam poena. Zenitova je donela 42 poena, od toga Beron sam 25. Uključujući i produžetak. Kada se oduzme učinak najboljeg pojedinca susreta Ćavi Paskval imao je više raspoloživih opcija i dužu klupu, zbog čega je još više nedostajao učinak Dobrića i Davidovca. Šansu je sinoć dobilo svih 12 igrača, sa klupe Zvezda nije mogla da izvuče više od dva poena, koliko su imali Branko Lazić, Marko Simonović i Nikola Ivanović, dok je poen manje ubacio Eron Vajt. Od njih četvorice Simonović i Ivanović su bili precizni iz igre, Lazić i Vajt sa linije slobodnih bacanja. Stefan Marković, Majk Cirbes i Stefan Lazarević ostali su bez napadačkog učinka.

“Imali smo dosta problema, najviše u produžetku... Dosta šuteva u poslednjim sekundama, cedili smo loptu i napade, nismo mogli da pronađemo dobra rešenja. Kalinić i Volters, koji su izneli ne samo veći deo utakmice, već i sezone, pali su fizički, a ostatak ekipe nije mogao da pronađe adekvatna rešenja“, dodao je Mitrović u razgovoru sa novinarima.

Posle dve zadovoljavajuće efikasne uvodne dve četvrtine, drugo poluvreme bilo je više nalik očekivanom duelu dve od pet najtvrđih odbrana u takmičenju. I tu je Crvena zvezda izgubila nit. Ostin Holins je posle 15 poena u prvom poluvremenu, kada je uz Nejta Voltersa povlačio sve konce u igri, ostao na jednom šutu iz igre u nastavku. Čak je i nedostatak Holinsovih poena Zvezda uspela da nadoknadi, ali ne i deficit u skoku gde je Zenit dominirao u oba reketa. Ne samo zbog razlike u 16 pokupljenih lopti, upravo je ofanzivni skok Aleksa Pojtresa na ulasku u poslednji minut nakon promašaja Džordana Lojda dao šansu prošlosezonskom Zvezdinom šuteru da se ispravi iz prodora kojim je, ispostaviće se kasnije, doneo produžetak.

Sa 37 sekundi na semaforu, promašaji Kalinića i Voltersa iz isforsiranih situacija potvrdili su Mitrovićevu tezu da su oba nosioca igre ostala bez snage. Ali ekipa je nastavila da im veruje pa je lopta tokom svakog napada bila u njihovom posedu. Zaključno sa produžetkom osim Kalinića i Voltersa šut ka košu Zenita uputio je još Lazić.

Zona Top 8 sada je tri pobede daleko, zbog međusobnog skora sa Efesom. Nije se 2021. završila u slavljeničkim notama, a sledeći meč je odmah iza ugla (Split 2. januara) pa vremena za preterane analize nema. Ni Fenerbahče nije daleko, a to je sledeća idealna prilika da se Crvena zvezda uspravi...




tagovi

Luka MitrovićNikola KalinićNejt VoltersKK Crvena zvezdaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara