Janis Sferopulos, Miloš Teodosić i Majk Tobi (Foto: Starsport)
Janis Sferopulos, Miloš Teodosić i Majk Tobi (Foto: Starsport)

Zvezdin alarm za buđenje: Bajern ima najgori napad, najmanje asistencija, najgori šut za tri, ali i strašilo Serža Ibaku

Vreme čitanja: 5min | čet. 02.11.23. | 10:12

Crveno-beli u šestom kolu Evrolige traže drugu pobedu protiv minhenskog Bajerna i Serža Ibake

Anadolu Efes, Panatinaikos, Baskonija i Real Madrid su prošle sezone savladali Crvenu zvezdu u uvodna četiri kola Evrolige, crna serija prekinuta je protiv Bajerna, ali se onda loš niz nastavio porazima od Monaka i Fenerbahčea i sa učinkom 1-6 upisan je najlošiji start u elitnom takmičenju. Ove takmičarske godine, crveno-beli su krenuli pobedom protiv Asvela i nije slutilo da bi mogao da se ponovi sličan scenario. Ali, onda Žalgiris, Monako, Virtus i Partizan i posle pet rundi klub sa Malog Kalemegdana je u istoj situaciji. S tim da sada ima priliku da popravi stvari i izbegne rizik da ponovi najgore otvaranja na evrosceni, pred svojim navijačima u novom okršaju sa Bavarcima (18.30).

Neće biti nimalo jednostavno. Zvezda je pre samo nekoliko dana pretrpela najteži poraz od početka novog takmičarskog ciklusa. Dobro otvorila meč sa večitim rivalom u ABA ligi, a onda početnu prednost prosula u drugom kvartalu, da bi u trećem dozvolila crno-belima i 19 poena prednosti. Na kraju su se izabranici Janisa Sferopulosa prvi put našli u dvocifrenom minusu posle 40 minuta.

Izabrane vesti

Bilo je problema u igri na oba kraja terena. Odbrana je prerano popustila, napad zatajio. Šabaz Nejpir je posle užasnog početka povukao krajem treće četvrtine, pomogao ekipi da istopi minus na šest poena, ali je bilo kasno. Delovala je Zvezda mahom kao tim bez glave i repa, bez jasno podeljenih uloga, učvršćenih sistema u napadu i odbrani. Sferopulos pokušava da uspostavi svoje principe, ali imao je tek nekoliko treninga sa ekipom u prvoj nedelji na klupi, a čak tri utakmice. Utisak je da je i tokom mečeva pokušavao da testira i probudi pojedince, pa tako u poslednjoj četvrtini drugog derbija nije na parketu bilo Džoela Bolomboja i Luke Mitrovića. Njegovom odlukom. Čini se da je hteo da pokaže Majku Tobiju i Dejanu Davidovcu da im veruje, ali i da vidi koliko u ovom trenutku mogu. Ipak, protiv Bajerna neće biti prostora za testiranje.

Nije ni Pablo Laso otvorio sezonu kako su se u nemačkom klubu nadali. Njegovi izabranici su savladali Albu i Baskoniju: najmlađi tim Evrolige i sastav iz Vitorije kojeg su silni problemi zavili u crno, pa se poput Asvela i Zvezde zahvalio treneru na saradnji i umesto Đoana Penjaroje postavio Duška Ivanovića. Izgubio je Bajern od Panatinaikosa, Barselone i Fenerbahčea, čak jednom pao i u Bundesligi od Oldenburga.

Evidentno je da se sastav iz Minhena muči u napadu. Postizao je najmanje poena na evrosceni u prvih pet kola, jedva preko 70, beležio najmanji timski indeks korisnosti (73,6). Nedostaje Bajernu tečnosti u igri na protivničkoj polovini što potvrđuje podatak od svega 12,8 asistencija po meču (takođe najslabiji učinak u takmičenju), dok za tri šutira sa vrlo slabih 24,2 odsto uspešnosti (na dnu Evrolige).

Ali, dok Laso ne pronađe dobitnu kombinaciju u ofanzivi, odbrana radi sasvim dobar posao. Samo sedam timova primalo je manje poena u proseku (77,6), limitirala je ekipa iz Minhena rivale na 49,7 odsto preciznosti u šutu za dva poena (četvrti rezultat takmičenja) i 34,9 odsto van linije 6,75 (šesti rezultat takmičenja). Uz sve to, Bavarci su uglavnom imali kontrolu skoka, te su sa 40,4 uhvaćenih lopti pod obručima u proseku na vrhu evroligaške lestvice, drugi na evrosceni prema broju ofanzivnih skokova po meču (14,6).

Granica za poene Serža Ibake u Mozzartu - 8,5

Jedan od glavnih krivaca za sve pozitivne stvari u timu iz Audi Doma je bez dileme Serž Ibaka. Verovatno i najveće pojačanje u istoriji košarkaške sekcije minhenskog kluba. Iskusni centar sa preko 1.000 nastupa u NBA i šampionskim prstenom na ruci. Igrao je svojevremeno u Evroligi za madridski Real, tokom lokauta 2011, ali iako je imao određeno iskustvo sa najveće evropske pozornice, očekvialo se da će mu biti potrebno određeno vreme da se adaptira na nove uslove. Četiri meča su izgleda bila sasvim dovoljna.

Iako je uglavnom bio limitiran na manje od 20 minuta na parketu, i te kako je uspevao da ostavi svoj pečat. Ubeležio je dvocifren indeks na svakom nastupu (12,5). Prosečno postizao 9,2 poena, uz čak 7,5 skokova i 2,2 blokade. Za tili čas postao stub Bajerna pod obručima, strašilo za protivnike u reketu. Jasno, imaće visoki igrači Crvene zvezde pune ruke posla.

"Skokovi će biti veoma bitni. Tu su jaki, imaju veliki broj talentovanih igrača i moramo da ih sprečimo da uđu u ritam. Ibaka radi sjajan posao, ima 7,5 skokova po meču. Ako im limitiramo ofanzivne skokove, od kojih im dosta zavisi u napadu, imaćemo više prilika da dođemo do trijumfa", rekao je Majk Tobi pred večerašnji meč, svestan izazova koji ga čeka.

Kada se podvuče crta, pobeda je imperativ za obe ekipe. A svestan je i Pablo Laso da uprkos turbulentnom početku, ne može da potceni Crvenu zvezdu pred njenim navijačima.

"Dueli sa Zvezdom su uvek evroligaški klasici za mene. Igraju kod kuće u sjajnoj atmosferi i veoma agresivno. Promenili su trenera, što uvek pogura tim, jer igrači žele ponovo da se dokazuju. Janis je verovatno napravio neke promene. Ima izvanredne igrače na raspolaganju na svakoj poziciji, poput Teodosića, Nejpira, Hange, Davidovca, Bolomboja i Tobija. Znamo koliko teško će biti da se igra u Beogradu i da moramo da budemo na najvišem nivou da bi vratili pobedu u Minhen", rekao je Laso.

Novajlija Silvan Fransisko, najbolji strelac ekipe sa 11 poena u proseku, koji je posle odličnih igara u dresu Peristerija dobio i poziv Francuske za Svetsko prvenstvo, veruje da zna recept za dobar rezultat u Beogradskoj Areni.

"Tamo su navijači izuzetno glasni i igranje pred tako velikom publikom je veoma uzbudljivo za mene. Nismo u dobroj poziciji i to što pre želimo da promenimo. Moramo da budemo spremni da se dobro držimo u uvodnih 10 minuta. Odbrana, skokovi i što manje grešaka će biti ključ", dodao je Fransisko.

Iako Bajern nema previše uspeha u šutu sa distance ove sezone, to bi prvi mogao da promeni Andreas Obst. Košarkaš kojeg su ljubitelji košarke iz Srbije dobro upoznali na Mundobasketu.

"Atmosfera u Beogradu je jedinstvena i najpre moramo da odigramo dobru odbranu, iako imaju mnogo igrača koji mogu da naprave razliku. Biće teško, ali baš takve utakmice čine Evroligu posebnom", zaključio je zlatni nemački reprezentativac iz Manile.

EVROLIGA - 6. KOLO

Četvrtak

18.30: (1,48) Crvena zvezda (16,0) Bajern (3,50)

18.45: (1,60) Fenerbahče (16,0) Olimpijakos (2,65)

19.00: (1,30) Žalgiris (17,0) Asvel (4,10)

20.30: (1,90) Olimpija Milano (15,0) Monako (2,10)

20.30: (1,25) Valensija (17,0) Alba (4,70)

Petak

20.30: (1,35) Barselona (16,0) Panatinaikos (3,70)

20.30: (1,90) Baskonija (15,0) Partizan Mozzart Bet (2,10)

20.30: (1,80) Virtus (15,0) Anadolu Efes (2,25)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK Bajern MinhenJanis SferopulosMajk TobiSerž IbakaSilven FransiskoAndreas ObstPablo Laso

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara