Zvezdin arsenal sve jači, ali pobeda se gradi u reketu: Limitirati Ledeja i centre Partizan Mozzart Beta

Vreme čitanja: 7min | čet. 22.06.23. | 13:29

Crveno-beli u pobedama uspeli da zaustave unutrašnju liniju Partizan Mozzart Beta

Četvrti put zaredom šampion ABA lige biće odlučen u majstorici. Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet su, kao i prošle sezone, dobili mečeve pred svojim navijačima, ali će se ovoga puta poslednji odigrati pred crno-belom publikom u Štark areni (20.00).

Opšti utisak je da pred 10. ovosezonski derbi treba obrisati prethodnih devet iz memorije. Da nas čeka nešto potpuno drugačije. Ipak neke stvari su se kroz tekuću seriju, ali i čitavu takmičarsku godinu ponavljale. Recimo, često su ishodi duela zavisili od nastupa Zeka Ledeja, ali i kompletne unutrašnje linije crno-belih. Tačnije, od toga koliko crveno-beli ostave prostora visokim igračima rivala.

Izabrane vesti

Kada je u pitanju Amerikanac, koji je i ove takmičarske godine jedan od najvažnijih šrafova u sistemu Željka Obradovića, vidi se jasna paralela između njegovog doprinosa i uspeha Partizana protiv Zvezde.

U prva dva derbija postigao je skupa devet poena. Pet u porazu u ABA ligi (iako je proveo preko 33 minuta na parketu), četiri u istorijskoj pobedi Zvezde na evrosceni (nepunih 25 minuta u igri). A onda je već u narednom evroligaškom okršaju postigao 20 poena i pogurao Partizan ka pobedi, uz sjajnih 4/5 van linije 6,75. Jedini primer koji odstupa od ovog obrasca je sudar večitih na Kupu Radivoja Koraća u Nišu, kada je uprkos njegovoj solidnoj partiji Crvena zvezda trijumfovala (16 poena i pet skokova).

Revanš meč u regionalnoj ligi pripao je Partizanu, a Ledej je brojao do 17, ponovo stvarao velike probleme odbrani rivala. U fantastičnom ritmu odigrao je prvo poluvreme na početku finalne serije, postigao 20 poena (susret okončao sa 24), da bi u poslednjem trijumfu crno-belih u derbijima ubeležio 12 poena i šest skokova, te je susret okončao sa indeksom 18.

U prethodna dva ubacio je po devet poena, s tim što je u minulom okršaju imao samo jedan indeksni poen. Prvo gostovanje u Pioniru okončao sa indeksom 10, ali i -10 prema +/- parametru (razlika dok je igrač na parketu).

Kada se podvuče crta, prilično je očigledna povezanost Ledejovih nastupa i Partizanove uspešnosti u okršajima sa Crvenom zvezdom. Tim iz Malog Kalemegdana je u finalnoj seriji pronašao recept, igrao agresivnu odbranu od prvog minuta, trudio se da uvek ima čoveka na Amerikancu koji je pokazao da je sposoban da pogađa iz raznih pozicija i tako donese prevagu svom timu.

Posle čarki u trećem susretu finala, utisak je da je Filip Petrušev bio izuzetno motivisan da zaustavi bivšeg košarkaša Olimpijakosa, Žalgirisa i Olimpije Milano, odigrao vrlo dobru odbranu na Ledeju kada god su delili parket. Pritom se trudio da ga opterećuje i u napadu. Koliko su crveno-beli bili uspešni u neutralisanju 29-godišnjeg krilnog centra na oba kraja terena tokom dva derbija kod kuće govori i podatak da je napravio po četiri prekršaja, za razliku od po jednog, koliko je počinio u trijumfima svog tima.

ZEK LEDEJ PROTIV CRVENE ZVEZDE

Porazi

Crvena zvezda - Partizan 90:74

/Ledej 5p, 8sk, 8in/

Partizan - Crvena zvezda 73:76

/Ledej 4p, 4sk, 2in/

Partizan - Crvena zvezda 75:83

/Ledej 16, 5sk, 15in/

Crvena zvezda - Partizan 91:78

/Ledej 9p, 5sk, 10in/

Crvena zvezda - Partizan 68:56

/Ledej 9p, 4sk, 1in/

Pobede

Crvena zvezda - Partizan 78:79

/Ledej 20p, 3sk, 22in/

Partizan - Crvena zvezda 92:81

/Ledej 17p, 3sk, 19in/

Partizan - Crvena zvezda 88:80

/Ledej 24p, 5sk, 22in/

Partizan - Crvena zvezda 87:78

/Ledej 12p, 6sk, 18in/

Jasno je da ne preti samo od Ledeja opasnost po koš ekipe Duška Ivanovića, ali se kroz ovu finalnu seriju pokazalo da je limitiranje visokih igrača Partizana jedan od preduslova za uspeh. Kao posledica 20 poena Ledeja u prvom poluvremenu premijernog susreta finala, usledila je nešto agresivnija odbrana nad njim u drugom, što je ostavilo više prostora za Alena Smailagića, pa i Matijasa Lesora. Posebno je to iskoristio bivši košarkaš Golden Stejta, pa je u trenucima kada su crveno-beli pretili da uhvate potpuni priključak sa nekoliko ofanzivnih skokova i efektnih zakucavanja davao energiju ekipi i održavao prednost.

U drugom duelu tekuće finalne serije, Ledej je bio bolje čuvan, ali su Smailagić i Lesor pravili još veće probleme odbrani Zvezde. Mladi srpski košarkaš je ubacio 15 poena, Francuz je brojao do 13. A onda se serija preselila u Pionir, da bi obojica u dva meča pred Zvezdinim navijačima ubacila po osam poena. Alen je dao pet u prvom, tri u drugom, Matijas postigao po četiri u oba okršaja u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Podigla je Ivanovićeva ekipa zid u reketu tokom mečeva na svom parketu i to je značajno poremetilo planove Partizana koji je morao da se oslanja više na šut sa spoljnih pozicija. U prvom porazu ga je i služio, pa je i ostavio daleko bolji utisak, dok je u četvrtoj utakmici ubacio samo šest trojki i sa 56 postignutih poena pružio jedno od naslabijih izdanja u sezoni.

LEDEJ, SMAILAGIĆ I LESOR U ABA FINALU

Porazi

Crvena zvezda - Partizan 91:78

/Ledej 9 + Smailagić 5 + Lesor 4 = 18/

Crvena zvezda - Partizan 68:56

/Ledej 9 + Smailagić 3 + Lesor 4 = 16/

Pobede

Partizan - Crvena zvezda 88:80

/Ledej 24 + Smailagić 11 + Lesor 9 = 44/

Partizan - Crvena zvezda 87:78

/Ledej 12 + Smailagić 15 + Lesor 13 = 40/

Dobra odbrana na centrima Partizana mogla bi da donese prevagu Crvenoj zvezdi, a šta će biti od ključnog značaja na drugoj strani terena? Čini se da je arsenal značajno pojačan u odnosu na početak finala.

Ognjen Dobrić se izdvojio od starta serije, odigrao ključnu ulogu u trećoj četvrtini treće utakmice, postigao 17 poena na startu finala. Ponovo ga služe flouteri, ne manjka mu samopouzdanja i navikao je na stresne situacije. Štaviše, posebno je inspirisan kada se igra za trofeje.

Fakundo Kampaco je upisao dabl-dabl na premijeri, ali je slaba igra u prvih 20 minuta koštala crveno-bele poraza. U drugoj i trećoj je bio na nešto nižem nivou, delom i zbog toga što je bio jasna meta protivničke odbrane.

Ipak, kako je Luka Vildoza podizao broj obrtaja, uz Nemanju Nedovića koji je odigrao odlično drugu i treću utakmicu, stvorio se i sve veći prostor za Fakua da se razigra, što je iskoristio da pogura svoj tim ka majstorici sa 21 poenom u prethodnom okršaju. Pogodio je neke od najvažnijih šuteva na meču, povukao ekipu čim je ušao na parket. Dokazao je da može i poenima da "ubije" rivala, ali možda je još i opasniji po protivnika, ako mu se otvore opcije za asistencije, a uspe da razigra i saigrače. S druge strane, jasno je da može daleko preciznije sa linije penala, što bi moglo da odigra bitnu ulogu. Često ga Partizan faulira u ovoj seriji (čak 28 puta), ali bacanja šutira 9/18 (tačno 50 odsto).

Iz četvrtine u četvrtinu, meča u meč, podizali su formu i visoki igrači branioca trona, pa su tako Petrušev i Mitrović odigrali sjajnu treću utakmicu i okončali je sa po 16 poena. Filip je sa indeksom 23 bio najkorisniji, dok je Luka imao sam jedan indeksni poen manje. Mitrović je ušao u probleme sa faulovima tokom drugog susreta u Pioniru, ali je Petrušev odigrao veoma dobro prvo poluvreme, dok u drugom nije imao značajan doprinos u napadu, ali je odradio dobar posao na skoku i u odbrani.

GRANICA ZA POENE OGNJENA DOBRIĆA U MOZZARTU - 9,5

GRANICA ZA POENE FAKUNDA KAMPACA U MOZZARTU - 14,5

Dakle, sve je više opcija za Duška Ivanovića u napadu i neophodnu varnicu bi ekipi moglo da ponudi nekoliko igrača. Počevši od Kampaca, nema dileme da se od njega najviše očekuje, ali pokazali su i Vildoza, Nedović i Dobrić da iz spoljne linije mogu da poguraju ekipu, dok su Mitrović i Petrušev tu da opterete centre rivala i doprinesu iz reketa. Luku posebno krasi dobra igra leđima, dok Filip odlično kroz čitavu sezonu koristi fizičke predispozicije. Možda je bio van ritma na startu serije, ali je vremenom podizao samopouzdanje i iz susreta u susret bio motivisaniji, agresivniji.

Devet meseci napornog rada staće u 40 minuta. Svesni su toga crveno-beli i nema sumnje da će dati sve od sebe da trijumfalno okončaju seriju. Iako im tradicija ne ide na ruku, jer su majstorice u finalima ABA lige dosad dobijali isključivo domaćini. Takođe, otkako je Budućnost dobila Zvezdu u Beogradu, tokom borbe za trofej u sezoni 2017/18, finalisti su domaći teren odbranili u 18 vezanih utakmica.

Poslednja utakmica u sezoni koja je bila izuzetno naporna i duga, ali za sada uspešna. Sve staje u 40 minuta košarke i mi kao što sam rekao verujemo. Verujem u moje igrače da možemo da pobedimo u još jednoj utakmici. Ovaj meč će biti najteži, moramo da budemo još čvršći, da igramo do krajnjih granica sa energijom", rekao je Duško Ivanović.

Stefan Lazarević, koji je pogodio bitnu trojku u minulom meču tokom poslednje četvrtine, želi da kruniše već uspešnu sezonu.

"Kraj sezone, sve staje u 40 minuta. Imamo snage, želju i energiju da pretočimo to u dobru utakmicu za kraj sezone koja je za nas već uspešna po mnogo osnova. Znamo recept iz prethodna dva meča, i trudićemo se da stvari koje su naša prednost istaknemo u prvi plan, a neke stvari koje nisu dobre korigujemo", dodao je Lazarević pred majstoricu.

FINALE JADRANSKE LIGE

1. meč: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 88:80

/Ledej 24 - Dobrić 17/

2. meč: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 87:78

/Smailagić 15 - Nedović 21/

3. meč: Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 91:78

/Nedović 19 - Egzum 16/

4. meč: Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 68:56

/Kampaco 21 - Egzum 12/

5. meč:

Četvrtak, 20.00: (1,65) Partizan Mozzart Bet (15,0) Crvena zvezda (2,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetZek LedejMatijas LesorAlen SmailagićFilip PetruševLuka MitrovićFakundo KampacoOgnjen DobrićNemanja NedovićLuka Vildoza

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara