Ognjen Dobrić i Ben Bentil (©Starsport)
Ognjen Dobrić i Ben Bentil (©Starsport)

Zvezdin recept za pobedu u Vitoriji: Da svedemo Baskoniju na što manji broj šuteva i sprečimo da se rastrči

Vreme čitanja: 5min | sre. 19.10.22. | 10:15

"Stvarno dobro igraju, pogađaju u visokim procentima i primarna stvar je da to zaustavimo što je više moguće. Da smanjimo broj pogođenih trojki našom odbranom, da ih uvedemo u naš ritam, igramo našu košarku kako mi znamo, a ne da ih pustimo da se rastrče i da šutiraju kako žele, jer onda mogu da pobede svakog", rekao je Ognjen Dobrić pred prvu utakmicu na španskoj turneji

Pred košarkašima Crvene zvezde je prvo duplo kolo Evrolige u sezoni. Otputovali su juče u Španiju, gde ih očekuju dva velika ispita protiv Baskonije i Real Madrida u trećoj i četvrtoj rundi elitnog takmičenja. Najpre će gostovati u Vitoriji ekipi Đoana Penjaroje, koja je u usponu forme (20.30).

Crveno-beli su sa Baskima dosad odigrali 14 utakmica na najvećoj evropskoj sceni i oba tima su upisala po sedam trijumfa. Na poslednjih pet okršaja pobeđivao je domaćin, a srpski šampion u Fernando Buesa Areni nije slavio od januara 2017. godine. Prethodno je u tri navrata uspeo da bude bolji od Baskonije kao gost, pa vrlo dobro zna kako se pobeđuje u Vitoriji.

Izabrane vesti

20.30: (1,55) Baskonija (14,5) Crvena zvezda (2,70)

Duel sa španskim evroligašem dočekuje posle iznenadne pauze, s ozbirom da je Cedevita Olimpija zbog virusa korona i povreda u ekipi bila primorana da otkaže derbi trećeg kola regionalnog prvenstva. Kako je i Ognjen Dobrić istakao u najavi susreta, ekipa je iskoristila priliku da se što bolje pripremi za napornu turneju na Pirinejima.

"Iskoristili smo ovaj period da se pripremimo što bolje, nismo otputovali u Ljubljanu, pa smo imali više dana za odmor i pripremu. Ekipa je spremna, zdravi smo, mislim da će sve biti u redu", rekao je Dobrić.

Reprezentativac Srbije se oporavio od povrede koju je zadobio na samom kraju pripremnog perioda i prvi meč u sezoni upisao minulog četvrtka u porazu Panatinaikosa 75:77 u dvorani "Aleksandar Nikolić" (sedam poena za 22 minuta).

"Povreda je zalečena, noga je u redu. Ostaje da se vratim u formu, uđem u treninge i mislim da će vremenom biti sve bolje i bolje"

Baskonija je posle premijernog trijumfa nad Valensijom (81:71) u drugom kolu Evrolige bila bolja od Partizan Mozzart Beta. Penjarojina ekipa je pobegla sa ivice ambisa u poslednji čas, trojkom Markusa Hauarda u poslednjim sekundama izborila produžetak i u dodatnih pet minuta slomila otpor crno-belih (103:96). Potom je za vikend odigrala još jednu efikasnu utakmicu, sa 16 trojki izrešetala Saragosu (97:83).

"Stvarno dobro igraju, pogađaju u visokim procentima i primarna stvar je da to zaustavimo što je više moguće. Da smanjimo broj pogođenih trojki našom odbranom, da ih uvedemo u naš ritam, igramo našu košarku kako mi znamo, a ne da ih pustimo da se rastrče i da šutiraju kako žele, jer onda mogu da pobede svakog. Moramo da budemo fokusirani 40 minuta, da ih svedemo na što manje šuteva i pogođenih trojki".

Zvezdina prednost mogla bi da bude u reketu. Penjaroja na raspolaganju ima dve petice, Majka Kocara i Meta Kostela, s ozbirom da je Amerikanac Stiven Inok kojeg su crveno-beli dobro upamtili minule sezone (23 poena i 11 skokova protiv Zvezde u Vitoriji) van stroja zbog povrede. S druge strane trener Vladimir Jovanović ima veliki broj visokih igrača na raspolaganju. Jedan od njih je i Miroslav Raduljica.

"Imamo novog igrača i neke koji su se vratili iz povrede i puno nam znače, tako da ćemo pokušati da ih što pre ubacimo u naš ritam. Jasno je da mogu mnogo da nam pomognu. Dobro se osećam, preskočili smo utakmicu sa Cedevitom Olimpijom, ali nas nije to izbacilo iz ritma. Imali smo dodatnih dan-dva da treniramo i to će nam baš značiti za ove dve naporne utakmice, ali to je taj format. Mnogi od njih već godinama igraju tako, ja možda nisam bio dugo u Evroligi, ali sam u nekim drugim ligama igrao možda i u gorim ritmovima. Nema puno kukanja, idemo da se pobijemo i da dobijemo obe utakmice, zašto da ne", rekao je Raduljica.

Miroslav Raduljica (©Starsport)Miroslav Raduljica (©Starsport)

Bivši kapiten reprezentacije Srbije ističe da je zdrava konkurencija uvek dobro došla.

"Veliki je broj utakmica, teških utakmica, mnogo liga i mislim da to neće biti problem. Jaka konkurencija je uvek dobro došla i za starije i za mlađe. Niko se ne ljuti ako ne igra, svi smo tu zajedno na istom zadatku i samo možemo da pomognemo jedni drugima. Pokušaću da se izborim za nešto što ja mogu da uradim, ali ako to ne bude, zadovoljan sam samo što sam tu, što mogu da pomognem ekipi. Godine su takve kakve su, imam puno iskustva, ali osećam se veoma dobro. Nisam ispovređivan, možda se i najbolje fizički i psihički osećam u karijeri i mislim da je to dobra kombinacija".

Partizan nije uspeo da slavio na gostovanju u Fernando Buesa Areni, ali je odlično koristio skraćenu rotaciju rivala na centarskih pozicijama. Zek Ledej (indeks 32) i Matijas Lesor (indeks 34) su upisali dabl-dabl učinke i bili među najkorisnijim igračima drugog kola. Da li će i crveno-beli pokušati da se posluže istim receptom?

"Nismo konkretno to kao cilj postavljali za ovu utakmicu, ali zašto da ne. Videćemo kako sve funkcioniše na samom terenu, ako se razvije u tom smeru..."

Ekipi se nedavno priključio i Luka Vildoza, ali nije na vreme registrovan za susret treće runde, te neće izaći na megdan bivšem timu, ali će imati priliku da debituje u petak protiv Reala (20.45). Stefan Marković se oporavio od povrede i konkuriše za mesto u timu, dok je van stroja još uvek Nemanja Nedović.

"Mislim da neće biti potrebno puno vremena, sve su to iskusni igrači koji su igrali u mnogim timovima i navikli su da se snalaze u takvim situacijama, uključujući i mene. Nema tu puno filozofije, tu smo jedni za druge, na istom smo zadatku i moramo da pomažemo jedni drugima, da se uklapamo i tako će svima biti lakše", zaključio je Raduljica.

EVROLIGA - 3. kolo

Utorak

Efes – Valensija 91:92

/Micić 22 – Dubljević 20/

Žalgiris – Virtus Bolonja 68:65

/Brazdeikis 14 – Vims 15/

Fenerbahče - Asvel 84:63

/Edvards 19 - Fal 17/

Makabi Tel Aviv - Monako 78:70

/Boldvin 21 – Lojd 21/

Bajern Minhen - Barselona 73:84

/Rubit 19 - Laprovitola 14/

Partizan Mozzart Bet - Olimpija Milano 75:80

/Ledej 23 - Šilds 25/

Sreda

20.00: (1,70) Alba (14,5) Panatinaikos (2,30)

20.30: (1,55) Baskonija (14,5) Crvena zvezda (2,70)

20.45: (1,55) Real Madrid (14,5) Olimpijakos (2,70)

*** Kvote podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaOgnjen DobrićMiroslav RaduljicaBaskonija

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara