Zvezdina potvrda dominacije ili veliki povratak Partizan Mozzart Beta na regionalni presto? Počinje finale ABA lige

Vreme čitanja: 6min | uto. 13.06.23. | 12:29

Kao što se i pre sezone očekivalo, večiti rivali ponovo dele megdan u borbi za titulu šampiona Jadrana

Počela je sezona 2022/23 u oktobru. Završiće se u drugoj polovini juna. Nikad duže nije trajala za košarkaše Crvene zvezde i Partizan Mozzart Beta i svašta su prošli. Prvi put delili megdan u Evroligi, u koju su se crno-beli vratili posle osam godina i odmah stigli do plej-ofa. Crveno-beli su bili na ivici sa rekordnih 17 pobeda.

Očekivano, njihov duel je bio od ključnog značaja i u Kupu Radivoja Koraća, a žreb ih je spojio u polufinalu. Slavila je ekipa Duška Ivanovića i potom podigla trofej. Prvi u sezoni. Do drugog je došla u Superligi Srbije. Sastali su se ukupno pet puta beogradski velikani, tim sa Malog Kalemegdana je tri puta slavio, ali je druga pobeda ekipi Željka Obradovića obezbedila prednost domaćeg terena u finalnoj seriji ABA lige. Kucno je čas da se večiti rivali ponovo pogledaju u oči, u najvažnijim borbama takmičarske godine na izmaku (prvi meč, 20.00). Ko će sesti na jadranski presto?

Izabrane vesti

Tri pobede oba tima dele od rekorda. Niko nije uspešniji od Zvezde i Partizana u regionalnom takmičenju. Po šest puta su ga pokorili, s tim što su crveno-beli bili šampioni u šest od poslednjih sedam kompletiranih sezona (2019/20 prekinuta zbog pandemije virusa korona), dok su crno-beli poslednji put titulu osvojili 2013. Činjenica da će klub koji trijumfuje u predstojećem finalu postati i najodlikovaniji u regionu, dodatno podiže ulog i obećava još nekoliko epskih okršaja.

Iz prethodnih pet pamti se trojka Nemanje Nedovića sa zvukom sirene za pobedu Zvezde u prvom susretu Večitih na najvećoj kontinentalnoj pozornici. Od krcate dvorane sa oko 18.000 navijača crno-belih koji su čitavim tokom susreta pravili zaglušujuću buku, nastalo je pozorište. U Kupu je Partizan imao i 18 poena viška u prvom poluvremenu, trener crveno-belih Ivanović je zaradio isključenje, a onda je usledio veliki preokret i pobeda Fakunda Kampaca i drugova u nastavku. Argentinac je bio zvezda i prvog poluvremena poslednjeg okršaja komšija iz glavnog grada, kada je njegova ekipa imala i plus 20 u jednom trenutku. U nastavku je Obradovićeva četa zaigrala kao na mlazni pogon i velikim preokretom došla do trijumfa koji joj je omogućio da pred svojim navijačima odigra prve dve utakmice ABA finala.

Ali od tog okršaja prošla su tri meseca. Partizan je doživeo bolan poraz u plej-ofu Evrolige. Od 2-0 protiv Reala zahvaljujući pobedama ostvarenim u Madridu, crno-beli su ispustili tri vezane utakmice i tako pocepali karte za Kaunas. Došlo je do emotivnog pražnjenja, pa su crno-beli bili na ivici ambisa već u četvrtfinalu Jadranska lige. Izgubili prvi meč u seriji kod kuće od Studentskog centra. Jedva ga dobili u Morači. Usledilo je veliko olakšanje, sabrala se ekipa iz Humske i pronašla put do polufinala ubedljivom pobedom u majstorici. Protiv Cedevite Olimpije su se mučili sa skokovima, gubili bitke pod obručima, ali dobrom odbranom rešili prvo meč u svoju korist. A onda iznenađujuće lako pali u Ljubljani. Ipak, još jednom su zaigrali najbolje kada je bilo najpotrebnije, ubedljivo savladali slovenačkog šampiona i zakazali megdan sa Zvezdom.

Ozbiljno je Partizan oscilirao od prethodnog derbija. A Zvezda? Nizala je samo pobede. Njih čak 17. Decenijski niz počeo je 19. marta protiv Studentskog centra u dvorani Aleksandar Nikolić, a padali su pred kaznenom ekspedicijom Duška Ivanovića i evropski velikani poput Baskonije, Fenerbahčea i Olimpijakosa u međuvremenu. Plej-of ABA lige bio je rutina. Četiri utakmice - četiri pobede. Po dve protiv Zadra i Budućnosti, uz prosečnu razliku od 29,25 poena. Posebno će ostati urezan trijumf iz Morače, prvi za crveno-bele u doigravanjima. Slavili su 97:56.

GRANICA POENA ZA FAKUNDA KAMPACA U MOZZARTU - 13,5

Ali, sve pomenuto pred početak finalne serije samo je – prošlost. Može da leti kroz prozor, žargonski rečeno. Forma ne igra bitnu ulogu kada se sastanu Večiti, a još kada je na talonu trofej ABA lige… Sve staje u 40 minuta i detalji će odlučivati.

Udariće jedan od najboljih napada Evrolige, na odbranu Crvene zvezde koju je komandant Kampaco dodatno zategao poslednjih meseci. Potentna navala predvođena kapitenom Kevinom Panterom, evropskim šampionom i čovekom za teške šuteve, Džejsom Nanelijem, letećim Danteom Egzumom, borbenim Zekom Ledejom za čiji karakterističan šut jednom rukom iz reketa gotovo da nema leka, kao i jednim od najkorisnijih igrača Evrolige Matijasom Lesorom, staće na crtu neumornom Argentincu, defanzivnim specijalistima crveno-belih Branko Laziću i Stefanu Lazareviću. Zahuktalom Luki Mitroviću koji možda igra i košarku karijere, uvek u finalima posebno motivisanom Nedoviću, otkrovenju sezone u elitnom takmičenju Filipu Petruševu. Ostaje da se vidi u kojoj meri će hitronogi Luka Vildoza moći da pomogne ekipi, s obzirom da se požalio na problem sa preponama i preskočio drugu utakmicu finala Superlige.

Partizanov adut je domaći teren, a Zvezdin su domaći igrači. Imaće crno-beli veliku podršku navijača na svakom susretu u Štark Areni, dok su s druge strane u crveno-belom dresu samo Ognjen Dobrić, Ognjen Kuzmić, Lazić i Mitrović osvojili skupa 62 trofeja. Znaju kako se igraju ovakve utakmice i navikli su na užarene atmosfere u derbijima, te se spravom može reći i da je iskustvo na strani tima sa Malog Kalemegdana.

Partizanu će od ključnog značaja biti da spreči Kampaca da razigra ekipu, što nije nimalo lak zadatak. Otkako je kliknuo sa ekipom, 14 timova je pokušalo, tek par uspelo samo da ga uspori, ali i u tim mečevima je davao vredan doprinos u odbrani, dok je Zvezda pokazala da ima široku lepezu mogućnosti u napadu. Mitrović u velikim procentima rešava situacije kada se nađe u jedan na jedan situacijama sa protivničkim centrom, Vildoza je potpuno nepredvidiv (ako bude igrao), a Nedović često nezaustavljiv u prodorima, Petrušev može da odigra leđima, dobro istrči tranziciju, pogodi sa distance...

S druge strane, Ivanovićeva ekipa će morati da nađe lek za ubitačne prodore Egzuma, koji će nesumnjivo pokušavati da napada plejmejkera crveno-belih zbog značajne razlike u gabaritu. Za Pantera je uspevala da nađe recept u određenoj meri (10,8 poena u derbijima ove sezone), a karakteristično je da je u dva od tri upisana trijumfa nad večitim rivalom ove sezone potpuno neutralisala Zeka Ledeja (pet i četiri poena), dok je u trijumfima Partizana bio među najboljima (20 ii 17 poena). To jasno ukazuje koliko je krilni centar bitan za Obradovićevu ekipu, a posebno u derbijima. Lesor je u blagom padu forme, je u derbijima mahom bio veoma motivisan, pa će Hasan Martin i Ben Bentil morati da budu na oprezu.

GRANICA POENA ZA KEVINA PANTER U MOZZARTU - 14,5

Često su derbiji znali i da izrode heroja iz senke. Poznato je da Ognjenova levica postaje užarena kada je trofej na vidiku, ali je i Zvezdin verni vojnik imao problema sa povredom, pa je pitanje u kojoj meri će biti spreman da pomogne. Stefan Marković je prošle sezone umeo da pogodi neke od ključnih poena za pobede u derbijima, dok bi za Partizan prevagu iz drugog plana mogli da naprave Alen Smailagić ili Jam Madar. Obojica su u dobroj formi, iskoristili su nešto više prostora u plej-ofu ABA lige na prvi način i sada im je prilika da pokažu da su sazreli i spremni za veće uloge.

Teško je predvideti kako bi serija mogla da se odigra, gotovo nemoguće. Partizan će učinit sve da odbrani domaći teren, Zvezda svesna da nema tu prednost moraće da juri brejk. Sigurno je da će se u svakom susretu voditi velika borba do poslednjih sekundi, da će biti čvrsto, tesno i neizvesno.

Obojica trenera su u izjavama pre utakmice insistirala da sve protekne u fer i sportskom duhu. Da se priča samo o košarci, pa neka bolji pobedi.

FINALE ABA LIGE

Prva utakmica, 13. jun

20.00: (1,80) Partizan Mozzart Bet (15,0) Crvena zvezda (2,25)

Druga utakmica, 15. jun

20.00: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

Treća utakmica, 18. jun

20.30: Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

* Četvrta utakmica, 20. jun

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

* Peta utakmica, 22. jun

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

* - ukoliko bude potrebe



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetDuško IvanovićŽeljko ObradovićFakundo KampacoLuka VildozaNemanja NedovićLuka MitrovićFilip PetruševOgnjen DobrićHasan MartinBen BentilKevin PanterDžejms NaneliMatijas LesorZek LedejDante EgzumJam MadarAlen Smailagić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara