Foto: fiba.basketball
Foto: fiba.basketball

EVROBASKET (treći dan): Praznik košarke - 12 utakmica, izdvaja se duel Litvanije i Francuske

Vreme čitanja: 11min | sub. 03.09.22. | 08:33

Košarkaši Srbije protiv domaćina Grupe D manje od 24 časa nakon pobede nad Holandijom

Kompletiran je prvi krug grupne faze Evrobasketa. Bilo je puno uzbuđenja, nekoliko iznenađenja, ali stvari tek postaju zanimljive. Svaki poraz, svaka greška, dobijaju veću težinu. Timovi koji su razočarali na startu će imati imperativ pobede, dok favoritima breme postaje sve teže.

Reprezentacija Srbije posle rutinske pobede nad Holandijom (100:76) igra protiv domaćina grupe Češke. Očekuju se da tribine 02 arene budu pune, i da podrška navijača bude vetar u leđa Česima koji su turnir počeli porazom od Poljske (84:99). Na programu je još nekoliko veoma zanimljivih duela, a epitet derbija dana nosi sudar Litvanije i Francuske.

Izabrane vesti

GRUPA A

1. kolo

Španija - Bugarska 114:87

Turska - Crna Gora 72:68

Belgija - Gruzija 79:76

CRNA GORA - BELGIJA (13.30)

Posle poraza od Turske u poslednjim sekundama Crna Gora ima šansu da se vrati na pravi put protiv Belgije. Neće joj biti lako, jer je četa Darija Đerđe napravila iznenađenje i na premijeri slavila protiv domaćina grupe Gruzije.

Crnogorce su bili na pragu trijumfa protiv izabranika Ergina Atamana i pobede koja bi im neopisivo značila u borbi za osminu finala, ali im je ofanzivni faul Marka Simonovića na četiri sekunde do kraja presudio. Ipak, Boško Radović može da bude zadovoljan uprkos porazu. Njegovi puleni su odigrali sjajan meč, ali im je sreća u poslednji čas okrenula leđa. Bojan Dubljević je blistao sa 18 poena (sve u drugom poluvremenu), a vrlo dobar bio je i "tragičar" Simonović sa 13. Očekuje se veći doprinos naturalizovanog Kendirka Perija, ali i sjajnog strelca Mornara Vladimira Mihailovića.

Belgijanci su sa druge strane pošteno iznenadili domaćina pred punim tribinama Tbilisi arene. Vodili su većim delom susreta, Gruzija je nošena podrškom publike uspela da izbori produžetak, ali ju je na isteku 45. minuta trojkom srušio Džonatan Tabu.

Uloga favorita pripada Crnoj Gori, uprkos rezultatima iz prvog kruga. Belgija je ipak prikazala sjajnu timsku košarku, te će Radovićevi puleni morati dobri da se oznoje i dokažu da su bolji.

BUGARSKA - TURSKA (16.15)

Očekivani su Bugari pretrpeli poraz na startu od Španije, ali su delovali baš nemoćno protiv značajno oslabljene ekipe Serđa Skariola (87:114). Zato je pitanje da li mogu i do jedne pobede na Evrobasketu, svakako tome ne mogu da se nadaju protiv Turske. Tesna pobeda protiv Crne Gore idealna je za građene karaktera i zbližavanje ekipe, pa se u drugom kolu očekuje još bolja i rasterećenija igra turske reprezentacije.

Blesnuo je Šejn Larkin sa 18 poena, a odličan je bio i Džedi Osman sa 15. Furkan Korkmaz nije bio u svom elementu (devet poena), ali je postigao ključnih pet poena u završnici susreta. S druge strane, uprkos porazu, Saša Vezenkov je protiv Španije odigrao odličan meč, postigao 26 poena i uhvatio 11 lopti pod obručima.

GRUZIJA - ŠPANIJA (19.30)

Ako su nekoj pobedi Gruzini mogli da se nadaju pred početak Evrobasketa, to je bilo protiv Belgije. Nisu uspeli da je ostvare i sada su im šanse za plasman u osminu finala prilično tanke.

Španci su pokazali da su veoma dobro pripremljeni, da su se adaptirali na Skariolov sistem i da su ih mnogi prerano otpisali u borbi za zlato. Smirile su se strasti oko naturalizacije Lorenza Brauna koji je pokazao da bi mogao da bude i jedan od lidera ove selekcije na Evropskom prvenstvu (17 poena).

GRUPA B

1. kolo

BiH - Mađarska 95:85

Slovenija - Litvanija 92:85

Francuska - Nemačka 76:63

NEMAČKA - BOSNA I HERCEGOVINA (14.30)

Obe selekciju su sjajno otvorile turnir. Nemačka iznenadila Francusku pred punim tribinama dvorane u Kelnu (76:63), dok je selekcija BiH upisala prvu pobedu na Evropskim prvenstvima od 2015. pošto je savladala Mađarsku (95:85).

Nemci kod kuće žele da osvoje medalju (eliminaciona faza u Berlinu), pa su ubedljivim izdanjem protiv Trikolora istakli ozbiljnu kandidaturu za tako nešto. Izabranici Gordona Herberta su prikazali odličnu timsku košarku, a lider generacija Denis Šreder je upravo hemiju u ekipi istakao kao najveći adut državnog tima.

"Imamo neverovatnu hemiju. To nije ranije bio slučaj. Svi su puni samopouzdanja, pokušavaju da ostave svoj trag na svakoj utakmici. Mislim da su smo srećni jedni zbog drugih, da nije bitno ko postiže poene. Svi su sreći i to je pravi put", rekao je Šreder posle pobede nad Francuzima.

Bosna i Hercegovina je sa druge strane još pobedom nad Francuzima u generalnoj probi pred Evrobasket najavila da može prijatno da iznenadi na kontinentalnoj smotri. Pobedom protiv Mađarske, uz po 19 poena lidera Jusufa Nurkića i Džanana Muse, samo je to i potvrdila.

LITVANIJA - FRANCUSKA (17.45)

Bez sumnje derbi dana. Obe selekcije su se pred početak turnira opravdano visoko kotirale na listi favorita, ali su Evropsko prvenstvo počele porazima. Litvanci su u završnici utakmice sa Slovenijom poklekli pred Lukom Dončićem, Goranom Dragićem i Majkom Tobijem. Francuska je bila gotovo neprepoznatljiva u sudaru sa Nemcima i moraće hitro da pokaže reakciju. Priterni uz zid, i jedni i drugi će morati da daju sve od sebe.

Litvancima je nedostajao pravi doprinos prvih zvezda ekipa Domantasa Sabonisa i Jonasa Valančijunasa. Centarski tandem iz NBA je odradio solidan posao, ali je jasno da se mnogo više očekuje od njih. Košarkaš Sakramenta je uz deset poena imao pet skokova, dok je iskusniji Valančijunas bio na poen od dabl-dabla (12 skokova). Neko bi rekao da su pružili solidne partije, ali kada se uzme u obzir da su glavna snaga državnog tima i da im je Majk Tobi ubacio 24 poena, jasno je da moraju bolje.

Selektor Kazis Maksvitis je slab protok lopte i izgubljene lopte apostrofirao kao glavne razloge poraza od Slovenije.

"Izgoreli smo. Više smo grešaka napravili sami nego što nas je na to terao protivnik. To nas je koštalo 25 poena. Gubili smo i skokove u drugom poluvremenu kada se lomilo, a nismo se snalazili ni u dva na dva odbrani tokom čitavog susreta. Naravno, igrali smo odbranu protiv nekih od najboljih dva na dva igrača na svetu i čudnog Majka Tobija koji može da pogodi i sa distance. To su bili naši problemi", rekao je Maksvitis.

Francuzi su s druge strane pokazali da imaju ozbiljne mane u igri još pred početak Evrobasketa, kada su u Sarajevu izgubili od Bosne i Hercegovine posle produžetka (90:96). Da to nije bio samo loš dan, potvrdilo se u sudaru sa Nemačkom.

"Razočarani smo načinom na koji smo igrali. Ne možemo da pretrčavamo jedni druge, bacamo pas u noge. Moramo da dajemo više prostora saigračima. Moramo da pronalazimo jedni drugi i iskoristimo narednu utakmicu da napredujemo", rekao je iskusni Evan Furnije o razlozima poraza. Na premijeri je ubacio svega sedam poena i iz igre šutirao 2/10.

Poslednji meč Francuska i Litvanija odigrali su na Svetskom prvenstvu u Kini, kada su Trikolori u dramatičnoj završnici slavili sa 78:75.

MAĐARSKA - SLOVENIJA (20.30)

Nije žreb milovao Mađare, a poraz od Bosne i Hercegovine stavio ih je u gotovo bezizlaznu situaciju. Prolaz u osminu finala moraće da traže protiv nekih od najboljih evropskih selekcija. Najpre protiv branioca trona Slovenije koja je kandidaturu za novo zlato potvrdila pobedom nad Litvanijom.

Pulenima Aleksandra Sekulića je nesumnjivo pao ogroman teret sa vrata. Došli su na Evrobasket kao aktuelni šampioni, glavna meta svih rivala i odmah pokazali da nikakav pritisak ne može da ih poremeti. Pre pet godina su bili iznenađenje, napali tron iz senke, a sada su više nego spremni da ga brane. Slovenci su pritom postali tek 10. reprezentacija koja je vezala 10 pobeda na Evropskim prvenstvima.


Pogodi najduži tiket i osvoji teren


Majk Tobi je fantastično sarađivao sa Dončićem, pa je nakupio 24 poena uz sjajnih 10/12 za dva poena. Ostavljao mu je as Dalasa zicera u velikom broju slučajve i na kraju, uprkos za njega ispod prosečnih 14 poena, poneo zvanje Igrača utakmice. Uspeo je da ubeleži dabl-dabl sa 10 asistencija, a uhvatio je i šest lopti pod obručima. Kada se lomilo spajao je saigrače sa poenima i još jednom pokazao da je nezaustavljiv - čak i kad ga šut ne sluša. Goran Dragić je pre pet godina dominirao Evropskim prvenstvom, a iako je zagazio u 37. godinu, nastavio je u istom maniru. Sa 19 poena bio je drugi najefikasniji u ekipi. Dao je i nekoliko bitnih koševa u završnici.

Mađarska s druge strane u ogromnoj meri zavisi od Adama Hange koji je protiv BiH ubacio 16 poena, uz sedam skokova. Ipak, uzeo je 17 šuteva i pogodio 10, ali i samo jednu trojku iz sedam pokušaja. Naše severne komšije može da raduje dobra partija Šilarda Benkea (20p, 6as, 4sk), ali sve i da je ponovi teško da će to biti dovoljno da se srušio evropski šampion.

GRUPA C

1. kolo

Ukrajina - Velika Britanija 90:61

Hrvatska - Grčka 85:89

Italija - Estonija 83:62

VELIKA BRITANIJA - HRVATSKA (14.15)

Britanci su pretrpeli katastrofu na startu i to u sudaru sa jednom od retkih selekcija sa kojom bi u nekoj meri mogli da se nose - Ukrajine. Zato je potpuno jasno da protiv Hrvatske nemaju šta da traže. Posebno nakon sjajnog izdanja ekipe Damira Mulaomerovića u sudaru sa Grčkom. Pretrpela je poraz, ali ostavila veoma dobar utisak u drugom poluvremenu.

Naturalizovani Džejlen Smit je zablistao, ubacio 23 poena, a očekivano je među najboljima bio iskusni Bojan Bogdanović koji je ranije najavio da mu je ovo poslednji put da oblači dres Hrvatske na jednom velikom takmičenju.

"Možemo biti zadovoljni kako napredujemo i u kojem smeru idemo, ali ne možemo biti zadovoljni kako smo izgubili utakmicu. Drugo poluvreme je smernica, ali je nedopustivo da oni imaju u prvom devet ofanzivnih skokova. Na to smo se posebno pripremali i onda nam njihov najbolji šuter Doris zabije pet trojki i preko 20 poena. Izgledamo bolje nego protiv Poljske i Švajcarske i ja se nadam da ćemo biti sve bolji kroz turnir", rekao je as Jute Džez.

ESTONIJA - UKRAJINA (17.00)

Držala se Estonija protiv Italije nekih 15 minuta, a onda ju je serijom trojki totalno demoralisao Simone Fontekio. Na kraju je pretrpela očekivano ubedljiv poraz, ali može da je raduje sjajna rola Kera Krise. Mladi bek je ubacio 20 poena, uz šest asistencija i sjajne procente (4/5 za dva i 4/6 za tri). Nije bilo dovoljno ni da se ozbiljnije ugroze Azuri.

Protiv Ukrajine svakako nije toliki autsajder, ali teško da može da se nada pobedi. Posebno posle dominacije Ukrajinaca protiv Britanije. Nisu se puleni Ainarsa Bagackisa pošteno ni oznojili, a najbolji je bio Svjatoslav Mihailjuk sa 17 poena, dok je Aleks Len za 20 minuta dodao 13 poena i šest uhvaćenih lopti. Čini se da su se samo zagrejali za Estonce. Pobedom bi došli na prag osmine finala, a čini se dobili i ogromno samopouzdanje koje bi im dalo šansu da iznenade nekog od jačih rivala u grupi.

GRČKA - ITALIJA (21.00)

Uz duel Litvanije i Francuske, svakako susret koji najviše obećava. One selekcije igraju atraktvino i ostvarile su pobede na startu. Grci nešto teže od očekivanog protiv Hrvatske, dok su se Italijani lepo zagrejali u sudaru sa Estoncima.

Prednost jasno ide Helenima, jer imaju Janisa Adetokunba. Bivši dvostruki MVP NBA lige ubacio je 27 poena, uz 11 skokova i šest asistencija na startu, mada je iz igre šutirao 9/24. Ipak, pokazalo se da je jednaka pretnja po protivnike Tajler Dorsi. Bivši igrač Makabija i Olimpijakosa je imao jednak poenterski učinak protiv Hrvatske. U prvom poluvremenu je delovao nezaustavljivo.

S druge strane, glavna uzdanica Azura Simone Fontekio, odlično je otvorio turnir. Sa tri vezane trojke krajem prvog poluvremena je doneo Italiji ključnu prednost. Zakucavao je, pogađao sa parkinga, asistirao i meč okončao sa 19 poena i pet asistencija. Estonija nije pravi reper, ali Đanmarka Poceka može da raduje i izdanje Nikola Melija (17p, 6sk).

Imaju Grci i Italijani dugu istoriju međusobnih okršaja, ali nisu se sastajali od 2019. godine. Tada je Grčka na Akropolis kupu bila prilično ubedljiva (83:63). Ipak, ovoga puta će Azuri imati šestog igrača u vidu punih tribina Mediolanum foruma, pa nema sumnje da nas očekuje zanimljvi duel.

GRUPA D

1. kolo

Izrael - Finska 89:87

Poljska - Češka 99:84

Srbija - Holandija 100:76

FINSKA - POLJSKA (14.00)

Blistao je Lauri Markanen na premijeri, ali to nije bilo dovoljno da se dobije Izrael. Imao je pravi revolveraški obračun sa Denijem Avdijom, ubacio je 10 poena više od košarkaša Vašington Vizardsa, ali je izgubio meč u produžetku. Poljaci su s druge strane sjajno otvorili turnir, razbili Češku pred punim tribinama dvorane u Pragu.

Jasno, u igri Finske mnogo toga zavisi od novog košarkaša Jute (veče pred prvu utakmicu na EP trejdovan iz Klivlenda), ali je posle poraza od Izraela jasno da mu je potrebna pomoć. Podbacili su najiskusniji. Peteri Koponene je postigao svega sedam poena, Sasu Salin jedan manje. Moraće da nameste nišanske sprave, jer bi ih još jedan poraz stavio u veoma nezgodnu poziciju.

Poljska je na krilima Mateuša Ponitke i Ej Džej Slotera slomila srca navijačima u Pragu. Iskisni krilni košarkaš je ubacio 26 poena, uz devet asistencija. Posebno je dobar bio u završnici, kada je sa dve vezane trojke praktično rešio pitanje pobednika. Naturalizovani bek je još jednom dokazao koliko je bitan za poljsku reprezentaciju. Za tri je šutirao 5/11, pogađao i preko ruke, iz teških pozicija, pa je sakupio 23 poena.

Poljaci i Finci se dugo nisu sastajali. Poslednji put na prethodnom Evrobasketu, kada je Finska bila bolja posle produžetka (90:87).

HOLANDIJA - IZRAEL (21.00)

Nisu Holanđani mogli da pariraju Srbiji na startu kontinentalne smotre. Jednostavno je prevelika razlika u kvalitetu, a i puleni Svetoslava Pešića su odigrali maksimalno angažovano, pa su rutinski odradili posao i na pravi način krenuli po medalju. Protiv Izraela, posebno nakon pobede izabranika Gaja Gudsa nad Finskom, ponovo im se crno piše.

Pokupio je čak i simpatije ljubitelja košarke u Srbiji iskusni Vorti de Jong. Ubacio je Orlovima 28 poena, šutirao neverovatnih 11/14 iz igre i 6/8 van linije 6,75, ali pored njega niko nije pokazao da ima šta da ponudi na Evropskom prvenstvu.

Sve i da ponovi izvanrednu partiju, jasno je da izraelci imaju daleko ozbiljniji tim. Na startu turnira ih je predvodio maestralni Dani Avdija sa 23 poena i čak 15 skokova. Tomer Ginat je sa 13 poena dao vredan doprinos, dok su po 10 ubacili Nimrod Levi i veteran Gaj Pnini.

Košarkaš Partizana Jam Madar nije dobio pravu šansu protiv Finaca. Odigrao svega sedam minuta i promašio dva šuta koja je uzeo. Jasno je da će protiv Holandije dobiti daleko više prostora, te i priliku da pokaže svoju vrednost na najvećoj evropskoj sceni.

EVROBASKET DANAS

13.30: (1,35) Crna Gora (16,0) Belgija (3,60)

14.00: Finska - Poljska

14.15: Velika Britanija - Hrvatska

14.30: (1,20) Nemačka (19,0) BiH (5,00)

16.15: (12,0) Bugarska (28,0) Turska (1,03)

17.00: Estonija - Ukrajina

17.30: Češka - Srbija

17.45: (2,15) Litvanija (14,5) Francuska (1,80)

19.00: (7,50) Gruzija (23,0) Španija (1,10)

20.30: (1,90) Mađarska (hendikep 16,5) Slovenija (1,90)

21.00: Grčka - Italija

21.00: Holandija - Izrael

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

Evrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara