Lendri Noko s peharom za najkorisnijeg igrača finala (©KK Crvena zvezda)
Lendri Noko s peharom za najkorisnijeg igrača finala (©KK Crvena zvezda)

Holivudski obrt sezone Lendrija Noka - od intervencija na srcu i karijere dovedene u pitanje do MVP priznanja

Vreme čitanja: 5min | sub. 29.05.21. | 15:30

Ako vratimo film pet meseci unazad, ko je ovakvom raspletu mogao da se nada tog 25. decembra, kada je Crvena zvezda obavestila javnost da je aktiviran ugovor Lendrija Noka?

Imate prosto takve likove stvorene da im život bude štivo holivudski film. U sportskom svetu najzreliji van svake konkurencije je Džejmi Vardi, ali ako biste sada tražili nekog čija bi sezona mogla da se pretoči na filmsko platno, nema sumnje da bi slučaj Lendrija Noka bio među glavnim kandidatima, ako ne i prvi izbor.

U minutima iščekivanja početka zvanične ceremonije dodele pehara i slavljeničkom transu spiker je sa razglasa najavio da je Lendri Noko poneo epitet najkorisnijeg igrača plej-ofa Jadranske lige! Prosečan indeks korisnosti 15,6, uz 10 poena, 8,3 skoka i 1,3 blokade za osam utakmica doigravanja, uz dva dabl-dabla u finalu i gotovo konstantno flertovanje s dvocifrenim učinkom u dve najvažnije statističke kategorije. Jednostavno, džoker Dejana Radonjića i neko bez koga ne bi bilo moguće da se zamisli ova titula.

Izabrane vesti

Nedelja, 14.00: (1,25) Alba (17,0) Ulm (4,40)

Ako vratimo film pet meseci unazad, ko je ovakvom raspletu mogao da se nada tog 25. decembra, kada je Crvena zvezda obavestila javnost da je aktiviran ugovor Lendrija Noka samo dva sata pre nego što se na zvaničnoj klupskoj stranici pojavila vest o povratku Dejana Radonjića? Teško je u ovom trenutku zamisliti veći obrt ne samo sezone, već života jedne sportske ličnosti od onog koji proživljava centar iz Kameruna. Od igrača kome je karijera bila dovedena u pitanje, Lendri Noko je postao možda najvažnije ime na šampionskom platnu! O tome najbolje govori MVP priznanje koje je pokupio apsolutno zasluženo...

Direktor ABA lige Milija Vojinović i Lendri Noko (©ABA LIGA, Dragana Stjepanović)Direktor ABA lige Milija Vojinović i Lendri Noko (©ABA LIGA, Dragana Stjepanović)

Verovatno ni sam Noko ne bi mogao da objasni kako je uspeo da doživi ovakav preobražaj. Ubrzo po odlasku iz berlinske Albe gde je dokazao evroligaški kvalitet Noku su na lekarskim pregledima u Crvenoj zvezdi otkriveni srčani problemi zbog čega su odmah usledile konsultacije sa najboljim srpskim stručnjacima iz oblasti kardiologije. Problem s kojim se suočio Lendri Noko teško je objasniti jezikom razumljivim za svakog, ali kada razumete koliko je komplikovan bio njegov slučaj jasno vam je koliku je zapravo sreću imao. Kada je postavljena dijagnoza, prva misao struke bila je kako je Noko imao sreće što je uopšte proveo na parketu sve ove godine obavljajući profesionalne obaveze jer je pukom srećom izbegao scenario kolabiranja na parketu što je potencijalno moglo da ima i fatalne posledice.

Kako se sve to dešavalo negudo posle tragedije Majkla Odža koji je u trenutku smrti bio slobodan igrač, Crvena zvezda je od Albinih doktora tražila kompletnu dokumentaciju na uvid da bi se utvrdilo kako je Noko uopšte dobio zeleno svetlo da igra. Iz Nemačke su stizala uveravanja da je s Nokom sve u redu. Struka u Srbiji predložila je intervenciju na srcu koja je ubrzo i urađena. Kako rezultati oporavka nisu bili ni blizu očekivanih Kamerunac nije dobio potrebnu dozvolu da se posveti radu sa ekipom zbog čega Crvena zvezda nije aktivirala njegov ugovor. Cela priča držana je u strogoj tajnosti kako bi se Noku dalo vreme za eventualni pun oporavak. Ali kako je vreme Evroliginog dana posvećenog medijima došlo, a samim tim i pitanja zašto na okupljanju nema igrača koji je bio označen kao novi prvi centar, ubrzo je stiglo obaveštenje da Noko ne mogu da odgovori izazovu, zbog čega su se dve strane prijateljski rastale.

Lendri Noko (©KK Crvena zvezda, Đorđe Kostić)Lendri Noko (©KK Crvena zvezda, Đorđe Kostić)

Tada je i postalo jasno da bi njegova karijera već tada mogla da bude završena, jer perspektive nije bilo. Ali, on nije odustajao. Za Lendrija Noka je odlazak iz Crvene zvezde značaio selidbu u SAD gde je obavio još jednu intervenciju na čuvenoj klinici Mejo u nadi da će ovog puta rezultati biti mnogo bolji. I zaista jesu bili, što mu je dalo tračak nade da može da se vrati košarci. Da bi sve imao crno na belo, Noko je u SAD išao od stručnjaka, do stručnjaka u potrazi za mišljenjima koja bi ga vratila na košarkašku mapu. Pošto je na tri različite adrese dobio isti, pozitivan odgovor Crvena zvezda se ponovo aktivirala i odlučila da mu pruži drugu šansu, s obzirom da se eksperiment s Emanuelom Terijem ispostavio kao veliki promašaj.

Posle gotovo šest meseci bez ekipnog treninga i skoro toliko vremena bez zvanične utakmice, Lendri Noko je počeo drugi košarkaški život u Crvenoj zvezdi. Kako bi se shvatila ozbiljnost Nokovog slučaja dovoljno je podsetiti da je sve prolazio u pandemijsko vreme koje je gotovo sve raspoložive medicinske resurse usmerilo na borbu protiv najveće pošasti modernog doba, a retki su bili letovi na drugu stranu Atlantika. Od iste pošasti iliti virusa korona Noko je oboleo usred prvog, blagog uspona forme u februaru kada je na momente počeo da liči na igrača iz vremena u Albi. Zajedno sa Lengstonom Holom uspeo je da se vrati na parket 5. marta u porazu od Olimpijakosa u Atini, što je bio njegov treći početak u crveno-beloj opremi.

Ostaće nekom urezano u sećanju da Lendri Noko nije mogao da pogodi zicer, niti da pohvata akcije na parketu ili uradi ono što bi u nekim drugim okolnostima izveo po automatizmu, ali zauvek će se prepričavati to kako je u plej-ofu Jadranske lige i pogotovo finalu postao ključna figura Crvene zvezde. Kako je poziciju centra učinio relevantnom iako su on i Ognjen Kuzmić dugo bili, ma koliko grubo zvučalo, nevažni faktori na parketu, kako je igrao košarku evroligaškog kvaliteta, komandovao reketima i kontrolisao skok na oba koša, da je bilo legitimna napadačka opcija i ne samo neko ko služi da popuni broj. Sa 17 poena i 12 skokova postao je prva violina majstorice i njen najbolji igrač. Heroj Zvezdine pobede i daleko najkorisniji igrač. Zasluženo i MVP, što je ovekovečeno fotografijom drugačijom od onih na koje smo obično navikli.

Od igrača zbog čiji su povratak proklinjali, sada je postao neko za koga zvezdaška javnost priželjkuje da ostane i posle leta, s obzirom da ima potpisan ugovor samo do kraja sezone. Igre u finalu su za svaku preporuku, samo je pitanje kakve će planove imati Dejan Radonjić. Inače, Lendri Noko je pobednička priča kakve ostavljaju dubok trag...



tagovi

Lendri NokoKK Crvena zvezdaFinale Jadranske ligefinale plej-ofa Jadranske lige

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara