Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Jokićeva braća pregovarala sa upravom Denvera, pao dogovor za najveći ugovor u istoriji košarke

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.05.22. | 17:49

Srpskom asu od leta sledi vrtoglava suma novca

Odlazak generalnog menadžera Denvera Tima Konelija u Minesotu za 40.000.000 dolara na pet godina probudio je sumnju da bi Nikola Jokić mogao da se nađe na izlaznim vratima kluba zbog bliskog odnosa sa čovekom koji ga je 2014. draftovao sa 41. pozicije.

S obzirom na prijateljske relacije Jokića i Konelija američka javnost postavila je otvoreno pitanje smera kojim klub ide jer je pre samo dve godine iz Kolorada otišao predsednik košarkaških operacija Arturas Karnišovas koji je takođe imao velikog uticaja na Jokićev dolazak u klub i rast ka zvanju dvostrukog uzastopnog MVP najjače lige sveta.

Izabrane vesti

02.30: (1,30) Boston (15,0) Majami (4,00)

Koliko su daleko spekulacije otišle najbolje govori to da je čak postojala sumnja u Jokićeve namere da nastavi karijeru u redovima Nagetsa, ali izgleda da je neizvesnost splasla. Kako javlja NBA insajder Šams Čaranija prethodnih dana dogodio se sastanak vrha Denvera, generalnim menadžerom Kalvinom Butom i njegovim pomoćnikom Tomijem Balcetisom, sa Jokićevom braćom, gde se govorilo o Nikolinim daljim planovima i statusu u klubu. Kako jedan od najbolje obaveštenih košarkaških izvora javlja, razgovor je protekao u pozitivnoj atmosferi posle čega je praktično dogovoren najveći ugovor u istoriji košarke! Nikola Jokić će ovog leta potpisati petogodišnji ugovor vredan fantastičnih 260.000.000 dolara što bi ga učinilo najplaćenijim košarkašem u istoriji.

Kako je otkriveno, jedan od razloga zašto je Jokiću upriličeno iznenađenje ispred njegove štale u Somboru jeste želja novog generalnog menadžera i ljudi oko njega da provedu vreme sa Nikolom i njegovom porodicom, kako bi pokazali koliko im je stalo do najboljeg igrača.

But je dobio zadatak koji će teško moći da realizuje, a to je da oko Jokića okupi šampionski sastav. Najveću prepreku na tom putu predstavljaju jaki ugovori Džamala Marija i Majkla Portera Džuniora koji su sezonu na izmaku propustili zbog teških povreda. A, zajedno će za narednu sezonu uzeti 61.400.000 dolara, od čega Mari 31.650.000 dolara! Uz Jokićevu platu Denveru ne ostaje mnogo prostora za manevar, pogotovo jer Aron Gordon ima preko 16.000.000, a Vil Barton više od 15.500.000 dolara...

But je bivši NBA igrač, igrao je u periodu od 1999. do 2009. godine, potom je radio kao skaut Nju Orleansa tokom 2012. i 2013, da bi potom četiri sezione proveo u Minesoti kao direktor za razvoj igrača. U Denver je stigao 2017. kao asistent generalnog menadžera, da bi ubrzo postao Konelijeva desna ruka pošto je Karnišovas otišao u Čikago Bulse.

Njegova ideja navodno je da jezgru koje čine Jokić, Mari i Porter dodaju grupu defanzivno orijentisanih igrača koji bi se stavili maksimalno u funkciju pomenutog trilinga.

Mari bi trebalo da bude spreman za početak naredne sezone pošto je propustio kompletnu godinu zbog kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta. Porter je odigrao samo devet utakmica zbog teške povrede leđa i treće operacije i njegov slučaj zapravo budi najviše brige u klubu jer se radi o hroničnom problemu. Ako Porter ne bude ni blizu potencijala koji ima i koji je umeo da pokaže s vremena na vreme, Denver će se naći u problemu jer ima ugovor vredan 29.750.000 dolara za narednu sezonu, potom raste progresivno sve do 39.270.000 za takmičarsku 2026/27!

Jokić je i sam poručio da je spreman da potpiše novi ugovor, ako mu bude ponuđen, posle Denverove eliminacije već u prvoj rundi plej-ofa od Golden Stejta. Međutim, nema sumnje da je mnoge u Denveru, pa i Jokića razočarao Konelijev odlazak. Sada će biti interesantno videti kako će Nagetsi iskoristiti najbolje godine srpskog asa, odnosno da li će klub postati kandidat za titulu kakav Majk Meloun želi ili će ostati samo ono što je bio prethodnih sezona...


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara