Igor Kokoškov (©MN Press)
Igor Kokoškov (©MN Press)

Kokoškov: Spletom nesrećnih ili možda srećnih okolnosti, stalno smo morali da menjamo roster

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.02.21. | 16:59

"Što se tiče koncepta kvalifikacionih prozora, komentar na tu temu bih zadržao za sebe"

Košarkaši Srbije pobedom nad selekcijom Švajcarske okončali su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo (88:81). Revanširali su se tako Švajcarcima za poraz u "balonu" u Finskoj, koji ih je u tom trenutku skrenuo sa kursa za kontinentalnu smotru. Viza je overena pre par dana, trijumfom nad domaćinom ferbuarskog prozora Gruzijom, pa današnji susret nije imao veći rezultatski značaj. To ipak nije sprečilo pulene Igora Kokoškova da trijumfalno okončaju kvalifikacije i na najbolji mogući način odete na Evrobasket 2022.

Državni tim Srbije i ovoga puta bio je oslabljen neigranjem igrača iz evroligaških i NBA timova, pa je ovo bila još jedna prilika da se mladi košarkaši poput Filipa Petruševa nametnu selektoru pred sastavljanje spiska za predolimpiksje kvalifikacije u Beogradu (29. jun do 4. jul).

Izabrane vesti

Švajcarci su porazom od Finske u petak ostali bez šansi za plasman na Evrobasket, ali su skupo prodali kožu protiv velikog favorita. Imali su puleni Đanluke Barliarija kontrolu nad utakmicom, pre svega zahvaljujući dalekometnoj paljbi, ali su Orlovi predvođeni Petruševim, Markom Lukovićem i Danilom Anđušićem u poslednjem kvartalu preokrenuli rezultat i izvojevali pobedu.

Kokoškov ističe da je utakmica bila teška, da je za razliku od Švajcarske ponovo morao da menja roster, ali da je na kraju zadovoljan učinjenim. Akcenat stavlja na veliku želju svojih izabranika da trijumfom okončaju kvalifikacije.

"Vrlo teška utakmica. Kao selektor sam ipak zadovoljan što smo dobili oba meča. Prvi protiv Gruzije, koja je igrala na svom terenu. Teško je bilo protiv tima koji uvek igra sa puno energije i samopouzdanja. Tako je bilo i večeras. Švajcarska je dobar tim, sa mnoštvom odličnih šutera, koji uvek igra kao jedan, sa istom ekipom. Spletom nesrećnih ili možda srećnih okolnosti, stalno smo morali da menjamo roster. Svaki prozor smo igrali sa drugačijim timom, sa nekoliko novim, mladih momaka. Ekipi je teško da izgleda organizovano i da odigra dobro posle četiri ili pet treninga. Bila je to čista želja. Vrlo lako je ova utakmica mogla da nam izmakne da nismo imali tu energiju i želju da je dobijemo. Moramo da odamo priznanje Švajcarskoj, koja je odigrala dobro, kao jedan, ali i našem timu. Nijednom nismo odustali, igrali smo čitavih 40 minuta i na kraju pronašli način da dobijemo utakmicu".

Nije želeo da komentariše sam koncept kvalifikacionih prozora, pa je iskoristio da pohvali Gruziju na odlično organizvanom kvalifikacionom prozoru.

"Gruzija je odradila sjajan posao, odlično je organizovala prozor u ovoj teškoj situaciji sa pandemijom, sa kojom svi moramo da živimo. Učimo još uvek kako da se nosimo sa ovim turbulentnim vremenima, ali smo zahvalni što još uvek možemo da igramo košarku. Što se tiče koncepta kvalifikacionih prozora, komentar na tu temu bih zadržao za sebe".

Za kraj je, na maternjem jeziku, poslao poruku navijačima u Srbiji.

"Hvala na podršci, znam da nije bilo jednostavno i nije bila možda lepa utakmica, ali mnogo je važno da smo pobedili i da momci nisu odustali, borili su se za državni tim".


tagovi

Igor Kokoškovkošarkaška reprezentacija SrbijeEvrobasket

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara