Naslovnice AS-a i Marke, uz detalj sa utakmice (Screenshot - AS; Marca; Foto: ©Starsport)
Naslovnice AS-a i Marke, uz detalj sa utakmice (Screenshot - AS; Marca; Foto: ©Starsport)

Ljulj nije Makijavelijev učenik, Tavares kao Sabonis

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.05.23. | 18:14

Evo šta kažu španski mediji dan posle još jedne velike pobede Real Madrida nad Partizan Mozzart Betom

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Španije)

Kada u Španiji na Google ukucate reč Beograd, prva vest je košarka. Tako je danas, tako je bilo juče, i prekjuče. Izveštač Radio Marke, 3. maja oko 14h nije ni spomenuo događaje u glavnom gradu Srbije, da bi se na njih osvrnuo tek dan kasnije.

Izabrane vesti

Na tviteru Košarkaskog kluba Real Madrid pozivi da se druga utakmica u Beogradu odgodi bili su samo na engleskom i srpskom. Španci kažu: "Šta vam je, ne možete zaustaviti život". Ni veoma cenjeni i voljeni Saša Ðorđević nije uspeo nikoga da ubedi.

Nakon utakmice komentar Marke: "Ambijent u Štark Areni bio je prava 'fiesta'- prekinuta samo minutom ćutanja zbog pucnjave u školi”, je u najmanju ruku neumesan. Mada, As je bio uviđavniji opisujući retko potresne trenutke koji su prethodili utakmici.

Verovatno ih ne treba kriviti. Španci, kao i svi pripadnici ljudske rase koji žive u blagostanju, tuđe tragedije, nažalost, uglavnom gledaju kao horor fikciju. U Španiji oružja po kućama nema, i deca se, uz savremene probleme koji su nam svima zajednički, u slobodno vreme mahom bave sportom. (I to, u zemlji gde je prosečan muškarac visok 1.76, a žena samo 1.62, u ogromnom procentu upravo košarkom. Ali to je već druga priča.)

U našoj priči, život ide dalje, bar na sportskom planu, sviđalo nam se to ili ne. I nastavlja u sredu u Vizink centru.

Možemo reći da je zahvaljujući Partizanu, i, nažalost, nasilju, skoro uvek zapostavljena košarka stigla u žižu pažnje. Ipak, nakon poslednjeg susreta mediji su se potrudili da istaknu, sportske vrednosti… i naravno sportska prepiranja.

Mogli smo pročitati naslove kao: "Lekcija takmičarskog duha i srčanosti" (Marka), "Herojski Real je preživeo Beograd" (La Razon), "Tavares je ugasio usejani beogradski kazan" (El Pais).

Partizan je izgubio od Reala, iako je igrao sa šestoricom”, ističe Mundo Deportivo situaciju na koju su se svi u Španiji osvrnuli. “Akcija koja je mogla biti odlučujuća, da je Anđušićeva trojka ušla na vreme”, navodi As

U nešto dubljoj analizi Marke, novinar Načo Duke smatra da, premda je Real nakon sankcija profitirao, jer ima jaču klupu, ipak Serhio Ljulj teško da bi se mogao nazvati Makijavelijevim učenikom - koliko god sve delovalo kao smišljen plan.

Možda je i Panter mogao da reaguje drugačije… i da igra obe utakmice u Beogradu”, nastavlja isti autor.

Zaključuje konačno da je ključni faktor bio oporavak Tavaresa, kojeg čak ni Željko Obradović nije umeo sa neutrališe.

Tavares kao Sabonis”, speva hvalu Realovom centru As, a uz njega Hezonja, Musa, Serhio Rodrigez i Vilijams-Gos, i konačno dobro sastavljena odbrana sa kojom beli kubure celu sezonu.

Preživeli smo Beograd, kažu. Mi smo Real, to nam je u DNK…

I šta sad. Obradović se vraća u Madrid, uz pretnju preokretom, upozoravaju španski mediji. Dodaju da se sve menja kada je na terenu Kevin Panter da organizuje napad, pronalazi rešenja i menja ritam. Uz to, potvrđeno je da je Gabi Dek van igre zbog povrede kolena.

Čus Mateu je to savršeno jasno: “Biće gusto”. Pritom, ko god da pobedi, ući će u istoriju preokreta Evrolige sa dve, ili tri pobede u gostima.

Što se one druge istorije tiče, nadamo se da će doći dan kada će najveći problem svakog deteta biti izgubljena ili dobijena košarkaška utakmica.

Piše: Ognjenka MARIĆ


tagovi

KK Real MadridKK PartizanPartizan Mozzart BetSerhio LjuljValter Tavares

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara