Luka Vildoza po dolasku u Beograd (©KK Crvena zvezda)
Luka Vildoza po dolasku u Beograd (©KK Crvena zvezda)

Luka Vildoza - nema ni 100 minuta košarke u 2022, ali ima sve da postane Zvezdin kapitalac

Vreme čitanja: 8min | pon. 17.10.22. | 16:29

Jako je vezan za Vitoriju i Baskiju, pokreće ga vrela argentinska krv, uz pobednički DNK... Imao je otvoren poziv Baskonije, postojalo interesovanje i nekoliko evropskih velikana, ali je izabrao ponudu branioca ABA titule

Španski Encestando je bio u pravu, Luka Vildoza ne samo da je bio velika želja Crvene zvezde, već je potpisao dvogodišnji ugovor samo dan pošto se inicijalna vest pojavila. Argentinac je posle manjih peripetija i pokušaja njegovog prvog evropskog kluba Baskonije da blokira potpis pod izgovorom neisplaćenih obaveza stigao u Beograd, čime je ugušio svaki razlog za brigu. Nedugo po sletanju na aerodrom "Nikola Tesla" za Mozzart Sport je istakao da jedva čeka da upozna nove saigrače i istrči pred navijače u dvorani Aleksandar Nikolić, a pre svega poručio da će mu biti potrebno samo malo vremena da pronađe ritam ekipe kako bi mogao da bude od očekivane pomoći.

Crvena zvezda dovela je pojačanje visokog rejtinga u evropskoj košarci. Istinski luksuz u vremenu kada svi uglavnom jure za NBA snovima i na ovu stranu Atlantika vraćaju se uglavnom samo kada nemaju drugo rešenje. Jedan je od dvojice Argentinaca čiji se potpis na ovom tržištu nestrpljivo iščekivao. Dok je Vildoza izabrao povratak u Evroligu, njegov sunarodnik Fakundo Kampaco odlučio je da ostane u NBA ligi pošto se dogovorio sa Dalas Maveriksima.

Izabrane vesti

Koliko je veliki Zvezdin potpis možda najbolje pokazuju informacije izvora širom Evrope koji tvrde da se su za dojučerašnjeg člana Milvoki Baksa interesovali moskovski CSKA i Anadolu Efes koji traži zamenu za povređenog Šejna Larkina. Bio je visoko na listi želja Makabija iz Tel Aviva, doduše iza Meta Tomasa koji je prvi izbor Odeda Kataša da odmeni Daruna Hilijarda. Na kraju je izbor pao na Džejlena Adamsa koji već ima iskustvo igranja u Izraelu.

Sreda, 20.30: (1,60) Baskonija (14,5) Crvena zvezda (2,55)

Baskonija je pokušala raznim mehanizmima da spreči Vildozin dolazak u Crvenu zvezdu, uvređena što je on izabrao Beograd pre Vitorije. Nije tajna da je Vildoza imao otvoren poziv da se vrati na mesto uspeha, tamo gde je heroj naroda, u gradu gde odavno ima svoju kuću i provodi najviše vremena kada nema košarkaških obaveza... U Baskoniji su verovali da bi upravo Argentinac mogao da spoji redove u relativno novom sastavu Đoana Penjaroje, on se odlučio za novu avanturu u Crvenoj zvezdi. Nešto ga je, dakle, vuklo da izabere put u nepoznato.

Da ne ulazimo preterano u tematiku nerazjašnjenih odnosa Baskonije i Vildoze, nema dileme da je finansijski momenat iliti repovi koji se vuku od prošle godine imali uticaj da se ne obnovi saradnja. Mnogo važniji momenat je uloga u timu. Već neko vreme se šuška da je osvajač svetskog srebra iz Kine želeo da ostane u NBA ligi, ali da su šanse bile minimalne s obzirom da su drugi klubovi imali popunjene rostere. Baš kao i Milvoki koji je odavno imao popunjenu kvotu igrača sa garantovanim ugovorima. Tako su počele da rastu šanse za njegov povratak u Evropu, a prednost je dobijao klub koji može da mu omogući jednu od važnijih uloga i pre svega minutažu kakvu nije imao tokom ne tako uspešne avanture u NBA ligi.

Tokom 2022. godine plejmejker iz Kilmesa nije uspeo da skupi ni 100 minuta u klupskim i reprezentativnim takmičenjima. Najveći razlog tome je operacija skočnog zgloba desne noge koju je obavio pre godinu dana. Za ovaj potez odlučio se samo nekoliko dana pošto su ga Njujork Niksi otpustili, posle samo dve odigrane utakmice u Letnjoj ligi. Problem sa skočnim zglobom vukao je duže vreme, a kako je shvatio da u Niksima neće dobiti šansu da ostvari dečački san i zaigra u zvaničnim NBA mečevima, otišao je ”pod nož” kako bi spreman dočekao neke sledeće izazove.

Bez angažmana bio je sve do aprila ove godine, kada je potpisao za Milvoki Bakse. U međuvremenu odigrao je samo dve takmičarske utakmice, obe u dresu Argentine. Bilo je to krajem februara, kada ga je Nestor Garsija pozvao da pomogne sunarodnicima u mečevima prve faze kvalifikacija za Mundobasket protiv Venecuele i Paname. Ujedno i da uhvati ritam, da oseti timski rad, što bi mu pomoglo da se lakše pripremi za naredni klupski angažman.

”Osećam se jako dobro, srećan sam. Bilo mi je porebno da se vratim u reprezentaciju, kao i da se ponovo osećam kao košarkaš jer nisam radio ništa bitno skoro šest meseci. Dres reprezentacije je uvek velika čast. Osim toga što sam potpuno van ritma i van optimalne fizičke spreme, uživam u radu sa reprezentacijom”, poručio je Vildoza tokom trening kampa Argentine.

On je tada otkrio da se nalazi u ”poslednjoj fazi” oporavka, te da nema nikakve planove za budućnost. Argentina je u dva pomenuta meča kvalifikacija ostvario polovičan učinak, a Vildoza je odigrao skoro 21 minut u pobedi nad Panamom i još 26 minuta u porazu od Venecuele. Zbirno je imao 11 poena uz 3/17 iz igre i svih deset promašaja za tri. Uhvatio je još 11 i podelio još pet lopti, uz šest izgubljenih poseda, od toga pet u porazu od Venecuele. Nešto više nije ni bilo realno očekivati posle tolike pauze...

Luka Vildoza (©AFP)Luka Vildoza (©AFP)

Nepunih mesec i po posle reprezentativne akcije, Vildoza je dobio poziv Milvoki Baksa gde je potpisao ugovor na dve godine. Debitovao je u prvoj rundi NBA plej-ofa Čikago Bulsa, dobio priliku da deli svlačionicu sa jednim od najboljih igrača sveta Janisom Adetokunbom, ali nije dobio važniju rolu. U sedam utakmica doigravanja skupio je sedamnaest i po minuta, uz pet poena, četiri završna dodavanja i dve uhvaćene lopte. Najveći prostor dobio je baš u debiju, na početku serije sa Bulsima, kada je igrao osam minuta, sve u poslednjoj četvrtini ubedljive pobede (111:81). S vremenom mu je vremenska granica padala, pa je tako do eliminacije od Bostona u konferencijskom polufinalu samo jednom premašio dva minuta. Bilo je to u meču kada su Baksi završili sezonu.

Vildoza je zatim ušao u vrtlog. Prvo je 5. jula otpušten, da bi četiri dana kasnije opet potpisao za Bakse, ali ”Exhibit 10” ugovor. Ukratko, to je negarantovan jednogodišnji ugovor sa minimalnom platom, vredan maksimalno 1.836.090 bruto. Ako bi igrač sa takvim ugovorom bio ”katovan” pre starta ligaškog dela, ima mogućnost da ode u razvojni tim ove franšize. Ako prihvati i ostane bar 60 dana, dobija određeni bonus.

Milvoki je još na startu predsezone imao 15 igrača sa garantovanim ugovorima, tako da su Vildozine šanse bile gotovo nepostojeće. On je odlučio da se bori do poslednjeg trenutka. Čak je po svedočenju lokalnih medija odlučio da ne igra za Argentinu tokom AmeriKupa na kojem je letos osvojeno zlato, pošto je stručni štab Baksa izrazio želju da trenira individualno, zatim i sa ekipom kako bi ispratili njegov napredak i eventualno pokušali da mu nađu prostor za početak sezone. Nije bilo realno da se to ostvari. Odigrao je tri utakmice, posle čega se razišao sa klubom. U poslednjoj, opet protiv Čikaga, prikupio je 24 minuta, uz šest poena (2/7 iz igre, 2/5 za tri), uz po dva skoka, asistencije i blokade, te jednu ukradenu loptu. Zanimljivo, nedugo pošto se pojavila informacija da je potpisao za Crvenu zvezdu, isplivala je informacija da je Luka Vildoza prvi igrač u istoriji NBA koji je igrao plej-of i pripremne utakmice, ne i one u ligaškom delu najjače lige sveta.

Kada se sve sabere, 27-godišnji organizator igre skupio je nešto više od 95 minuta na parketu – 47 u reprezentaciji, 31 u NBA predsezoni, uz još 17 i kusur u plej-ofu. Od momenta kada je napustio Baskoniju u proleće prošle godine, odnosno pred start doigravanja ACB lige, Vildoza je takmičarsku košarku igrao još samo na Olimpijskim igrama u Tokiju gde je Argentina bila sedma. Uz to imao je još dva meča u Letnjoj ligi za Nikse pre nego što je otpušten.

Uprkos nedostatku prostora za igru, dobra stvar za Crvenu zvezdu je ta što Vildoza dolazi posle višenedeljnog, može se reći i višemesečnog rada u Baksima, gde je imao mogućnost da koliko-toliko oseti košarku punog intenziteta. Naravno, ostaje da se vidi koliko će mu vremena biti potrebno da se uhoda u Zvezdin sistem, da počne da donosi ono što Vladimir Jovanović od njega očekuje. To je pre svega sigurnost u prenosu lopte, pregled igre uz mogućnost da bude koristan na šutu. Nije prirodni šuter kakav možda više nedostaje Crvenoj zvezdi sada, ali možda će Vildozin dolazak više opredeliti Adamsa da preuzme košgetersku ulogu. Svakako će sa Amerikanca da skine veliki pritisak, jer je posle uvodnih nekoliko utakmica potpuno jasno da mu treba još vremena da ”klikne”, na čemu insistiraju svi u klubu, počev od šefa stručnog štaba. Od njega Zvezda ne dobija mnogo ni u jednom ključnom aspektu igre, nije iskočio ni kao strelac, ni kao kreator, mada svi koji su ga gledali u Australiji kažu da može da ”pojede” loptu kada se razigra. No, isto tako su svesni da su australijska i evropska košarka dve različite dimenzije i da ga je po dolasku u Beograd dugo držao osećaj da je došao na strani teren...

Ako pronađe formu iz vremena kada je nastupao za Baskoniju, Vildoza bi trebalo da bude neko ko će da spoji redove, jer zrači velikim evroligaškim iskustvom. U Vitoriji je heroj, ni dan danas se ne zaboravlja njegov šampionski koš za ACB titulu. Bilo je to u ”balonu” koji se 2020. igrao u Valensiji. Plej-of se tada nije igrao u serijama, već na jednu utakmicu. Kako je Real pandemijsko vreme korone počeo katastrofalno, Barselona je bila apsolutni favorit za titulu u Valensiji, ali je Baskonija iskoristila format takmičenja i napravila malo čudo u kojem je Vildoza ostavio snažan pečat.

Ko se ne seća, Vildoza je postigao pobednički koš za titulu na 3,2 sekunde pre isteka vremena. Proigrao je Akile Polonara asistencijom na Vildozino utrčavanje iza leđa protivniku, takozvani ”backdoor” Kajlu Kuriču. Argentinac je u razgovoru za Libertad Digital otkrio da su mu to tada bili prvi poeni iz ”backdoor-a” u karijeri, a ujedno najvažniji u dosadašnjoj karijeri jer je direktno uticao na ishod utakmice za titulu! Tada je krunisan i za najkorisnijeg igrača finalne utakmice.

Važi za velikog borca na parketu, jako korisnog u oba smera, a kao igrač argentinske krvi i te kako će mu prijati vatreni ambijent sa tribina, sa kojim je kao veliki navijač Boke upoznat. U Crvenoj zvezdi će doživeti nešto malo drugačije, odnosno ludu atmosferu u dvorani, na košarkaškoj utakmici, ali to će mu samo dati dodatni elan da pokaže najbolju verziju sebe na parketu. Od prvog dana kada je stigao u Baskoniju važio je za savršeno spremnog košarkaša, kome nije strano da ide preko granica za pobedu i ko ne zna za kočnicu kada je u pitanju posvećenost igri i ostvarivanju ciljeva. I to ga je krasilo tokom vremena u Vitoriji, gde je dokazao da je visok evroligaški nivo.

Možda nema mnogo minuta u dosadašnjoj kalendarskoj godini, ali poseduje sve potrebne kvalitete da postane Zvezdin kapitalac u nastavku sezone i neko ko može da pravi razliku na parketu.



tagovi

KK Crvena zvezdaLuka VildozaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara