Detalj sa utakmice (© ABA Liga)
Detalj sa utakmice (© ABA Liga)

Malo crno, malo belo: Da, Partizan može sa Cedevitom! Ne, ovako se ne brani skok

Vreme čitanja: 3min | pon. 29.05.23. | 10:48

Crno-beli već drugu utakmicu zaredom protiv Ljubljančana uspevaju da odigraju izvanrednu odbranu i ostave protivnika na jednocifrenom broju poena u četvrtini

Kad vam protivnik ubaci samo osam poena u četvrtini, znači da radite nešto dobro. Baš tako je Partizan Mozzart Bet otvorio polufinalnu seriju ABA lige protiv Cedevite. Dopustili su crno-beli gostima iz Ljubljane da ubace samo osam poena i tako odrede ton čitavog susreta koji su igrači Partizana rutinski rešili i sad imaju meč loptu u utorak za prolaz u finale.

Definitivno se čini da je tim Željka Obradovića pronašao recept za Ljubljančane koji su umali da namuče Partizan ove sezone, a taj recept je po svemu sudeći granitna odbrana.

Izabrane vesti

"Ne znam da li je bila najbolja odbrana u sezoni, mislim da nije. Odigrali smo je svakako na dobrom nivou", skromno je posle meča rekao Alen Smailagić.

Teško da se mladi igrač seća baš svake četvrtine u ovoj sezoni u kojoj je Partizan odigrao 70 duela na svim frontovima, ali pogled u statistiku otkriva brojke.

Protiv Cedevite u nedelju uveče se tek treći put dogodilo ove sezone u regionalnom takmičenju da Partizan ostavi protivnika na jednocifrenom broju poena u četvrtini i tako sve prelomi.

Prvi put se to dogodilo u trećem kolu ligaškog dela kada je MZT u prvoj deonici stao na svega devet poena.

Dugo posle toga Partizan nije uspeo da zaustavi nekoga do te mere da ne uspe da ubaci barem deset poena u četvrtini, ali onda dolazimo do 26. marta i 23. kola ligaškog dela ABA lige. U Arenu je stigla baš Cedevita, do tog momenta tim koji je bio u seriji pobeda protiv crno-belih. Otkako se Željko Obradović vratio na klupu klub iz Humske, Cedevita je slavila u sva tri međusobna okršaja, međutim, sve se promenilo u tom 23. kolu.

Meč je prelomljen u četvrtoj četvrtini kada je Partizan zaigrao neverovatnu odbranu, ostavio Cedevitu na svega sedam poena. Meč je tako rešen, a očigledno je u tom momentu pronađen i recept za tim iz Ljubljane, agresivna odbrana na loptu, posebno na Jogija Farela, glavnog igrača Cedevite.

Zato je prva deonica u polufinalu bila za pamćenje. Partizanovi igrači su izgledali kao osice koje pritiskaju i napadaju igrača koji prenosi loptu. Cedevita nije mogla da se snađe na pritisak. Ubacila je samo osam poena i već posle prve četvrtine zaostajala deset... Meč je praktično bio rešen.

"Pokazali sjajnu energiju u odbrani, ali i u napadu. Posebno u odbrani. To moramo da ponovimo za manje od 48 sati na njihovom terenu ako želimo da se plasiramo u finale", rekao je Danilo Anđušić.

Nije bilo baš sve za pohvalu u igri Partizana sinoć protiv Cedevite. Ljubljančani su dominirali u skoku. Imali su čak 22 uhvaćene lopte više od crno-belih. Pomalo neverovatno izgleda podatak da je Cedevita skupila 27 ofanzivnih skokova, a da uprkos tome ni u jednom momentu nije pripretila rezultatski.

"Nismo gradili koš, od samog početka bilo je tako. Pričali smo o tome, nije samo Omić koji je imao osam skokova u napadu, dolazili su igrači sa strane pomoći. Koncentracija, želja, volja... Nikada u životu nisam video da nas jedna ekipa ovako nadskoči, ne nas, nego bilo koga. Ovo se ne dešava ni na prijateljskim utakmicama protiv rivala iz nižeg ranga. Pričaćemo sa igračima o tome, da vidimo šta možemo da promenimo", rekao je Željko Obradović.

Prilika da se popravi skok, ali i održi nivo odbrane se ukazuje već u utorak uveče u Ljubljani kada drugi meč polufinalne serije počinje od 18 časova u dvorani Stožice.

Ukoliko crno-beli budu slavili plasiraće se u finale gde već neko vreme čeka Crvena zvezda, koja je deklasirala Budućnost u dva meča.


tagovi

KK PartizanCedevita Olimpija

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara