Teodosić, Jokić, Micić i Petrušev (©Star Sport, ©MN Press, ©Reuters, ©AFP)
Teodosić, Jokić, Micić i Petrušev (©Star Sport, ©MN Press, ©Reuters, ©AFP)

MVP * (NBA + Evroliga + Evrokup + ABA) = SRBIJA!

Vreme čitanja: 6min | sre. 09.06.21. | 16:09

Jedinstven slučaj u svetu košarke

Neka oni koji veruju da je Srbija zemlja fudbala žive u svojim zabludama, jer ovo je, dragi ljudi - ZEMLJA KOŠARKE!

I tako će zauvek ostati... Nisu se uzalud pisali epovi o našim gigantima igre pod obručima, nije jugoslovenska škola košarke tek onako bila temelj iz kojeg su nastale mnoge sile širom planete, a na kraju krajeva - nije slučajno što u istoj sezoni imamo četvoricu igrača s MVP priznanjem u rukama.

Izabrane vesti

20.00: (1,20) Crvena zvezda (19,0) Mega (5,00)

Nikola Jokić je najveći od svih, jer je uradio ono što nikada niko nije u Srbiji i celoj nekadašnjoj Jugoslaviji, a pitanje je da li će i kada uspeti. Prvi za najkorisnijim igračem NBA lige ide Vasilije Micić kao apsolutni vladar Evrope s objedinjenim priznanjima za MVP kompletne Evrolige i Fajnal fora, dok su tu negde kapiten srpske reprezentacije Miloš Teodosić s zvanjem najkorisnijeg igrača prve faze Evrokupa i Filip Petrušev kao MVP Jadranske lige! Sve to u samo pet meseci razmaka... Svetski, a naši! Jedinstven slučaj u svetskoj košarci.

Šta napisati, a da već nije o uspehu Nikole Jokića? Ligaški deo sezone završio je sa prosekom od 26,4 poena, 10,8 skokova i 8,3 asistencije i tako pometlao konkurenciju za MVP titulu u kojoj su do samog kraja bili Stef Kari i Janis Adetokunbo. Doduše, da se ne lažemo, bili su tu samo reda radi, jer se odavno znalo ko će, kako i zašto postati najbolji među najboljima!

Beležio je preko 26 poena i uspeo je sezonu da završi među deset najboljih u celom takmičenju po broju skokova i asistencija. Prosečno je podelio asistencija koliko Luka Dončić i Kris Pol, a pokupio je više skokova od Džoela Embida i Deandrea Ejtona. Iako je igrač od preko 210 centimetara, imao je više ukradenih lopti od Stefa Karija ili Džejsona Tejtuma. Prvi deo sezone završio je sa prosečnim PER (indeksom korisnosti) 31,28, što je deseti najbolji učinak u istoriji NBA lige! Bolji čak i od MVP sezona Majkla Džordana, Šakila O’Nila i Dejvida Robinsona. Prvi je MVP posle Kobija Brajanta 2008. godine koji je odigrao sve utakmice u ligaškom delu, takođe prvi centar sa MVP priznanjem posle Šakila O’Nila. Da li je dovoljno? Ili treba da idemo dalje...

Vasilije Micić (©AFP)Vasilije Micić (©AFP)

Vasilije Micić. Momak rodom iz Kraljeva je i ove sezone bio prva violina Efesa, odveo je istanbulski klub do plasmana na Fajnal for, potom i evropskog trona. Micić je priznanje za MVP ligaškog dela zaslužio posle glasova navijača, novinara, trenera i kapitena svih ekipa.

Micić je prvi deo sezone završio kao statistički četvrti najkorisniji igrač sa prosečnim indeksom 16,3, te deveti asistent sa 4,8 završnih dodavanja po utakmici, s tim da je u Efesu bio lider u obe kategorije. Jedini je igrač Evrolige ove sezone sa bar 70 pogođenih trojki i minimum po 100 uspešnih šuteva za dva poena i sa linije slobodnih bacanja. Kao najveća pretnja sa svih pozicija Micić je bio najzaslužniji čovek za preokret Efesove sezone koji je sa skora 8-9 stigao do 14 pobeda u završnih 17 utakmica prve faze. Takođe je svojim rolama u četvrtfinalnoj seriji protiv Real Madrida pogurao ekipu ka plasmanu na F4.

Micić je postao 15. različiti MVP prvog dela sezone otkako je nagrada uvedena 2005. godine. Prvi je u istoriji Evrolige izabran i od strane trenera i kapitena klubova, jer je broj glasača proširen ove sezone. On je prethodno svrstan i u idealnu petorku takmičenja uz Kevina Pangosa, Vladimira Lučića, Nikolu Mirotića i Edija Tavaresa.

U sezonu je ušao sa 124 odigrane evroligaške utakmice, ali je u narednih 38 uspeo da obori ili izjednači lične rekorde u osam različitih statističkih kategorija. Rekorde karijere u broju poena (37) i indeksa korisnosti (44), što je inače drugi i treći najviši broj u celoj sezoni, došli su u utakmici 26. kola kada je Efes razneo Fenerbahče rezultatom 106:74 čime je ekipa Igora Kokoškova na bolan način završila niz od deset pobeda. Tada je postigao šest trojki i 11 slobodnih bacanja, što je takođe najbolji njegov učinak. Jedan je od trojice igrača ove sezone koji su po dva puta ove sezone postizali 30 ili više poena. Takođe je izjednačio lični rekord od 13 asistencija u pobedi na gostovanju Albi u Berlinu na početku sezone. Imao je pet ukradenih lopti po prvi put u karijeri u brejku nad Asvelom u Vilerbanu (102:80). Osam skokova je upisao u 15. kolu kada je u Istanbulu slavila Olimpija, dok je osam pogodaka za dva skupio u porazu od Zenita u Sankt Peterburgu.

On je bio samostalan MVP sedmice ili je delio to priznanje triput ove sezone i sve je pokupio u završnici sezone, između 24. i 31. kola. Jedini je igrač u Evroligi sa indeksom 30 u pet ili više navrata, a poslednji od 34 zabeležio je u doigravanju s Realom. Četvrtfinale je završio kao najbolji strelac među svim timovima sa 86 poena, te treći u prosečnom broju ubačenih poena (17,2).

Samo on je u modernoj eri Evrolige postigao bar 138 dvojki, 70 trojki i 132 slobodna bacanja. Sa ukupno 618 poena ulazi na Fajnal for u Kelnu, kao ukupno drugi strelac u istoriji takmičenja u jednoj sezoni, dok je ispred njega samo Aleksej Šved sa 740 poena, koliko ih je postigao u takmičarskoj 2017/18. Micić je tek četvrti igrač u istoriji Evrolige sa bar 100 dvojki, 70 trojki i 100 slobodnih bacanja. Tako nešto uspeli su samo Šved u već pomenutoj sezoni 2017/18, zatim Serhio Ljulj u izdanju 2016/17, te Majk Džejms u poslednje dve sezone. Na završnom turniru u Kelnu postigao je okruglo 50 poena u dve utakmice, po 25 protiv CSKA u polufinalu i Barselone u finalu! I tako pokupio sve...

Miloš Teodosić (©MN Press)Miloš Teodosić (©MN Press)

Miloš Teodosić. Da je Virtus iz Bolonje uspeo da se plasira makar do finala, sigurno bismo o kapitenu srpske košarkaške reprezentacije pisali kao najkorisnijem igraču kompletne sezone. Ovako, ni priznanje za MVP prve faze nije loše. Teodosić je bio nesumnjivi vođa bolonjskog sastava u toj prvoj fazi jer ga je vodio do savršenog skora 10:0 čime je Virtus postao prvi klub posle 2017. koji je prvi deo završio bez poraza. Teo je bio učesnik osam utakmica i bio najbolji u svom timu po prosečnom broju poena (14,6) i indeksu korisnosti (18,4). Svaku utakmicu počinjao je sa klupe.

Miloš Teodosić je jedini dvostruki osvajač ovog priznanja, s obzirom da je uvedena pred sezonu 2017/18 u kojoj je nagradu poneo Skoti Vilbekin, tada u Darušafaki, a godinu dana kasnije Pjerija Henri, tada u Uniksu iz Kazanja.

Filip Petrušev je u sezoni za nama bio najkorisniji je igrač, najbolji strelac i najbolji mladi igrač ABA lige! U trci za MVP nagradu centar Mege je sakupio čak 58 odsto glasova trenera svih ekipa, novinara i navijača. Momak koji je ligaški deo regionalnog takmičenja završio sa prosečim indeksom korisnosti 27,95 bio je po ukusu sve tri grupe "glasača", pošto je pojedinačno i među trenerima, novinarima i navijačimima imao najviše glasova.

Filip Petrušev (©Star Sport)Filip Petrušev (©Star Sport)

Petrušev je, sa prosekom od 23,7 poena, čak 6,5 više od prvog pratioca Jake Blažiča, vlasnik i premijerne nagrade za najboljeg strelca koja se od ove sezone dodeljuje u ABA ligi.

S obzirom na to da je MVP, bilo je očekivano da će Filip prigrli nagradu namenjenju najboljem mladom igraču, osvojivši čak 66,5 odsto glasova pomenute "trojne komisije", trenera, novinara i navijača. Drugoplasirani je bio hrvatski košarkaški biser Roko Prkačin iz Cibone, a trećeplasirani Dalibor Ilić, član Igokee i Filipov saigrač iz reprezentacije Srbije.

Kada se podvuče crta, možemo samo da budemo neizmerno ponosni!



tagovi

Nikola JokićVasilije MicićFilip PetruševMiloš TeodosićMVP EvrokupaMVP EvroligeMVP NBA ligeMVP Jadranske ligeNBA ligaEvroligaJadranska ligaDenver Nagets

Obaveštavaj me

NBA
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara