Luka Mitrović i Kori Volden (©Star Sport)
Luka Mitrović i Kori Volden (©Star Sport)

Neka se ponovi Minhen 2015. i sve se zatrese zbog Crvene zvezde

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.04.22. | 10:54

Traže se role kakve su tog novembra imali Miler, Štimac, Simonović i Rebić... Ni pobeda ne garantuje prolaz dalje, ali bar će dati uvid u to koliko je ova ekipa blizu ili daleko od četvrtfinala

Velike misli je za života izneo Petar Petrović Njegoš, a jedna od najpoznatijih glasi: “Neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može“.

Teško da u danu kada Crvena zvezda igra jednu od najvažnijih evropskih utakmica poslednjih godina mogu da se upotrebe mudrije reči od onih koje je izrekao jedan od najvećih pesnika i filozofa. Crvenoj zvezdi nije preostalo ništa drugo do borbe sa kojom danas izlazi pred Bajern u Minhenu (TV Sportklub, 20.30), željna pobede koja bi sačuvala nadu za plasman u novo, drugo četvrtfinale Evrolige.

Izabrane vesti

I prvi skok među osam najboljih klubova na Starom kontinentu vodio je preko Minhena i Bajerna. Pamte se još i prepričavaju među navijačima detalji susreta dva kluba iz sezone 2015/16, koji su Crvenu zvezdu lansirali prvo u Top 16, što je kasnije dalo strašan zamajac za prolaz do nokaut faze gde se moskovski CSKA dobro preznojio da bi otišao do završnog turnira.

20.30: (1,55) Bajern Minhen (14,5) Crvena zvezda (2,70)

Pobeda u Minhenu tog 12. novembra 2015. godine došla je u trenutku kada joj se malo ko nadao. Najavljen kao “meč koji može da promeni sve“, duel sa minhenskim klubom igrao se posle tri teška evropska poraza, od Real Madrida, Himkija i Fenerbahčea, zbog čega se na isti gledalo sa nešto manje tenzije. Ali, još je u ekipi tinjala nada da može da se dogodi čudo i tako ponovo eksplodiraju šanse za plasman u Top 16. I, baš kao što je legendarni komentator Milojko Pantić one sudbonosne večeri 1991. godine rekao posle centaršuta Siniše Mihajlovića: “Nebo se otvorilo“.

Odigrali su tada košarkaši Crvene zvezde najbolji meč u sezoni i uprkos svim izgledima slavili protiv dobro pripremljenog sastava Svetislava Pešića. Kvinsi Miler i Vladimir Štimac odigrali su bravurozne role, Stefan Jović postavio je rekord Evrolige sa 19 asistencija, sjajni su bili Marko Simonović i Majk Cirbes, dok je džoker bio tada golobradi Nikola Rebić koji je odigrao jednu od svojih najboljih partija u Evroligi i trojkom na dva minuta do kraja lansirao Zvezdu pod zvezdano nebo Evrolige! Audi Domom odzvanjale su slavljeničke pesme pristalica beogradskog velikana, kojih će i večeras biti na istom mestu... Mesec dana posle utakmice u Minhenu, Zvezda je u Beogradu definitivno pokazala da je za Top 16, čak i više od toga, jer je svojom košarkom zadivila Evropu i izrasla u pravi hit. Ipak, da nije bilo eksplozije one novembarske noći, teško da bi se dogodila lančana reakcija koja je Zvezdu odvela do četvrtfinala.

Šest i po godina kasnije crveno-belu opremu i dalje nose Marko Simonović, danas Radonjićeva produžena ruka u svlačionici, Branko Lazić koji je u međuvremenu postao kapiten mada ga ni večeras neće biti u Minhenu, baš kao i u tom meču 2015. kada se povredio već u prvoj četvrtini, te Majk Cirbes koji je sada treći centar, dok je Luka Mitrović tada bio odsutan zbog teške povrede levog kolena...

Ni danas, baš kao ni novembra 2015. Crvena zvezda nije otišla u Minhen sa oreolom favorita. Bez Branka Lazića i Ostina Holinsa ponovo neće imati dve glavne osovine u odbrani – te 2015. Mekel i Mitrović nisu bili tu, Lazić se povredio u prvoj deonici –, ali daleko od toga da je branilac jadranske krune bez šansi da napravi još jedan veliki rezultat.

“Respekt za Bajern, svakako kvalitet i iskustvo su tu. Idemo u Minhen da odigramo najbolje moguće, daćemo sve od sebe. Pripremamo se za ovaj meč tako što smo najbolje moguće iskoristili period iza nas“, rekao je Dejan Radonjić i dodao:

“Bez Lazića smo minimum mesec dana, a Holins neće biti u timu za meč protiv Bajerna. Videćemo kako će se razvijati situacija i kada ćemo moći da računamo na njega“.

Slavlje košarkaša Crvene zvezde posle trijumfa nad Bajernom u Beogradu (©MN Press)Slavlje košarkaša Crvene zvezde posle trijumfa nad Bajernom u Beogradu (©MN Press)

Bajern Crvenu zvezdu dočekuje umoran i desetkovan. Ovim susretom počeće niz od čak šest utakmica u deset dana! Četiri u Evroligi i dve u domaćem prvenstvu. Razlog tome su ranija odlaganja i pomeranja zbog prisustva virusa korone, između ostalog i među igračima i stručnim štabom minhenskog kluba. Nik Vajler Beb ne igra već mesec dana zbog strašne povrede koju je doživeo u bundesligaškom meču protiv Hamburga. Pokušao je da zakuca, ali su mu prsti skliznuli sa obruča posle čega je pao i glavom udario o parket, zbog čega je prvo bio u nesvesti, a kasnije mu je konstatovana povreda jagodične kosti. On trenira individualno, a prema izveštajima iz Nemačke neće moći da zaigra još neko vreme.

Utakmicu sa Olimpijom u Milanu propustio je i Kori Volden. On je odigrao samo jednu utakmicu od 4. marta, nije ga bilo u utorak, a ostaje da vidimo hoće li moći da odgovori večerašnjem izazovu protiv nekadašnjeg kluba i saigrača. Andrea Trinkijeri u pomenutom porazu od Olimpije nije mogao da računa ni na Otela Hantera. To je prekaljenom defanzivcu bio prvi propušteni meč Evrolige u sezoni.

“Moraćemo da zaštitimo naše igrače maksimalno tokom narednih deset dana. Sezona nije gotova kada se završi taj niz utakmica. Čeka nas posle toga još mnogo obaveza. Zbog toga moramo da prođemo ovaj period uspešno, kako bi smo se što bolje pozicionirali za plej-of“, rekao je direktor Bajerna Marko Pešić i dodao:

“Zato moramo da donosimo strateške odluke, sve u dogovoru sa trenerom Trinkijerijem i sportskim direktorom Bajezijem. Bez Voldena i Vajler Beba koji će biti odsutni i u narednim danima, kako da rasporedimo ovoliko opterećenje na preostale igrače? Doktori i treneri odlučuju ko će i koliko igrati“.

Zanimljivo je da je Marko Pešić u razgovoru za nemačke medije otkrio da će posle meča sa Crvenom zvezdom uslediti timski sastanak na kojem će se pored odmora igrača razmatrati i odmor trenera, tako da Trinkijeri neće kao šef stručnog štaba voditi sve utakmice. Gostima iz Beograda može delimično posao da olakša najavljeni izostanak Vajler Beba, koji je u Beogradu jako namučio odbranu Crvene zvezde zajedno sa najboljim igračem Bajerna Vladimirom Lučićem, te Korija Voldena čiji su kvaliteti dobro poznati Dejanu Radonjiću, ali daleko od toga da je bilo šta rešeno unapred.

Crvenoj zvezdi je večeras potrebno čudo. Čak ni pobeda ne garantuje siguran prolaz u četvrtfinale, jer Bajern u ovom trenutku ima pobedu više. Poraz bi Trinkijerivom sastavu dao definitivno slabiji skor u međusobnim okršajima, a do kraja ligaškog dela Evrolige predstoje gostovanja Fenerbahčeu, Efesu i madridskom Realu. Zvezdu čeka meč u Kaunasu sa Žalgirisom već u nedelju, a zatim možda i presudni duel sa Efesom u Beogradu narednog petka.

Tehnički ništa ni večeras neće biti definitivno gotovo, ali stvoriće se jasnija slika o tome može li Crvena zvezda u četvrtfinale ili ne...

EVROLIGA - 33. kolo

Četvrtak

Panatinaikos - Real Madrid 87:86

/Papajanis 18 - Ertel 18/

Makabi - Asvel 94:73

/Žižić 24 - Kahudi 12/

Olimpija Milano - Monako 63:72

/Šilds 22 - Džejms 19/

Petak

19.30: (1,20) Efes (19,0) Alba (5,00)

20.00: (2,15) Olimpijakos (14,5) Barselona (1,80)

20.30: (1,45) Baskonija (15,0) Žalgiris (3,05)

20.30: (1,55) Bajern Minhen (14,5) Crvena zvezda (2,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaKK Bajern MinhenDejan RadonjićAndrea Trinkijeri

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara