Evroliga (©Reuters)
Evroliga (©Reuters)

Nikad neizvesnija Evroliga! Večiti mogu zajedno u četvrtfinale, 12 timova razdvajaju tri pobede

Vreme čitanja: 6min | sub. 07.01.23. | 08:23

Nezapamćen poredak na tabeli elitnog takmičenja posle prvog kruga

Godinama unazad se poput matrice vrti ista priča - Evroliga mora da menja format. Da li je ligaški sistem ubio draž takmičenja zbog toga što je u okviru jedne sezone garantovano odmeravanje snaga protiv skoro svih evropskih velikana tema je za otvorenu diskusiju. Ne tako davno ceo talas košarkaške javnosti gurao je ideju da se konačno odstupi od tradicionalne šeme po grupama, sa prelaskom u Top 16 fazu, zatim četvrtfinale i Fajnal for...

Možda najjači argument onih koji bi sada ponovo da menjaju izgled elitnog ranga košarke na evropskom kontinentu s pravom je godinama bio neuravnotežen odnos snaga. Tačnije, to što se već posle osam-devet rundi znalo ko će da zauzme četiri-pet vodećih pozicija jer su se najbogatiji rano izdvajali na vrhu, dok bi ostatku lige ostalo da se bori za ono što je ostalo. Još bi u veći problem došli oni sa debelim minusom u odnosu pobeda i poraza već posle uvodne faze, jer ostaju deo takmičenja do kraja, bez preterano velikih šansi da nešto značajno urade.

Izabrane vesti

Otkako je implementiran novi model, za pet sezona - takmičarska 2019/20 prekinuta zbog korone - samo osam klubova igralo je na Fajnal foru. To su praktično neizostavni CSKA, te Efes, Fenerbahče, Real, Barselona, milanska Olimpija, Olimpijakos, dok je samo Žalgiris poremetio tu hegemoniju najbogatijih kada se 2018. pojavio u Beogradu. Nije posebno bolji pogled ni na listu učesnika u proteklih deset godina, pošto se uključuju još Baskonija i Lokomotiva Kubanj 2016, Makabi Tel Aviv 2014. kada je poslednji put bio šampion Evrope i Panatinaikos 2012. godine.

Nedelja, 19.00: (1,85) Partizan Mozzart Bet (hendikep -21,5) Cibona (1,85)

Svi argumenti da je Evroliga kakvu pratimo ovih godina nezanimljiva prolazili su kao legitimni sve do ove godine. Sada definitivno padaju u vodu. Evroliga prolazi kroz verovatno najčudniji period svog postojanja u sadašnjem obliku jer nakon polovine sezone praktično svi mogu u četvrtfinale! Vodećih pet klubova na tabeli su na identičnom skoru (11-6) i kolo vode Olimpijakos, Real Madrid, Baskonija, Barselona i Monako. Već nekoliko minulih rundi na vrhu su bar tri ekipe sa istim brojem pobeda, a kako se nekima rezultati preklapaju iz sedmice u sedmicu, sada smo ponovo u situaciji da čak pet klubova deli koš razlika.

“Odavno više nema iznenađenja u ovom takmičenju, ali ako nekoga potceniš i uđeš u utakmicu nešto lakše, dobiješ po glavi i poražen si. Izuzetno je takmičarska liga i definitivno je sve moguće. Sada više ne znam ni koliko je pobeda dovoljno da bi se ušlo u plej-of, sa ovakvim stanjem na tabeli sve se iskomplikovalo“, izjavio je nedavno Etore Mesina.

Mnogima je posebno zapalo za oko to što su istog dana Monako, Baskonija i Barselona pretrpeli neuspehe od Partizan Mozzart Beta, Albe i Virtusa. Da je bilo ko od njih upisao recku, osamostalio bi se na vrhu. Ovako, pirejski i madridski velikani su se pobedama nad milanskom Olimpijom, odnosno Makabijem iz Tel Aviva, pridružili na deobi prvog mesta. Primera radi, Baskonija je decembar završila sa perfektnih 6-0 i tako se probila do čela Evrolige.

Još luđu sliku trenutnog stanja na tabeli Evrolige pokazuje njen nastavak, jer čak 12 klubova nalazi se u tri pobede razmaka! Fenerbahče je sada na skoru 10-7 i drži četvrtu poziciju, mada je u seriji od pet neuspeha. Ne tako davno istanbulski gigant je bio usamljen na vrhu sa devet pobeda i samo jednim porazom nakon deset kola. Od tada, izabranici Dimitrisa Itudisa zapali su u debelu krizu pošto su slavili samo jednom i šest puta tugovali na kraju...

Odmah za Fenerom je Efes koji i dalje ne uspeva da pronađe šampionski ritam sa devet trijumfa. Dvostruki uzastopni šampion Evrope predvodi društvo u kojem još Crvena zvezda, Žalgiris i Makabi imaju po 9-8! Crveno-beli su procvetali otkako je Duško Ivanović preuzeo kormilo, a čak ni brojne povrede ih nisu usporile. Doduše, o onoj trojci Nikole Mirotića i odluci Evrolige da sa četiri meča suspenzije kazni sudiju čiji je previd koštao Zvezdu pobede, dugo će se pričati...

Crvena zvezda je decembar završila sa 4-2, a jučerašnjim brejkom u Valensiji stigao je do učinka od osam pobeda i samo dva poraza od Ivanovićeve inauguracije. Dok je klub sa Malog Kalemegdana već među klubovima u zoni četvrtfinala, na samoj granici je Partizan Mozzart Bet! Crno-beli su drastično podigli formu u odnosu na pre tri sedmice kada su porazi u nizu gurali klub dole. Igrači Željka Obradovića podigli su nivo i od početka decembra su na 4-3, ukupno 8-9, koliko ima i osvajač Evrokupa Virtus iz Bolonje.

“Konkretno, pozicija na tabeli mogla je da bude drugačija i za nas i za Partizan. Oni su na ne baš najbolji način izgubili neke utakmice, da se izrazim malo grublje. Samim tim u odnosu na način na koji su igrali imaju razlog da se nadaju da sada ovde to može da se popravi, pogotovo gledajući perspektivu da svako svakog može da pobedi. Ali, u tome je draž ove lige, vidite i sami kakav je odnos timova na tabeli“, pričao je Saša Obradović u intervjuu za Mozzart Sport pred gostovanje Partizan Mozzart Betu.

Večiti rivali bi mogli čak i zajedno u narednu fazu, nastave li sa ovako dobrim igrama. Crvena zvezda već u narednom kolu čeka Real Madrid protiv kojeg će da prebija stare račune i razmirice, dok Partizan Mozzart Bet ide na noge Makabiju koji je doživeo pravi debakl baš od Blankosa.

Da slika bude potpunija, Valensija ima sedam, Bajern, Olimpija, Panatinaikos i Asvel po šest, a Alba pet pobeda, od toga dve u poslednjih sedam dana. Takva situacija nije viđena otkako je Evroliga 2016. promenila format takmičenja i uvela ligaški sistem!

Prošlosezonska tabela na polovini sezone (©Printscreen)Prošlosezonska tabela na polovini sezone (©Printscreen)

Dovoljno je samo pogledati kakav je odnos godinama bio među klubovima na polovini sezone. Pre samo godinu dana razlika između Barselone na čelu (15-2) i osmog Efesa (9-8) bila je šest pobeda! Crvena zvezda, koja je tada bila na dvanaestoj poziciji, imala je sedam recki. U takmičarskoj 2020/21 situacija je bila za nijansu bolja pošto je prvoplasirani CSKA imao 14-3, a Olimpija 9-8 kao osma. Sezona pre, koja nije ni završena zbog virusa korona, videla je Efes i Real na čelu sa 14-3, dok je Zvezda sa osme pozicije imala 8-9.

Prve tri godine takmičenja po ligaškom sistemu imao je 16 učesnika, umesto 18 kao što je slučaj sada. Ali ni sa dve utakmice manje slika se ne menja drastično. U 2018/19 Fenerbahče je bio na 14-1, a Žalgiris na 7-8, koliko jsu imala još tri kluba. U sezoni ranije CSKA je na vrhu skupio 12 pobeda iz 15 kola, dok je osmoplasirani Himki imao 8-7. Pilot sezona Evrolige sa 16 klubova imala je takođe veliki jaz između prvog i poslednjeg u krugu osam najboljih – CSKA je bio na 12-3, a Crvena zvezda na 7-8.

Sve ovo garantuje spektakularan nastavak sezone i još uzbudljivije duplo kolo pred nama, jer je sa ovakvim odnosom snaga pobeda kao takva dobila još više na značaju. Ovo je Evroliga kakvu želimo uvek da gledamo! I naravno, najbolje srpske klubove u najužoj konkurenciji...

EVROLIGA - ODNOS PRVOG I OSMOG NA POLOVINI SEZONE

2022/23: Olimpijakos, Real Madrid, Baskonija, Barselona i Monako 11-6, Efes, Žalgiris, Makabi i Crvena zvezda 9-8.

2021/22: Barselona 15-2, Efes 9-8.

2020/21: CSKA Moskva 14-3, Olimpija i Olimpijakos 9-8.

2019/20: Efes i Real 14-3, Crvena zvezda, Himki, Valensija i Asvel 8-9.

2018/19*: Fenerbahče 14-1, Žalgiris, Baskonija, Olimpija i Panatinaikos 7-8.

2017/18*: CSKA Moskva 12-3, Himki 8-7.

2016/17*: CSKA Moskva 12-3, Crvena zvezda 7-8

* - Nastupalo 16, umesto 18 klubova.



tagovi

EvroligaKK PartizanKK Crvena zvezdaPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara