Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Starsport)

Paradoks Zvezdine evroligaške sezone: Nadmudrila polovinu četvrtfinalista, a ostala bez plej-ofa

Vreme čitanja: 6min | pet. 14.04.23. | 17:35

Crveno-beli pokazali kvalitet u sudaru sa timovima koji su ostvarili bolji plasman, ali gubili od ekipa sa lošijim

Okončana je još jedna evroligaška sezona na Malom Kalemegdanu. U najmanju ruku - čudna. Crvena zvezda je, recimo, nanizala pobede u poslednjih pet kola, oborila rekord kluba u ligaškom formatu sa 17 trijumfa. Dobila u finišu tri tima sa boljom pozicijom na tabeli. Baskoniju kao najefikasniji sastav takmičenja ostavila na 63 poena i drugi put u sezoni savladala lidera Olimpijakos. Porazila Fenerbahče koji je imao imperativ pobede u Beogradu. Sve to izvela je u završnici - i nije izborila plasman u plej-of.

Poslednji mečevi samo su dokaz da crveno-beli ne zaostaju kvalitetom za vodećim timovima elitnog takmičenja, ali i kada se pogleda kompletna sezona, Crvena zvezda je imala odličan bilans sa timovima koji su završili na tabeli iznad nje. Bolja je u međusobnim duelima bila od četiri putnika u plej-of.

Izabrane vesti

Dva puta dobila prvoplasirani Olimpijakos (90:86, 87:79) i petoplasirani Makabi (69:68, 89:86), po jednom Partizan Mozzart Bet koji će završiti šesti ili sedmi (76:73, 78:79) kao i četvrtoplasirani Monako (77:85, 92:68), ali uz pozitivan bilans u dvomečima: +16 u susretima sa ekipom Saše Obradovića, +2 protiv sastava Željka Obradovića. Nije na odmet napomenuti da je uz Barselonu jedina uspela da osvoji Menora Mivtahim dvoranu u Tel Avivu.

Od Reala je izgubila dva puta. Prvi put pod vođstvom Vladimira Jovanovića, kada je Luka Vildoza upisao tek prve minute (56:72), drugi put kada su van stroja bili Vildoza, Martin, Ivanović, Bentil i Kampaco (59:79).

Kada pristalice kluba s Malog Kalemegdana pričaju o duelima sa Barsom, sigurno imaju gorak ukus u ustima. Prvi susret u sjajnoj atmosferi dvorane Aleksandar Nikolić nepravedno je okončan u korist katalonskog tima, pošto je Nikola Mirotić gazio aut-liniju pri šutu za izjednačenje u smiraj četvrtog kvartala. Evroliga je priznala grešku, ali tek nakon što je ekipa Šarunasa Jasikevičijusa upisala trijumf (94:99). U revanšu je Zvezda tek izlazila iz krize, ali je pružila odličan otpor u Palau Blaugrani i u poslednjim minutama propustila priliku da preokrene rezultat (79:85).

Dobila je Zvezda ekipu Fenerbahčea kada je sastavu iz Istanbula to bilo daleko potrebnije (91:89), a izgubila u prvom delu sezone, na poslednjem meču pod vođstvom Jovanovića (79:93).

Ispred Zvezde su još samo Žalgiris i Baskonija. Sa oba tima ima polovičan skor, ali i negativnu koš razliku. Sastav iz Kaunasa je dobila kod kuće (77:73), dok je u Litvaniji izgubila dobijeno (ispustila sedam poena viška na pet minuta do kraja - 66:71). Sa Baskima nije mogla da se nosi kada su bili u velikom naletu na startu takmičarske godine (treće kolo – 75:92), ali im je očitala lekciju u završnici (74:63) i ipak ostala šest poena u minusu.

Kada se podvuče crta, sa timovima koji su iznad njih na tabeli, crveno-beli imaju 9-9 skor i -29 koš razliku (produžeci ne ulaze u koš količnik). Ko god da završi u osam, Žalgiris ili Baskonija, Zvezda će sa četvrtfinalistima imati polovičan učinak (8-8), uz napomenu da je od polovine bila uspešnija u direktnim okršajima.

Ipak, serija dobrih rezultata u završnici došla je posle nekoliko loših. Poraza od timova poput Albe, Bajerna i Panatinaikosa, koji, čini se, ni u jednom trenutku nisu zaista bili u konkurenciji za gornji deo tabele. I upravo je utisak da ishodi mečeva sa ekipama iz donjeg doma koštali ekipu Duška Ivanovića plasmana u plej-of.

Imali smo period od možda mesec, mesec i po dana gde smo izgubili nekoliko utakmica, u kojima smo vodili, pa onda pad u drugom poluvremenu, trećoj i četvrtoj četvrtini. Tu smo gubili svu prednost koju smo imali i tako gubili sve utakmice. Mislim da je to glavni razlog što nismo u osam, ali iskreno mislim da imamo kvalitet“, rekao je Ognjen Dobrić po oproštaju od evroscene.

U susretima sa timovima od 11. do 18. mesta, crveno-beli takođe imaju polovičan učinak (8-8), ali bolju koš razliku (+7). U dvomečima su nadmudrili Anadolu Efes (1-1, +6), Valensiju (2-0, +21) i poslednjeplasirani Asvela (2-0, +20). Ipak, negativan im je skor protiv Olimpije Milano (0-2, -10), Virtus Bolonje (1-1, -3), Bajern Minhena (1-1, -1), Panatinaikosa (0-2, -11) I berlinske Albe (1-1, -15).

To je u neku ruku i pokazatelj kvaliteta u Evroligi. Ipak je sezona na izmaku jedna od najneizvesnijih i najizjednačenijh otkako je uveden ligaški format. Timovi iz donjeg dela kvarili su planove vodećima, a ozbiljno pomrsili račune i Crvenoj zvezdi.

O paradoksu Zvezdine sezone govori i podatak da nisu uspeli da uzmu skalp samo Realu i Barsi iz samog vrha, ali ni Olimpiji Milano i odavno otpisanom Panatinaikosu koji timu sa Malog Kalemegdana gotovo čitave takmičarske godine gledaju u leđa. Makar po jednom dobili su 13 timova iz evropske elite, četiri po dva puta (Olimpijakos, Makabi, Asvel i Valensija).

Pokazala je Zvezda šta može sa Fakundom Kampacom u timu, ali od 34 utakmice u elitnom rangu, Argentinac je odigrao samo devet. Tromesečna zabrana registrovanja igrača i trenera izrečena od strane Evrolige u usred sezone (a nekom se oduzmu dve pobede kad je sve već gotovo), ostavila je dubok trag na srpskog i regionalnog šampiona u društvu najboljih. Sprečila maestralnog Argentinca da pomogne ekipi na 11 utakmica. Usporila njegovu adaptaciju, korigovanje sistema prema Fakuovim kvalitetima... Osetili su na svojoj koži Baskonija, Valensija, Asvel, Olimpijakos i Fenerbahče pravu moć Ivanovićevog tima sa iskusnim plejmejkerom na terenu. Ipak, bilo je kasno.

Nismo mi mnogo toga promenili. Jednostavno, samo smo se koncentrisali malo bolje na teren. Izbacili smo te padove, okej, dešavaju se, ali ne sme to da traje po deset ili petnaest minuta. Odstranili smo te crne minute i pokazali smo da možemo da igramo sa svima“, dodao je Dobrić.

Pored zabrane Evrolige, na konačan učinak uticale su i povrede. Hasan Martin i Nikola Ivanović proveli su po dva meseca van stroja, kada se na to doda period koji im je bio potreban da se vrate u takmičarski ritam… Utisak je da se crnogorski plejmejker nije ni vratio, dok je Martin u završnom nizu pokazao koliko značajan može da bude za igru, ali i rezultate srpskog šampiona.

U nezgodnim trenucima su se povređivali i kapiten Branko Lazić (poslednji meč odigrao krajem februara), Nemanja Nedović i Dobrić, kao i Vildoza. Argentinca su pauze zbog povreda izbacile iz ritma, a omeli su ga, kako je i sam istakao, određeni problemi van terena… Sve to je uticalo na kontinuitet čitavog tima, ali i pronalaženje dobitne kombinacije sa svim raspoloživim snagama. Na kraju dovelo do toga da Zvezda pretrpi neke neočekivane poraze i ostane pobedu ili dve ispod crte…

Šta je, tu je. Bili smo svesni i pre ove utakmice da nemamo šanse, ali ekipa ima za šta da se bori. Sledi nam najbitnije, a to je plej-of ABA lige, a posle toga i sprpska liga. Nismo tužni, dižemo se, što se i vidi kroz naše utakmice, i nadam se da ćemo biti najbolji u plej-ofu“, zaključio je levoruki šuter, koji je na finalnom meču evroligaške sezone ubacio 22 poena u pobedi nad Fenerbahčeom.


tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaDuško IvanovićFakundo KampacoOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara