Aleksej Pokuševski i Monte Moris (©AFP)
Aleksej Pokuševski i Monte Moris (©AFP)

Pokuševski srušio rekord Durenta, trener kaže da je eksplodirao

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.03.21. | 22:46

"Večeras je jako važna bila i uloga Pokuševskog u stvaranju akcija, posebno u petorkama sa nekoliko visokih igrača. Očigledno je da je eksplodirao", izjavio je Mark Degnolt

Rađa se nova srpska zvezda u NBA. Aleksej Pokuševski je upisao prvi dabl-dabl u karijeri, posle samo tri dana postavio novi rekord karijere (23 poena i 10 skokova), često poput plejmejkera počinjao napade Oklahome, razigravao saigrače i nastavio da biljira u odbrani. Posle nastupa koji sugeriše da će Srbija dobiti još jednog igrača Ol star kalibra, ostao je skroman i za istorijsku partiju se zahvalio saigračima. Trener Oklahoma Siti Tandera nije krio oduševljenje.

Slabiji start u NBA doneo je brojne komentare, ali Oklahoma je nastavila da veruje u Pokuševskog. Poslao ga je šef struke Mark Degnolt u Razvojnu ligu i napravio strašan potez. Srbin se vratio sa novim samopouzdanjem i na tri meča u startoj petorci u proseku beležio 13,7 poena, 8,3 skokova i tri završna dodavanja. Ispisao je i istoriju najjače lige sveta, postao je najmlađi igrač sa statistikom od 20 ili više poena, 10 ili više skokova i pet ili više trojki tokom jedne utakmice. Zasenio je zvezde NBA lige koje su svoje karijere otpočele u Oklahomi poput Rasela Vestbruka, Kevina Durenta i Džejmsa Hardena. Sa 19 godina i 78 dana starosti postao je najmlađi igrač u istoriji franšize (Supersoniksi i Tander) sa dabl-dabl učinkom i 20 poena na jednom susretu.

Izabrane vesti

Oklahoma je na krilima sjajnih nastupa srpskog košarkaša i Šaja Gildžus-Aleksendera za samo par minuta okrenula Memfis i upisala 17. trijumf u sezoni. Poput daleko iskusnijih kolega Pokuševski akcenat stavlja na timsku igru i poručuje da se okreće narednoj utakmici, posebno jer njegovu ekipu čeka serija gostovanja (Čikago, Atlanta, Hjuston, Minesota).

"Bilo je neizvesno, igrali smo punim inteznitetom tokom sva četiri kvartala, igrali smo kao tim, borili se. Velika pobeda, ali moramo da razmišljamo o narednoj utakmici, slede nam putovanja i moramo da se spremimo".

Od povratka iz Razvojne lige igra sa novom dozom samopouzdanja, veruje u svoj šut i pogađa u sve većim procentima. Ističe da mu je od velikog značaja bilo i poverenje koje je dobio od saigrača.

"Saigrači mi veruju, pričaju sa mnom kada god promašim šut, govore mi da nastavim da igram, a kada imate takve saigrače, sve je dobro".

Oklahoma je pogodila 16 trojki u trijumfu nad Grizlisima, srpski košarkaš je krivac za pet (5/8). Zabeležio je Pokuševski i četiri asistencije, pokazao da ume i da organizuje napade svoje ekipe.

"To je sve deo igre. Oni veruju meni i ja njima. Na kraju krajeva moramo da igramo kao tim i dobijamo utakmice, što je naravno najvažnija stvar", zaključio je mladi srpski košarkaš.

Hvali plejmejkerske sposobnosti srpskog košarkaša i vidno zadovoljni trener Degnolt, ali ističe da je ovo samo početak procesa.

"Večeras je jako važna bila i uloga Pokuševskog u stvaranju akcija, posebno u petorkama sa nekoliko visokih igrača. Očigledno je da je večeras eksplodirao. Drugačije je izgledao u balonu Razvojne lige u odnosu na utakmicu protiv Dalasa. Sinoć je imao malo poteškoća, ali je večeras odigrao sjajno i mislim da je važno obratiti pažnju na njegov uspon. On neće biti konstantan, biće tu koraka unazad, pa unapred, večeras je napravio dvokorak u pravom smeru. Sada zna kakav je osećaj posle jedne ovakve partije, što mu daje samopouzdanje, pa će sledeći put kada zakorači unazad, što je potpuno normalno i deo procesa, umeti da preokrene stvari. Iz ponavljanja takvih iskustva se rađaju kontinuitet i samopouzdanje", izjavio je trener Oklahoma Siti Tandera.


tagovi

Aleksej Pokuševski

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara