Košarkaši Srbije (©MN Press)
Košarkaši Srbije (©MN Press)

Pomračenje u Nišu produbilo priču o nedostatku selekcije i kontinuiteta

Vreme čitanja: 6min | uto. 05.07.22. | 10:34

Srbija sve bliža scenariju kakav je malo ko mogao da zamisli uoči početka kvalifikacija... I nije samo pitanje šta će biti sada, već šta nas čeka u budućnosti?

U nedelju reflektori su se pogasili zbog kvara na strujnoj mreži, dan kasnije Belgija je ugasila svetlo i dodatno produbila priču o nedostatku selekcije i kontinuiteta u reprezentaciji Srbije.

Svetislav Pešić je na konferenciji za novinare posle utakmice govorio o tome da je situacija bila alarmantna i pre nego što su nam košarkaši Letonije i Belgije lupili bolne šamare i doveli nas do scenarija koji je malo ko mogao da zamisli uoči početka kvalifikacija. I nije samo pitanje šta će biti sada, već šta nas čeka u budućnosti? Istina je da Srbija nema sistem, adekvatnu bazu igrača spremnih da iznesu teret projekta koji je obesmislio individualni kvalitet i u epicentar postavio timsku hemiju.

Izabrane vesti

U odnosu na dvomeč sa Slovačkom selektor se za završnicu prve faze kvalifikacija odlučio da uvede šestoricu igrača sa koje je prvi put “video“ tokom nekoliko dana priprema. Nemanja Bjelica i Dejan Davidovac su u startu dobili nekoliko dana više za odmor posle osvajanja šampionskog prstena sa Golden Stejtom, odnosno Superlige sa Crvenom zvezdom, Boban Marjanović, Ognjen Jaramaz, Dejan Todorović, Vanja Marinković prihvatili su poziv da pomognu Srbiji, s tim da je u takmičarskom tonusu bili bek minhenskog Bajerna i šuter Baskonije. Marjanović je u NBA plej-ofu odigrao šest, tokom dosadašnje 2022. godine tek 19 minuta. Todorović je poslednju takmičarsku utakmicu odigrao pre više od mesec dana, a ne treba zaboraviti da se tek nedavno vratio na parket posle dve teške povrede i da još traži nekadašnju formu.

Koliki je zaista problem nedostatak potrebne širine igračkog kadra pokazuje i to da je Nemanja Dangubić bez minuta od kraja aprila, dok Filip Petrušev nije igrao dva meseca. Svima je značaj u sastavu rastao kako je postajalo jasnije da Pešić neće imati na raspolaganju najbolje igrače. I teret je pao na njihova leđa... Kroz dosadašnje kvalifikacije dres Srbije oblačila su 23 igrača, s tim da Radovan Đoković i Aleksa Uskoković nisu odigrali ni minut i dešavanja su posmatrali sa klupe, dok je u ovom "prozoru" Aleksa Novaković bio uz ekipu na treninzima, ali nije bio u protokolu. Od 23 reprezentativca samo su Aleksa Avramović i Dušan Ristić - debitovao za Srbiju u ovim kvalifikacijama - odigrali svih šest mečeva, dok je Marko Jagodić Kuridža - takođe prvi put zaigrao za Srbiju prošlog novembra - zbog povrede u Rigi propustio meč u Nišu. Debitantske nastupe od starta Pešićevog mandata upisali su još Balša Koprivica, Alen Smailagić, Jovan Novak, Nikola Jović i imenjak mu Đurišić. I opet, reprezentacija je juče u sastavu imala NBA šampiona, osvajača ABA lige, jednog od najboljih igrača Partizana, nekadašnje šampione i osvajače reprezentativnih medalja...

Svaki novi ciklus izvlačio je nova imena i to nije novost za Srbiju, ali sada je nešto očigledno nedostajalo. Pre svega - lider! Dešavanja u poslednjem minutu pokazala su da Srbija nema nekog ko će da preuzme odgovornost, isto tako da nije postojalo timske hemije i voljnog momenta. Nakon Pešićevog tajm-auta Belgija je za 4,7 sekundi uspela da stigne do poena vrednih pobede. Odbrana je nespretno reagovala i Emanuelu Lekomtu omogućila da gotovo nesmetano protutnji ka košu i položi loptu za 74:73, posle čega je usledilo totalno pomračenje. Poslednji napad organizovan je bez ikakvog smisla, umalo se završilo pre vremena izgubljenom loptom posle serije loših dodavanja, posle čega je Marinković morao da izvuče šut preko Retina Obasohana sa osam metara na isteku napada.

Gledajući protokol, jedini igrač sa liderskom ulogom u svom klubu je Aleksa Avramović. A, čak i on je kraj sebe imao Kevina Pantera i Zeka Ledeja da podele teret. Sinoć je igrao samo sa funkcionalnom levom rukom i ko je obratio pažnju mogao je da vidi kako mu je desna šaka u bandaži i da je praktično nije koristio. I uprkos takvom hendikepu izvukao je važnu trojku u poslednjoj deonici i nekoliko prodora ka košu. Osim beka iz Čačka za događaje ovakvog intenziteta i težine “opremljeni“ su samo još Dejan Davidovac i Nemanja Bjelica. Obojica u svojim klubovima nisu bili nosioci, ali su od njih očekivanja sa pravom bila velika. Ostali su u svojim klubovima igrači rotacije i malo ko od njih je osetio tu vrstu obaveze da preuzme odgovornost, da napadne koš iz prodora, da se ne dogodi da lopta kruži oko odbrane protivnika i da se čeka ko će da uzme šut kada se uđe u cajtnot...

“Posle poraza od Letonije rekao sam da možda previše očekujemo od ovih momaka. To Da biste imali prevelika očekivanja, morate da imate prethodne informacije i ono što oni pružaju. To nisu igrači koji igraju loše u svojim klubovima, koji nisu ništa osvojili, koji nemaju iskustva, koji ne igraju u NBA... Sve to kad se kaže, dolazi se do situacije da se razmišlja šta je razlog“, poručio je posle susreta Marin Sedlaček kao stručni konsultant televizije Sportklub i dodao:

“Rekao je Jaramaz da nismo imali komunikacije u odbrani. Komunikacija je stvar volje. Jeste i stvar uvežbanosti, ali utakmice nose u nekom svom delu da greške mogu da se isprave. Ako se greške ponavljaju, onda nema komunikacije, ako toga nema, onda se postavlja pitanje: 'Može li određena grupa ljudi da funkcioniše'. U NBA i evropskoj košarci imate analitiku gde vidite koja trojica igrača najbolje sarađuju i u kojim segmentima. Mi za to nemamo vremena u ovih nekoliko dana okupljanja. Ako je problem saradnja, to lako može da se reši. Priča se o tome da ćemo sa najboljim igračima da igarmo u avgustu, a mi ne znamo koji su to igrači. Da ne filozofiram, nemamo široku bazu seniorskih igrača spremnih za kvalifikacije“.

Srbija može da se pohvali velikim brojem igrača u Evroligi, da ima dvostrukog uzastopnog MVP najjače košarkaške lige sveta, šampiona Evrope i MVP završnog turnira, kao i osvajača Evrokupa koji je takođe objedinio i veliko individualno priznanje u tom takmičenju, kao i vlasnika sezonske nagrade u ABA ligi... Beogradski velikani Crvena zvezda i Partizan igraće od jeseni Evroligu. I sve to na kraju dana Srbiji ne znači ništa, ili ne mnogo kada se dogode porazi koji reprezentaciju dovode na ivicu istorijskog neuspeha.

Kada već pominjemo dva najveća srpska kluba, ostaje upitno na koga će Svetislav Pešić moći da računa u novembru i februaru, ako se termini klupskih i reprezentativnih utakmica poklope što otvara pitanje kvaliteta košarke u zemlji...

Od uvođenja sistema kvalifikacija za velika takmičenja nismo se nalazili u lošijoj poziciji, a na struci je težak posao – da napravi zaokret u radu, uspostavi kontinuitet i donese plasman na Svetski kup. To sada ne deluje toliko realno...

REPREZENTACIJA SRBIJE

Aleksa AVRAMOVIĆ          6         16,8    2,2      3,8      17,3

Dušan RISTIĆ           6         8,3      4,8      0,7      10,2

Marko JAGODIĆ KURIDŽA          5         7,2      3,0      1,0      8,6

Uroš TRIFUNOVIĆ 4         5,8      1,8      1,5      4,8

Aleksa RADANOV  4         3,3      2,3      0,8,     4,3

Nemanja DANGUBIĆ          4         4,5      4,5      0,3      5,8

Boriša SIMANIĆ      3         6,0      2,7      0,7      6,3

Filip PETRUŠEV      3         6,3      5,0      1,0      7,7

Jovan NOVAK          3         0,7      2,0      1,7      2,7

Vanja MARINKOVIĆ          2         2,0      2,0      10,0

Miloš TEODOSIĆ     2         17,5    2,0      8,5      19,5

Dejan DAVIDOVAC           2         6,0      5,5      2,0      13,0

Nemanja BJELICA   2         6,5      4,0      2,5      5,0

Ognjen JARAMAZ   2         6,0      2,5      2,0      5,0

Nikola JOVIĆ 2         6,5      3,5      1,5      10,0

Boban MARJANOVIĆ         2         5,5      7,0      -          7,5

Dejan TODOROVIĆ 2         5,5      2,0      -          4,5

Rade ZAGORAC      2         2,5      1,5      0,5      2,0

Nikola ĐURIŠIĆ       2         3,5      3,0      1,0      4,5

Alen SMAILAGIĆ   1         15,0    2,0      3,0      14,0

Balša KOPRIVICA   1         8,0      5,0      -          16,0

Aleksa USKOKOVIĆ -

Radovan ĐOKOVIĆ -

Legenda: Ime, prezime, broj utakmica, poeni, skokovi, asistencije, indeks korisnosti.

ROTACIJA DRUGIH REPREZENTACIJA

NEMAČKA - 26 igrača, devetorica bar tri, trojica svih šest utakmica.

HRVATSKA - 26 igrača, devetorica bar tri, trojica svih šest utakmica.

GRČKA - 25 igrača, osmorica bar tri utakmice.

FRANCUSKA - 22 igrača, 10 bar tri, četvorica svih šest utakmica.

ITALIJA - 22 igrača, osmorica bar tri utakmice.

LITVANIJA - 22 igrača, 13 bar tri, dvojica svih šest utakmica.

LETONIJA - 22 igrača, 10 bar tri, četvorica svih šest utakmica.

TURSKA - 21 igrač, sedmorica bar tri utakmice.

SLOVENIJA - 19 igrača, 11 bar tri, trojica svih šest utakmica.

FINSKA - 19 igrača, 11 igrača bar tri, četvorica svih šest utakmica.

ŠPANIJA - 18 igrača, 12 bar tri utakmice.

BELGIJA - 18 igrača, 12 bar tri, četvorica svih šest utakmica.

CRNA GORA - 17 igrača, 10 bar tri, petorica svih šest utakmica.


tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Mundobasket 2023Svetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara