Valter Tavares slavi sa saigračima iz reprezentacije (©fiba.basketball)
Valter Tavares slavi sa saigračima iz reprezentacije (©fiba.basketball)

Tavaresova avantura sa srećnim krajem, Zelenortska ostrva na Svetskom prvenstvu

Vreme čitanja: 2min | ned. 26.02.23. | 18:41

Mundobasket u Japanu, Indoneziji i na Filipinima ostaće upamćen i po istorijskom učešću države sa najmanjim brojem stanovnika na planetarnim smotrama

Odigrao je u petak 16 minuta u pobedi Real Madrida nad Žalgirisom u 25. kolu Evrolige, postigao 16 poena. U petak ujutru krenuo put Angole, gde su njegovu reprezentaciju čekala tri ključna meča u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Nije stigao na prvi, ali zato jeste na poslednja dva i posle tri utakmice u četiri dana, Valter Tavares je odveo Zelenortska ostrva na Svetsko prvenstvo.

Prvi put u istoriji. Ova mala ostrvska državala postala je i najmanja koja je ikada izborila plasman na planetarnu smotru, s obzirom da prema poslednjim podacima broji oko 572.000 stanovnika, te je tako stala ispred Crne Gore koja je od Mundobasketa u Kini važila za učesnika sa najmanjim brojem stanovnika.

Izabrane vesti

Ogroman uspeh za Tavaresa i drugove. Iako im juče nisu cvetale ruže. Izgubili su od Angole 67:80 sa centrom Reala u timu, pa je pobeda protiv Obale Slonovače postala imperativ. Uspeli su da je ostvare i to u ubedljivom maniru - 79:64.

Naneli su joj tek drugi poraz u kvalifikacijama. Prednjačio je tandem Benfike, Ivan Almeida sa 20 i Betinjo Gomes sa 15 poena, dok je Tavares meč okončao sa 13 poena, pet skokova i tri asistencije.

Tako su Zelenortska ostrva ispisala istoriju afričke košarke, a prethodno je to učinila i selekcija Južnog Sudana, sa klupe predvođena bivšim NBA asom Luolom Dengom.

Na planetarnoj smotri Afriku će predstavljati i Obala Slonovače, Angola i Egipat.



tagovi

Zelenortska OstrvaValter TavaresKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara