Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Tripl-dabl Jokića nedovoljan za pobedu, Ingram slomio Nagetse (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 21.03.21. | 22:29

Drama u Koloradu pripala Pelikansima, Srbin se po 38. put ove sezone upisivao u dve statističke kolone, 11. put u tri

Još jednom je izostala podrška. MVP kandidat Nikola Jokić je ubacio Nju Orleansu 29 poena, u 11 navrata je spajao igrače sa košem, 10 puta hvatao lopte pod obručima, ali je Denver pretrpeo 17. poraz u sezoni. Nju Orleans je upisao tek 18. pobedu, slavio je u neizvesnoj završnici zahvaljujući odličnoj roli Brendona Ingrama, koji je vezao osam poena o prelomnim trenucima (113:108).

Mozzart je spremio veliko iznenađenje u vidu Bonusa dobrodošlice od 100% za sve novoregistrovane igrače. Informišite se o detajima OVDE

Izabrane vesti

Trebalo je srpskom centru vremena da upali motore. Prvi kvartal je okončao bez poena, u drugom je ubacio četiri. Kada je shvatio da je vrag odneo šalu i da su Pelikani ozbiljno rešili da se vrate kući podignute glave, Somborac je preuzeo stvari u svoje ruke. Ubacio je 14 poena i režirao preokret u trećoj deonici, ali čim je otišao na zasluženi odmor, saigraču su prosuli sav trud srpskog centra i ubrzo bili u zaostatku. Morao je brže bolje Meloun da ga vraća na teren, a utisak je da je možda i zakasnio. Usledila je Jokićeva simultanka, od koje će noćne more imati Stiven Adams, ali je sa druge strane Brendon Ingram bio inspirisan, mada se dosta toga može zameriti i odbrani Denvera, koja nije bila dovoljno fokusirana. Dozvolili su bivšem igraču Lejkersa da veže osam poena u odlučujućim trenucima, a pitanje pobednika bilo je rešeno posle dve promašene trojke Jokića i Marija u istom napadu, kada je postalo jasno da Nagetsima nema povratka. Treba dodati i da je Kanađanin nestao u poslednjoj deonici, u kojoj je ubacio samo dva poena i to na startu.


Prekinuta je serija od tri vezane pobede Denvera, neće mnogo boleti, ali je još jednom postalo jasno da bez Jokića ništa ne funkcioniše kako treba i to će morati da se promeni ukoliko Nagetsi žele da ponove učinak iz minule sezone ili čak naprave iskorak.

Na individualnom planu je za 26-godišnjeg Srbina ipak sve prošlo prema planu, nastavio je svoju dominaciju i ojačao kandidaturu u borbi za titulu najkorisnijeg igrača. Napredna statistika pokazuje da je četvrti najbolji igrač u ligi prema ofanzivnom rejtingu (119,9), da nema nikoga ispred Srbina prema rejtingu efikasnosti (31,6), kao i da je neprikosnoven u "udelu u pobedama" (win shares - 9,5). Potonji statistički parametar se dobija tako što se u ozbir uzmaju broj poena, šuteva iz igre, sa linije za slobodna bacanja, broj izgubljenih lopti, kao i odigranih minuta i sve se to u miks stavi sa prosekom poena u ligi po posedu i utakmici, prosečnoj brzini u prvenstvu (broj napada po susretu), ali i timskim statističkim parametrima poput pomenute brzine, defanzivnih poseda i defanzivnog rejtinga. U svakom slučaju, čak i ova komplikovana formula pokazuje da je Nikola ispred svih ove takmičarske godine. Večeras je došao do 52. tripl-dabla u karijeri (deveti u istoriji NBA) i 38. dabl-dabl u sezoni, pa i u tom parametru predvodi ligu, na samo četiri meča nije uspeo da se upiše u dve statističke kolone.

Sipao je Majkl Porter Džunior na početku utakmice, zahvaljujući njegovih sedam poena Denver se odlepio na devet poena prednosti posle 10 minuta košarke, a na prvi odmor je otišao sa osam prednosti viška. Jokić nije ubacio nijedan poen u prvoj deonici. Do poluvremena je dodao svega četiri, dok je sa druge strane Nju Orleans pronašao ritam, pa je ubrzo stigao i do preokreta. Gosti su na veliku pauzu otišli sa sedam poena suficita, a onda je na scenu stupio Nikola.

Ubacio je 14 poena trećem kvartalu i uz pomoć Bartona i Porter Džuniora režirao preokret u Koloradu - domaćin je sa tri poena prednosti ušao u poslednjih 12 minuta. Čim je srpski košarkaš izašao iz igre, nastali su problemi u ekipi Majka Melouna. Lako su Pelikansi preokrenuli rezultat i stigli do šest poena viška već u uvodnim minutima. Došlo je vreme da se prvi kandidat za MVP titulu vrati na parket. Odmah je spojio Portera Džuniora sa poenima i upisao 10. asistenciju na meču - tako je došao i do 38. dabl-dabl učinka ove sezone. Pogodio je potom dvojku, pa zatim trojkom preokrenuo rezultat. Zakazao je u odlučujućim trenucima Džamal Mari, pa je sav teret spao na Srbina - što naravno nije teško palo najboljem igraču ekipe.

Iz napada u napad je zadavao glavobolje Stivenu Adamsu, ali je sa druge strane Brendon Ingram bio raspoložen. Izvlačio je bivši igrač Lejkersa faulove, odlazio na liniju za slobodna bacanja, jednom prilikom su mu sudije (bolje rečeno igrači Denvera svojim neshvatljivim postupcima), dale dva popravna pokušaja, pa je drugo bacanje iz trećeg pretvorio u poen. Vezao je osam poena u poslednjih dva minuta. Promašili su Jokić i Mari potom dva pokušaja za tri poena u par sekundi i sve je postalo jasno, Hart je sa linije za slobodna bacanja dotukao rivala i doneo pobedu četi Stena Van Gandija.



Jokića su pratili Mari sa 23 poena, Majkl Porter sa 17 (devet skokova) i Vil Barton sa 16. Po 30 poena su u pobedničkom sastavu ubacili Brendon Ingram i Zajon Vilijamson, 20 je dodao Nikel Aleksander-Voker, dok je 12 uz devet skokova ubacio Džoš Hart.

NBA

Nedelja

Memfis - Golden Stejt 111:103

/Valančjunas 19 - Pul 26/

Filadelfija - Sakramento 129:105

/Heris 29 - Hild 25/

Milvoki - San Antonio 120:113

/Adetokunbo 26 - Volker 31/

Los Anđeles Klipers - Šarlot 125:98

/Džordž 21 - Bridžis 21/

Majami - Indijana 106:109

/Adebaju 29 - Sabonis 17/

Hjuston - Oklahoma 112:114

/Vud 27 - Dort 23/

Denver - Nju Orleans 108:113

/Jokić 29 - Vilijamson, Ingram 30/

Boston - Orlando 112:96

/Braun 34 - Vučević 22/

23.55: (1,30) Bruklin (15,0) Vašington (4,00)

23.55: (3,70) Klivlend (14,0) Toronto (1,35)

23.55: (2,50) Detroit (13,0) Čikago (1,65)

Ponedeljak

01.00: (2,25) Njujork (12,5) Filadelfija (1,80)

03.00: (1,27) Finiks (15,0) LA Lejkers (4,30)

03.00: (2,25) Portland (12,5) Dalas (1,80)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Nikola JokićDenver NagetsNju Orleans Pelikans

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara