Nemanja Nedović (Foto: MN Press)
Nemanja Nedović (Foto: MN Press)

Umesto derbija, Zvezdina demonstracija moći: Cedeviti Olimpiji bride obrazi, crveno-beli na plus 43

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.10.23. | 21:27

Savršen početak ekipe Duška Ivanovića

Imala je Crvena zvezda poteškoća tokom priprema. Bilo je povreda, zakasnilih priključivanja zbog obaveza u državnim timovima. Ipak, to se na startu sezone ni najmanje ne oseća. Tri utakmice, tri pobede. I to kakve. Posle Igokee (81:63) pao je Asvel na premijeri u Evroligi (94.73), a u drugoj rundi ABA lige crveno-belima je na megdan došao jedan od najtežih protivnika na Jadranu (makar je tako bilo prethodnih godina). Duel Zvezde i Cedevite Olimpije najavljivan je kao derbi kola, ali na terenu to svakako nije bio slučaj. Igrao je jedan tim u Beogradskoj areni, neizvesnostn nije postojala gotovo nijednog trenutka, a iako je trener Duško Ivanović konstantno rotirao ekipu, odmarao ključne igrače i trudio se da svima da šansu kako bi tim nastavio da se uigrava, razlika u korist srpskog šampiona je neprestano rasla - 94:51.

Još jedno sjajno izdanje crveno-belih jasno se oslikava i kroz statistiku: 19/32 za dva, 14/35 za tri, 14/16 sa linije penala. Fantastični procenti. Imala je Zvezda i više skokova od rivala (36:31), a najveća razlika se jasno ocrtava u asisistencijama: 26:8.

Izabrane vesti

Svih 12 igrača se upisalo u listu strelaca, a samo je Jago dos Santos proveo više od 20 minuta na parketu. Perfektna rotacija pred meč drugog kola Evrolige narednog petka u Kaunasu. Ovoga puta je najefikasniji bio Nemanja Nedović sa 17 poena, ali je ponovo šou ukrao Šabaz Nejpir. Amerikanac je za 15 minuta ubacio 15 poena, uz po pet asistencija i ukradenih lopti! Sve to za indeks 20 i titulu igrača utakmice.

Dvocifren na kraju i Majk Tobi sa 13 poena, a ponovo je bio i blizu dabl-dabla sa osam skokova. Fascinira učinak Adama Hange, koji je postigao tri poena, ali upisao i sedam asistencija, kao i pet skokova i tri ukradene lopte za indeks 18.

U poraženoj ekipi jedini vredan pomena Amadu Sou, koji je susret okončao sa 19 poena.

Nejpir (Foto: Starsport)Nejpir (Foto: Starsport)

Sudije su na startu dopustile nešto čvršću igru, pa su i jedan i drugi tim teško dolazili do pozicija za realizaciju. Led je probio Giedraitis - trojkom. A onda je ubacio još jednu. U oba navrata mu je asistirao Nejpir. Nije ipak Zvezda briljirala u napadu u tim trenucima, pa je gost, kada je konačno proradio, sveo zaostatak na samo poen. A onda je Tobi preuzeo stvari u svoje ruke i uz pomoć Nedovića odlepio Zvezdu. U tim trenucima su samo njih dvojica pogađali, dok su Hanga i Jago razigravali ekipu. Uz čvrstu odbranu i razigranog Tobija, crveno-beli su na prvi odmor otišli sa 19:11. Ne preterano blistav početak Zvezde, koja je u uvodnih 10 minuta izgubila šest lopti, a interesantno je i da je Cedeviti Olimpiji tek posle šest i po minuta igre sviran prvi faul (Zvezda imala četiri). Ipak, nije to sprečilo Ivanovićevu ekipu da stekne prednost.

Nastavili su Hanga i Jago da proigravanju saigrače u drugom kvartalu, tačnije Nedovića, pa je na semaforu ubrzo stajalo i 23:12, a onda je Nemanja spojio Mitrovića sa laganim zakucavanjem, pa je Pjaniđani pozvao tajm-aut. Nakratko je tim iz Ljubljane pripretio, delovalo je da je naučio da se nosi sa rivalom, a onda je na scenu stupio Nejpir. Vratio se na parket is a dve trojke odmah odlepio Zvezdu (31:17). Nadovezao se Nedović, pa su crveno-beli imail dvostruko više poena sredinom drugog kvartala. Nastavila je da raste prednost srpskog šampiona, pa je na ulasku u poslednja dva minuta rezultat iznosio 44:20. Nije se ni time Zvezda zadovoljila, pa je na veliki odmor otišla sa 50 postignutih poena, tačno duplo više od Cedevite Olimpije.

Nisu izabranici Duška Ivanovića popuštali ni u nastavku. Držali su visok nivo igre, a Nejpir se očas pretvorio u noćnu moru Ljubljančana. Asistencije, krađe, flouteri, dvojke preko ruke, bacanja… Radio je Amerikanac sve u napadu i prednost crveno-belih je bila u konstantnom porastu, jer je i odbrana nastavila da drži nivou iz prvog poluvremena. Nkon 26 minuta igre rezultat je bio 65:29. Jasno, pitanje pobednika je u tom trenutku bilo rešeno, pa je ostalo samo da se vidi sa kojom razlikom će meč biti okončan. Nisu domaći igrači usporili, Dos Santos je pokazao da je željan dokazivanja, pa je uspešno odmenio Nejpira do kraja treće četvrtine, posle koje je na semaforu pisalo 77:33. Treći period igre okončan je sa 27:8 u korist tima sa Malog Kalemegdana.

Opustila se, naravno, ekipa Crvene zvezde u odlučujućem kvartalu. Nastavio je Ivanović da meša karte, pa szu gosti uspevali da smanje zaostatak, ali bilo je to kratkog daha. Uprkos velikoj prednosti, nastavili su domaći košarkaši da igraju sa žarom. Motivisano i koncentrisano. Tek u završnom minutu rival je uspeo da prebaci kotu od 50 poena, ali nijie to bilo dovoljno da mu ne bride obrazi.

Crvena zvezda - Cedevita Olimpija 94:51

/19:11, 31:14, 27:8, 17:18/

Crvena zvezda: Hanga 3, Davidovac 5, Mitrović 4, Lazić 3, Simonović 4, Nejpir 15, Tobi 13 (8sk), Bolomboj 9, Ilić 5, Nedović 17, Geidraitis 8, Dos Santos 8.

Cedevita Olimpija: Stjuart 2, Armand, Šou 19, Radičević 4, Kobs 8, Glas, Blažič 2, Matković 7, Džons 4, Šćuka 5, Klobučar, Šaškov.

ABA LIGA – 2. KOLO:

Petak

Split – Igokea 90:95

/Stivenson 19 – Mudi 19/

Mega – Borac Mozzart 89:90

/Topić 28 - Segu 21

Subota

Mornar - Budućnost 61:87

/Gavrilović 14 - Rajt 16/

Nedelja

Krka - Partizan Mozzart Bet 96:56

/Hamilton 16, Cerkvenik 16 - Avramović 15/

Crvena zvezda - Cedevita Olimpija 94:51

/Nedović 17 - Sou 19/

Ponedeljak

18.00 SC Derbi - Zadar

20.00 Cibona - FMP



tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićNemanja NedovićŠabaz NejpirJago dos SantosMajk TobiCedevita Olimpija

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara