Luka Vildoza (©ABA League/Igokea/Nikola Vuruna)
Luka Vildoza (©ABA League/Igokea/Nikola Vuruna)

Vildoza opet plesao, Zvezda posle velike borbe prekinula negativan niz u Laktašima

Vreme čitanja: 5min | pon. 31.10.22. | 19:53

Crveno-beli vezali treći trijumf u oba takmičenja i ostali neporaženi u ABA ligi

Mučila se Crvena zvezda poslednjih godina u Laktašima. Na tri vezana gostovanja Igokei nije uspela da slavi. Prekinula je večeras negativan niz posle 40 minuta velike borbe. Predvođena Lukom Vildozom slomila je otpor ekipe Dragana Bajića u završnici i upisala četvrtu pobedu u ABA ligi - 76:70.

Ponovo su Igosti pokazali zube srpskom šampionu. Samo ovoga puta nisu uspeli da ga iznenade. Bili su u igri do poslednjih trenutaka, ali su crveno-beli zahvaljujući trojkama Stefana Markovića i Vildoze u smiraj susreta uspeli da se odlepe, a potom sa par dobrih odbrana da sačuvaju prednost i upiši veoma bitan trijumf. Branilac trona tako ima učinak 4-0, dok su Igosi pretrpeli drugi poraz (3-2).

Izabrane vesti

Rovovska bitka u Laktašima. Primetni su bili usponi i padovi u igri oba tima, ali je razlika u kvalitetu na kraju isplivala na površinu. Vildoza je sa tri trojke otvorio meč i ponovo je sa njim na parketu Zvezda delovala veoma dobro. Ipak, imali su crveno-beli žute minute u napadu, ali i probleme da zaustave Kendrika Reja tokom prvog poluvremena, dok im je Dešon Stivens ozbiljno namučio u trećoj deonici, kada je Igokea preokrenula i stekla pet poena viška. Ponovo je Argentinac stupio na scenu. Proigrao Martina za bitne poene i uz pomoć neustrašivog Bena Bentila vratio prednost ekipi Vladimira Jovanovića do kraja kvartala. Nije to slomilo domaćina koji se držao sve do poslednja tri minuta, kada su Marković i argentinski plejmejker strelama probili put ka pobedi.

Kakvo je pojačanje samo Zvezda dobila u 27-godišnjem reprezentativcu Argentine. Posle tanga protiv Bajerna (20 poena, po šest skokova i asistencija), večeras je bio na pragu dabl-dabla. Sa 19 poena bio je najefikasniji u Jovanovićevoj četi, a imao je i devet završnih dodavanja. Upisao je i tri krađe, kao i dve ukradene lopte - sve to za indeks korisnosti 28.

Još jednu odličnu partiju pružio je i Ben Bentil. Imao je zdravstvenih problema prošle sedmice, ali je uz dozvolu lekara zaigrao protiv Bajerna i na kraju bio igrač utakmice sa 12 poena i 13 skokova. Večeras je odigrao 26 minuta u Laktašima ubacio 17 poena, uz sedam uhvaćenih lopti. Strašan je borac snažni centar iz Gane, to je još jednom dokazao.

Ben Bentil (©ABA League/Igokea/Nikola Vuruna)Ben Bentil (©ABA League/Igokea/Nikola Vuruna)

Jovanovića može da raduje i solidno izdanje Filipa Petruševa, koji je susret okončao sa 11 poena i osam skokova (indeks 17). Stefan Marković je na kraju upisoa šest poena, ali kakvih šest... Ubaci je trojku sredinom trećeg perioda i odbio veliki nalet rivala, a onda novim preciznim hicem sa distance trasirao put ka pobedi. Ubeležio je i pet skokova, tri asistencije, ukradenu loptu, a nijednom je nije izgubio. Na kraju je sakupio i pet faulova, što je samo još jedan dokaz koliko je podređen timu i spreman da "uprlja" ruke za crveno-beli dres. Zbog igrača kakav je Pefi, treblo bi uvesti i "bespoštedno bacanje za loptu" u statističke kolone. Večeras je požrtvovano izvukao jednu u bitnim trenucima, što je razbudilo igrače srpskog šampiona u pravi čas.

Stefan Lazarević je upisao devet poena, a Nemanja Nedović osam. Proveo je 19 minuta u igri sprski reprezentativac, ali ga šut nije služio (1/6). Ipak, dao je vredan doprinos, stabilnost Zvezdinom napadu kada je bilo najpotrebnije i nastavio da hvata zalet ka prepoznatljivom ritmu.

Sa druge strane nova odlična partija sjajnog strelca Kendrika Reja (24 poena), kojeg su ispratili Dešon Stivens sa moćnim dabl-dablom (po 13 poena i skokova) i Brajant Kroford sa 13 poena i osam završnih dodavanja.

Dobro su crveno-beli otvorili meč, poveli sa 7:2, ali je usledio odgovor Igokee koja sa devet vezanih poena stiže do preokreta. Razigrao se Kendrik Rej, pa je Jovanović morao da reaguje sa par izmena i u igru uvede Vildozu. Argentinac je već u prvom napadu pogodio trojku. A onda još jednu, pa potom i treću za minut i po provedenih na parketu i crveno-beli su očas vratili prednost. Posle Nedovićeve trojke i Holandovog zakucavanja Zvezda je prvi put stekla i dvocifrenu prednost na dva minuta do kraja prve deonice (23:13). Uspela je ipak domaća ekipa da odgovori i prepolovi zaostatak pred prvi odmor.

Sa šest vezanih poena u uvodnih 120 sekundi druge četvrtine crveno-beli dolaze i do najvećih plus 12. Usledio je tajm-aut Bajića posle kojeg njegovi puleni prave seriju 10:0. Nalet Igosa trojkom prekida Petrušev. Ponovo su gosti prodisali, stekli sedam poena viška, da bi poluvreme dočekali sa 41:35.

******

Od danas opet možete međusobno vezivati sve igre iz ponude "KOŠARKA IGRAČI" i kombinovati sa ostatkom kompletne ponude

******

Posle četiri poena Petruševa na startu trećeg kvartala, usledio je veliki pad u igri srpskog šampiona. Igokea je preko Stivensa istopila zaostatak, serijom 11:0 došla do preokreta. Tvrda igra u nastavku na oba kraja terena. Kako je meč odmicao tako su obe ekipe teže dolazile do poena. Bajićeva četa je na dva minuta i po minuta do kraja uspela da stekne pet poena viška posle trojke Volera, ali je Zvezda imala spreman odgovor. Bentil, Martin i Vildoza su vezali devet poena i preokrenuli rezultat (59:55) za nepuna dva minuta, a sa tim rezultatom se otišlo i na poslednji predah.

Odmah je Igokea poravnala, ali joj Zvezda nije dozvolila da stigne do prednosti. Egal je bio na snazi sve do poslednja četiri minuta, kada su Marković i Vildoza ubacili dve ključne trojke. Nadovezala su se na to i dva bacanja Bentila za seriju 8:0, pokušala je Igokea da se vrati, ali nije imala snage za senzacionalni povratak u meč. Crveno-beli su odigrali čvrsto u odbrani i sačuvali višak u završnici susreta.

- ABA liga - 5. kolo -

IGOKEA - CRVENA ZVEZDA 70:76

(18:23, 17:18, 20:18, 15:17)

Dvorana: Laktaši

Sudije: Damir Javor, Sašo Petek, Josip Radojković

Igokea: Rej 24, Kondić, Delalić, Tanasković 9, Kroford 13, Jošilo, Stivens 13 (13sk), Voler 3, Marić, Đorđević 8, Bošković

Crvena zvezda: Holand 2, Vildoza 19 (9as), Lazarević 9, Lazić, Martin 4, Dobrić, Raduljica, Ivanović, Nedović 8, Marković 6, Petrušev 11 (8sk), Bentil 17 (7sk)

ABA LIGA - 5. KOLO

Petak

Cibona - Borac 87:85

/Smailagić 25 - Hejl 44/

Zadar - Split 74:76

/Božić 24 - Šorter 22/

Subota

Cedevita Olimpija - MZT Skoplje 93:73

/Omić 19 - Mićović 25/

FMP - Budućnost 96:91

/Frejzer 31 - Bel Hajns 24/

Nedelja

Mornar - Studentski centar 75:86

/Mihailović 16 - Džekson 16/

Partizan Mozzart Bet - Mega 86:76

/Naneli 14 - Rudan 26/

Ponedeljak

Igokea - Crvena zvezda 70:76

/Rej 24 - Vildoza 19/



tagovi

KK Crvena zvezdaIgokeaVladimir JovanovićLuka VildozaBen BentilFilip Petrušev

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara