Robert Sarver (AFP)
Robert Sarver (AFP)

Vlasnik Sansa pogrdnim imenima nazivao Afroamerikance, NBA ga kaznila 10.000.000 dolara

Vreme čitanja: 2min | uto. 13.09.22. | 18:48

Pored novčane, Sarveru je izrečena i vremenska suspenzija od godinu dana obavljanja funkcije u NBA i WNBA timu iz Finiksa

NBA je suspendovala vlasnika Sansa Roberta Sarvera na godinu dana iz organizacije Sansa i Merkjurija. Sarver je kažnjen i sa 10.000.000 dolara, a moraće da pohađa i kompletan program obuke fokusiran na poštovanje i odgovarajuće ponašanje na radnom mestu.

Kako je navedeno u saopštenju NBA, Sarver je najmanuje pet puta pogrdnom rečima nazvao Afroamerikance kada je prepričavao izjave drugih. Takođe je davao neprikladne seksističke komentare o fizičkom izgledu žena, neprikladno se fizičko ponašao prema muškarcima i tretirao ih grubo.

Izabrane vesti

Nezavisna istraga obuhvatila je razgovore sa 320 osba i analitu preko 80.000 dokumenata.

NBA je saopštila da će sav novac od kaznep roslediti organizacijama koje se bave rešavanjem rasnih i rodnih pitanja na radnom mestu i van njega.

Sarver je treći vlasnik NBA timova koji je vremenski kažnjen zbog incidenata koje nemaju veze sa sportom.

U septembru 2013. bivši gazda LA Klipersa Donald Sterling je svojoj devojci Mariji Vanesi Perez (u mladosti promenila ime u V. Stivijano) nizao ružne reči pošto je ona objavila sliku na Instagramu sa NBA legendom Medžikom Džonsonom.

"Nemoj da ga stavljaš na Instagram jer svet da vidi i zvaće me. I nemoj da ga dovodiš na moje utakmice. Da, mnogo mi smeta što želiš da promovišeš da se družiš sa crncima. Da li moraš? Možeš da spavaš sa crncima. Možeš da ih dovodiš, možeš da radiš šta hoćeš, ali ono malo što tražim je ... da ih ne dovodiš na moje utakmice", uhvaćen je privatni razgovor Sterlinga i Marije koji je objavio TMZ u aprilu 2014.

Nekoliko dana kasnije komesar NBA Adam Silver je izrekao doživotnu zabranu vlasniku Klipersa, uz sankciju od 2.500.000 dolara i započeo je proceduru njegovog izbacivanja iz lige. Sterling je kasnije prodao franšizu Stivu Balmeru za 2.000.000.000 dolara.

Mark Stivens, manjinski vlasnik Golden Stejta kažnjen je 2019. godine sa 500.000 dolara i na godinu dana ulaska u bilo koju dvoranu jer je u trećoj utakmici finala gurnuo beka Toronto Reptorsa Kajla Laurija. Njegova suspenzija je nezvanično okončana ranije, u martu 2020. kada je NBA sezona prekinuta zbog pandemije, a zvanično kada Voriorsi nisu bili pozvani da igraju u NBA 'balonu' 2020. jer su imali najgori skor do prekida šampionata.



tagovi

NBA ligaFiniks Sans

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara