Volters i Luncis (©MN Press)
Volters i Luncis (©MN Press)

Zvezda konačno zasijala u Pireju, srušen mit o neosvojivoj Dvorani mira i prijateljstva

Vreme čitanja: 5min | čet. 27.01.22. | 21:46

Olimpijakos više nije nepobediv u svojoj kući, beogradski crveno-beli stigli do osme pobede

Broj dvorana u kojim Crvena zvezda nije slavila od večeras se smanjio, pošto je konačno pao mit o neosvojivoj tvrđavi zvanoj Dvorana mira i prijateljstva! Peti pokušaj je bio uspešan za šampiona Jadranske lige koji je uspeo da iznese veliki pritisak domaćina i da posle slavlja u Ljubljani još jedan hod po ivici žileta ima srećan kraj - 76:72 (22:21, 15:15, 19:16, 20:20).

Morao je Olimpijakos jednom da padne na svom parketu, a Zvezda je "ubila" dve muve jednim udarcem, jer je uz prvenac na parketu pirejskog velikana nanela i prvi ovosezonski poraz na mestu gde su igrači Jorgosa Barcokasa dosad bili savršeni sa devet recki. Na desetu će Olimpijakos morati da sačeka, Zvezda je ovim brejkom stigla do osam pobeda, mada je Top 8 zona i dalje prilično daleko.

Izabrane vesti

Posle odličnog izdanja protiv Asvela, doduše i promašenog šuta za pobedu Ognjen Dobrić je nastavio da diže formu. Još jednom je bio najefikasniji u redovima Crvene zvezde sa 14 poena (6/7 iz igre, 5/6 za dva), uz četiri skoka, dve ukradene lopte i jedan skok. Prilično raspoložen bio je levoruki šuter u oba smera i držao nivo odbrane, dolivao gorivo u mašinu koja je uz neke manje padove ovog puta izdržala. Nikola Kalinić se u nastavku iščupao iz kandži Olimpijakosovih igrača koji su posebnu pažnju obratili na njega. Posle samo tri poena i 0/4 za dva u prvom delu, srpski reprezentativac pronašao je svoj ritam i do kraja skupio 12 poena, pet uhvaćenih, četiri podeljene i tri izgubljene lopte. Veliku rolu u završnici imali su Nikola Ivanović i Luka Mitrović koji su ponovo bili Zvezdini meč vineri. Mitrović je na kraju imao šest poena i sedam skokova, dok je Ivanović uz osam poena dopisao i jednu ukradenu loptu, jako bitnu u duelu sa Tomasom Vokapom, kada je uvećao Zvezdinu prednost i pogurao je ka velikom brejku! Eron Vajt bio je nadomak dabl-dabl učinka, ostao je ipak na po osam poena i skokova.

--------------------------

OLIMPIJAKOS – CRVENA ZVEZDA 72:76

/21:22, 15:15, 16:19, 20:20/

Dvorana mira i prijateljstva, Pirej;

Gledalaca: oko 1.000;

Sudija: Danijel Jerezuelo, Amit Balak, Seržo Silva.

OLIMPIJAKOS: Vokap 4, Ejsi 3, Dorsi 6, Luncis -, Larencakis 8, Musa, Ojkonomopulos -, Slukas 18, Martin 2, Vezenkov 20 (8sk), Žan Šarl 2.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević 4, Volters 9, Mitrović 8 (7sk), Lazić 3, Kalinić 12 (5sk, 4as), Dobrić 14 (4as), Holins 2, Ivanović 8, Marković -, Vajt 8 (8sk), Kuzmić 6 (4sk), Cirbes 2.

--------------------------

Za razliku od utakmica protiv Asvela i Cedevite Olimpije, Crvena zvezda je večeras bila dosta bliža optimalnoj formi, odnosno nivou koji zahteva Dejan Radonjić. Energetski vrlo dobro, sa ozbiljnim fokusom u odbrani tokom drugog poluvremena koji je doveo do ukupno 11 ukradenih lopti, čime je anulirano isto toliko izgubljenih poseda. Koncentracija je prkosila oscilacijama, što je u momentima kada je Olimpijakos pritiskao bilo od izuzetne važnosti.

Imala je Crvena zvezda sve predispozicije da privede utakmicu mirnijoj završnici, samo se nije dalo ni ovog puta. Srećom po beogradske crveno-bele, ipak se piše pobeda! Posle dobrih reakcija Kalinića i Ivanovića prednost je na pet minuta do kraja iznosila osam poena (65:57). Reagovao je Barcokas tajm-autom iz kojeg se Zvezdina prednost prosto istopila! Iz prvog napada posle pauze Larencakis je ubacio trojku iako je prvo nameravao da proigra Fala, da bi Ivanović posle iznuđenog faula za dva slobodna bacanja pogodio samo jednom, da bi Slukas ubacio dva penala, a Slukas doveo Olimpijakos na poen zaostatka uz tri i po minuta na semaforu (65:66).

Tada se tražila Zvezdina reakcija i stigla je zahvaljujući Kaliniću, čiji je pogodak nakon okreta ubrizgao samopouzdanje ekipi. I ne samo to, posle serije domaćina 8:1 taj Kalinićev pogodak naterao je vodu uši i da zadrhte ruke košarkašima Olimpijakosa što se ubrzo osetilo i u rezultatu. Možda i ključnu akciju na utakmici završio je Mitrović posle još jedne pametne reakcije za 72:67 uz nešto manje od dva minuta do kraja. Tako su gosti iz Beograda odgovorili serijom 8:2. Definitivnu pobedu Zvezda je osigurala posle greške Mustafe Fala koji je u želji da izbije loptu saigračima “proigrao“ Mitrovića koji je omogućio Dobriću da zakucavanjem razreši dilemu. Mitrović je sa penala stavio tačku.

Kalinić i Vezenkov (©MN Press)Kalinić i Vezenkov (©MN Press)

Crvena zvezda je večeras imala samo jedno rešenje – da Olimpijakos svede na manji broj poena! Gledajući da je u dosadašnjih devet pobeda bio na prosečno 81,5 poena, velika je stvar to što je napadački učinak pirejskog giganta umanjen za gotovo deset poena. Istina, trener Barcokas nije na raspolaganju imao bitne igrače – Jorgosa Printezisa, Kostasa Papanikolaua, Šekila Mekisika, dok je Hasan Martin bez timskog treninga ipak zaigrao, uprkos tome što je bio bolestan. To svakako ne umanjuje Zvezdinu pobedu, jer je izvojevana pod njenim uslovima i ona se na kraju za sve pitala. I iskoristila šansu kakva se retko ukazuje...

Posle dva slaba izdanja Saša Vezenkov odigrao je utakmicu na gornjoj granici mogućnosti. Ubacio je 20 poena (7/13 iz igre, 4/7 za tri), te osam skokova i dve ukradene lopte. Kostas Slukas je kao vodeća kajla domaćeg sastava imao 18 poena, ali uz 2/7 za tri, te po četiri skoka i asistencije. Najbliži dvocifrenom učinku bio je Mustafa Fal sa devet poena. Olimpijakosu je ovo treći uzastopni poraz u elitnom takmičenju nakon Fenerbahčea u Istanbulu i Makabija u Tel Avivu, a predstoje mu dva uzastopna gostovanja u duplom kolu, Realu i Baskoniji. Zvezda naredna dva meča igra kod kuće - protiv Olimpije Milano 1. februara i Monaka Saše Obradovića dva dana kasnije.

Pre toga, Crvena zvezda dočekuje Mornar u derbiju ABA lige. Utakmica se igra u nedelju od 17 časova.

EVROLIGA - 23. kolo

Četvrtak

Zenit - Efes 76:67

/Pojtrus 21 - Micić 22/

Olimpijakos - Crvena zvezda 72:76

/Vezenkov 20 - Dobrić 14/

Barselona - Asvel 84:71

/Laprovitola 20 - Fal 20/

Petak

17.00: (2,15) Uniks (14,5) CSKA (1,80)

19.00: (3,50) Monako(16,0) Real Madrid (1,35)

20.00: (1,90) Panatinaikos (13,5) Baskonija (2,05)

20.30: (1,35) Bajern (16,0) Alba (3,50)

20.30: (1,17) Olimpija (20,0) Žalgiris (5,50)

Odloženo

Makabi Tel Aviv - Fenerbahče

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaKK OlimpijakosSaša VezenkovNejt VoltersNikola KalinićOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara