Ognjen Dobrić i Kevin Panter (Foto: MN Press)
Ognjen Dobrić i Kevin Panter (Foto: MN Press)

Zvezda podigla zid, Partizan izujedala kninska kobra, Kampaco stavio tačku: Idemo u majstoricu!

Vreme čitanja: 5min | uto. 20.06.23. | 21:13

Ognjen Dobrić napravio razliku u trećoj četvrtini, Fakundo Kampaco stavio tačku - igraće se peta utakmica finala ABA lige

Imao je Partizan Mozzart Bet dve meč lopte posle susreta u Štark Areni. Dvaput zaredom porazio večitog rivala pred svojim navijačima i došao na prag jadranskog trona, ali Crvena zvezda je imala spreman odgovor. Posle 91:78 u prvom okršaju pred crveno-belim tribinama dvorane Aleksandar Nikolić, u četvrtom susretu finalne serije ABA lige, koji će ostati upamćen po žestokoj borbi i frenetičnoj odbrani na obe strane terena, Ognjen Dobrić je bio taj koji je maestralnom sekvencom u trećoj deonici napravio razliku. A onda su čelična defanziva branioca titule i Fakundo Kampaco završili posao. Na kraju 68:56 u korist ekipe Duška Ivanovića – igraće se majstorica.

Hodala je Zvezda po ivici nerava navijačima promašajima u prvom poluvremenu, ali nije nijednog trenutka poklekla. Nastavila je da igra odbranu na visokom nivou i čekala pojedinca koji će da povuče u napadu. A onda se u trećoj četvrtini pojavio Dobrić i "izujedao" odbranu crno-belih. Dvojke, trojke, zakucavanja... Sve je polazilo za rukom krilnom košarkašu tima sa Malog Kalemegdana. Ispostaviće se da je doneo ključnu prednost svom timu, koju je Partizan u par navrata pokušao da stigne, ali nije uspeo. Bio je blizu u odlučujučem periodu, ali su Fakundo Kampaco (dve) i Stefan Lazarević trojkama odbili nalet ekipe Željka Obradovića.

Izabrane vesti

Kada je meč već bio rešen, došlo je do prekida jer su uleteli određeni predmeti na teren, nastalo je i komešanje na jednom delu tribina. Ipak, sittuacija je iskontrolisana, košarkaši su se vratili na parket i priveli susret kraju. Nakon poslednjeg zvižduka, košarkaši Zvezde su napravili lep gest i ispratili rivala u svlačionicu, kako bi sprečili svaku mogućnost novih incidenata.

Nakon toga su istrčali ponovo na parket crveno-beli i usledilo je veliko slavlje sa navijačima koji su preplavili teren za tili čas.

Na kraju je najefikasniji u pobedničkom sastavu bio Kampaco sa 21 poenom, a ispratio ga je Dobrić sa 14, ali je imao i sedam skokova i dve ukradene lopte. Obojica su ubeležila po 18 indeksnih poena. Dvocifren još samo Filip Petrušev sa 10 poena, dok je osam ubacio Luka Vildoza.

Sa druge strane sa samo 12 poena najefikasniji Dante Egzum, dok su do 10 brojali Aleksa Avramović i Kevin Panter. Zek Ledej je dodao devet.

Partizan je nešto bolje otvorio utakmicu, Lesor je pravio probleme crveno-belima u reketu, pa je Ledej sa pet vezanih poena doneo gostima prednost 12:6 u uvodnoj fazi. Petrušev je držao Zvezdu u igri sa šest poena, da bi Ivanovićevi puleni posle tajm-auta dobro odreagovali i posle trojke Dobrića i polaganja Kampaca nakon prodora preokrenuli. U tim trenucima su crno-beli počeli da prave greške, u nekoliko navrata im se lopta izmigoljila iz ruku po sopstvenim košem, što je Zvezda iskoristila da uspostavi kontrolu. Kampaco je bio fauliran na šutu za tri, ali je pogodio samo jedno bacanje, da bi se već u narednom napadu iskupo poenima posle još jednog energičnog prodora i kompletirao seriju svog tima na 12:0. Na odmor se otišlo sa 20:13, crveno-beli su sjajnom igrom u odbrani uspeli da preuzmu konce igre, ali je utisak da su mogli i ubedljivije da vode posle 10 minuta.

-------------------------------

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN MOZZART BET 68:56 (20:13, 12:11, 17:15, 19:17)

Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd.

Gledalaca: oko 7.000;

Sudije: Saša Pukl, Matej Boltauzer, Josip Radojković.

CRVENA ZVEZDA: Holand -, Vildoza 8 (4sk), Lazarević 3, Kampaco 21 (8/18 iz igre, 4sk, 4as, 4iz), Mitrović 5, Lazić -, Martin 2, Dobrić 14 (7sk), Nedović -, Marković 3, Petrušev 10, Bentil 2.

PARTIZAN MOZZART BET: Vukčević, Ledej 9 (4sk, 4iz), Avramović 10, Koprivica -, Panter 10, Smailagić 3, Egzum 12 (10sk), Naneli 4, Lesor 4 (8sk), Trifunović -, Anđušić 2, Madar 2.

-------------------------------

Nastavila je Zvezda sa dobrom igrom na svojoj polovini i po povratku sa pauze, ali je napad zakazao. Nekoliko promašenih šuteva Partizan je uspeo da iskoristi, te je trojkama Smailagića i Pantera prišao na minus od samo pola koša, a potom i izjednačio nakon nesportskog faula Lazića nad Panterom. Kapiten Obradovićevog tima je pogodio samo jedno bacanje. Punih pet minuta Ivanovićev tim nije mogao da koša, ali Partizan nije preokrenuo. Pritom je dugo bio na samo jednom prekršaju. Usledila je kazna u vidu serije domaćina od 10:2. Trojke su ubacili Petrušev i Kampaco, Argentinac je dodao i dvojku iz tranzicije, a posle krađe se u kontri upisao i Vildoza. U poslednji minut ušlo se sa 32:24, a taj rezultat ostao je na snazi do kraja prvog poluvremena.

Domaći sastav je posle 20 minuta predvodio Kampaco sa 10 poena, Petrušev je dodao devet, ali je odradio i odličan posao u odbrani na Zeku Ledeju. Kod Partizana nije bilo raspoloženih, Panter je prednjačio sa šest, Ledej je imao pet poena (sve u uvodnih nekoliko minuta). Previše su gosti grešili (devet izgubljenih lopti), dok je Zvezda imala nekoliko prilika da stekne ubedljiviju prednost, ali je u dobrom delu druge deonice, ali i u završnici prve, nije najbolje služio šut (10/25 za dva, 3/11 za tri).

Drugo poluvreme otvorio je Egzum polaganjem, ali je Kampaco odmah odgovorio trojkom. A onda je Dobrić preuzeo volan. Dvojka, trojka, polaganje. Zvezda je povela 42:30. Nastavio je krilni košarkaš crveno-belih da briljira, pa je uzleteo uz čeonu liniju na pet minuta do poslednjeg odmora i efektno zakucao na oduševljenje krcatih tribina Pionira - 45:32. Uvećala je Zvezda prednost dvojkom Martina i bacanjima Vildoze, da bi Partizan prekinuo četvorominutni post polaganjem Ledeja na nešto više od minut do poslednjeg odmora. Uspeli su crno-beli i da vežu sedam poena posle trojke Avramovića, te su tako posle još jedne košmarne deonice uspeli da uhvate priključak i zadrže neizvesnost. Posle 30 minuta – 49:39 na semaforu.

Treću deonicu obeležili su promašaji na obe strane, a onda je Marković digao publiku na noge trojkom za 52:39, ali nije to slomilo Partizan. Vratio se serijom 10:2 i prišao na samo pet poena zaostatka. Ali odbila je Zvezda taj nalet rivala. Erupciju na tribinama izazvao je Stefan Lazarević trojkom za 59:51 na manje od četiri minuta do kraja. Pokušao je Obradovićev tim ponovo da se vrati, ali Zvezdina odbrana se dobro držala, da bi na dva minuta do kraja, uz zvuk sirene za kraj napada Fakundo Kampaco slomio večitog rivala preciznim hicem van linije 6,75 za 62:54. Opao je tempo u nastavku posle par sudijskih prekida zbog gledanja snimka, ali nije to sprečilo crveno-bele da očuvaju prednost i odšetaju u majstoricu.

FINALE JADRANSKE LIGE

1. meč: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 88:80

/Ledej 24 - Dobrić 17/

2. meč: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 87:78

/Smailagić 15 - Nedović 21/

3. meč: Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 91:78

/Nedović 19 - Egzum 16/

4. meč: Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 68:56

/Kampaco 21 - Egzum 12/

5. meč:

Četvrtak, 20.00: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

* - Ako bude potrebe.



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetDuško IvanovićŽeljko ObradovićFakundo KampacoOgnjen DobrićFilip PetruševDante EgzumKevin PanterZek Ledej

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara