Fakundo Kampaco i Luka Vildoza (Foto: Starsport)
Fakundo Kampaco i Luka Vildoza (Foto: Starsport)

Zvezdi ni Cedevitin rafal ne može ništa, Kampaco i Vildoza plesali tango pred evroligaški derbi

Vreme čitanja: 5min | pon. 23.01.23. | 19:46

Dobrić namestio ruku, crveno-beli slavili u spektaklu protiv Ljubljančana - 100:95

Kakav meč u dvorani Aleksandar Nikolić. Sipala je Cedevita Olimpija iz svih uglova, ubacila 19 trojki, ali nije mogla da sruši srpskog i regionalnog šampiona. Plesali su Zvezdini Argentinci Luka Vildoza i Fakundo Kampaco tango i odveli je do 10. vezane pobede u ABA ligi, veoma bitne pred evroligaški derbi sa večitim rivalom - 100:95.

Tako su crveno-beli upisali i 14. pobedu u ABA ligi (14-1), a Ljubljančanima naneli treći poraz (12-3). I dalje ne znaju za poraz u regionalnom prvenstvu od kako je na trenersku klupu seo Ivanović.

Izabrane vesti

U trećem kvartalu je Zvezda praktično slomila rivala. Napravila 17 poena razlike, iz kojih ni šuterski raspoložena ekipa Jurice Golemca nije mogla da se izvuče. A probala je i prišla veoma blizu. Pogađali su gosti trojku za trojkom sredinom odlučujućeg perioda i sveli zaostatak na samo četiri poena. Ipak, ostali su košarkaši Crvene zvezde smireni. Popravili šta je trebalo da se popravi u odbrani, pronašli prava rešenja u napadu, stigli do 100 poena i odbili nalet raspoloženog rivala.

Iako Kampaco nije najbolje počeo meč, promašio čak ceo obruč na startu duela, kada je uhvatio zalet, rival nije mogao da ga zaustavi. Počeo je sa plesom već krajem prvog kvartala i nastavio u visokom ritmu do kraja utakmice. Nova sjajna partija Zvezdinog Argentinca, a okončao ju je sa 19 poena, po pet skokova i asistencija, kao i tri ukradene lopte za indeks 21.

Jednako koristan na kraju je bio i njegov zemljak Vildoza. Polako je palio motore, ali na kraju postizao vrlo bitne šuteve. Verovatno i najbitniji, kada je trojkom sa zvukom sirene krajem prvog poluvremena skresao krila rivalu i ubrizgao ogromnu dozu energije i samo pouzdanja ekipi. Na kraju je brojao do 15, ali je ubeležio i šest asistencija, kao i pet skokova za indeks 21.

U stopu ih je pratio Ognjen Dobrić koji je nastavio sa odličnim izdanjima. Pogodio je trojku krajem susreta koja je konačno razoružala Ljubljančane, a sa distance je imao perfektnih 4/4. Na kraju 18 poena i indesk 20. Namestio je ruku pred vrlo važan evroligaški derbi.

Filip Petrušev se ponovo razigrao u trećoj deonici, na kraju je ubeležio 13 poena, sedam skokova i četiri asistencije za indeks 16, te je nastavio sa dobrim partijama.

Sa druge strane 24 poena Jogija Ferela, po 16 su dodali Marko Jeremić i Džoš Adams, dok je do 14 brojao Amar Alibegović.

- ABA liga - 16. kolo -

CRVENA ZVEZDA - CEDEVITA OLIMPIJA100:95

(26:23, 29:26, 29:23, 16:23)

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Tomislav Hordov, Luka Kardum, Bojan Kruljac

Crvena zvezda: Holand, Vildoza 15, Lazarević 6, Kampaco 19, Mitrović 8, Lazić 6, Dobrić 18, Ivanović 2, Nedović 8, Kuzmić, Petrušev 13, Bentil 5

Cedevita Olimpija: Rebec 6, Ferel 24, Radović 8, Jeremić 16, Alibegović 14, Murić 6, Mulalić, Adams 16, Gnjidić, Omić 5

Bentil je dobro otvorio utakmicu, pogodio prva dva šuta i vezao pet poena, ali je potom napravio par loših poteza. Na drugoj strani Cedevita Olimpija ubacila pet trojki (Ferel 3/3) za manje od pet minuta i stekla prednost 15:11. Usledio je tajm-aut Ivanovića, posle kojeg su crveno-beli zategli odbranu, ali u napadu nisu pronalazili prava rešenja. Nedostajalo je i sreće, pošto se par puta lopta izmigoljila iz obruča. Uspela je Zvezda ipak da poravna, a onda je Kampaco preokrenuo. Dve krađe i četiri vezana poena za 24:20 u korist domaće ekipe. Ferel je vratio sa tri bacanja (14 poena), ali je onda Fakundo poleteo, pretrčao teren za nekliko sekundi, nije uspeo da finišira iz polaganja, ali ga je Mitrović popravio iz odbojke sa zvukom sirene (26:23).

Nastavio je Kampaco da "džepari" protivničke igrače na startu drugog kvartala i u kontri spojio Nedovića sa poenima, ali je na drugoj strani Radović pogodio dve trojke za novi preokret posle dva i po minuta (31:28). Čuvali su Ljubljančani prednost, a posle "2+1" Omića je Ivanović pozvao novi tajm-aut. I odmah je usledila reakcija - polaganje Kampaca posle prodora i Lazarevića u kontri (37:37). Usledio je argentinski šou. Novo polaganje Kampaca, pa asistencija za Lazarevića i onda trojka Fakua posle Vildozinog pasa (44:39). Ali kad Cedevita Olimpija ne zna šta će, onda proba trojku. Adams je pogodio s distance i zaustavio krvarenje. Ipak, očuvali su crveno-beli prednost, a onda je Vildoza zapalio Pionir. Ubacio šut sa pola terena sa zvukom sirene za 55:49 pred veliki odmor!

Na krilima Vildozinog hica, Zvezda je odlično otvorila drugo poluvreme. Kao po običaju, u trećem kvartalu se razigrao Petrušev i očas je na semaforu stajala dvocifrena prednost za domaćina (64:52). Nastavila je Ivanovićeva četa da surfuje na talasu dobre energije, namestio je ruku i Dobrić, pa je sredinom treće deonice prednost crveno-belih otišla na 17 poena (76:59). Pronašla je Cedevita Olimpija ritam u napadu, razigrao se Jeremić, ali crveno-beli nisu posustajali. Održavali su dvocifrenu prednost sjajnom igrom na protivničkoj polovini. Posle magične asistencije Kampaca za Petruševa, poena mladog centra pod faulom i realizovanog dodatnog bacanja, Crvena zvezda je obezbedila prednost 84:72 pred poslednji odmor.

Počeli su gosti u nastavku da se vraćaju proverenim receptom - šutem sa distance. Trojkama Murića, Adamsa, Alibegovića i Ferela prišli na samo četiri poena zaostatka sredinom odlučujućeg perioda. Ipak, odbranila se Zvezda od silnog naleta rivala. Pronašla ponovo ritam u napadu, zategla odbranu, da bi pobede vrednu trojku je na ulasku u poslednja dva minuta postigao Dobrić, a onda je stotku zaokružio Petrušev i sve je bilo jasno u Pioniru. Važna pobeda Zvezde u prvoj u nizu veoma bitnih utakmica.

ABA LIGA - 16. KOLO

Petak

Split - FMP 91:95

/Nelson 28 - Manojlović 18/

Mornar - Cibona 83:81

/Pecarski 18 - Aranitović 22/

Subota

MZT - Budućnost 86:90

/Stojanovski 20 - Grin 18/

Nedelja

Borac Mozzart - Igokea 70:65

/Hejl 18 - Tanasković, Milosavljević 14/

Studentski centar - Partizan Mozzart Bet 81:100

/Tasić 17 - Anđušić 17/

Ponedeljak

Crvena zvezda - Cedevita Olimpija 100:95

/Kampaco 19 - Ferel 24/

20.00: (1,70) Mega (14,5) Zadar (2,30)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Marko JeremićJogi FerelOgnjen DobrićLuka VildozaFakundo KampacoDuško IvanovićCedevita OlimpijaKK Crvena zvezdaLuka MitrovićFilip Petrušev

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara