Tom Brejdi (©Reuters)
Tom Brejdi (©Reuters)

Dosta je bilo posta, došao je Brejdi: Tampa posle 13 godina u plej-ofu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.12.20. | 01:26

Bakanirsi razbili Lajonse u Detroitu sa 47:7 i kolo pre kraja ligaškog dela NFL šampionata se plasirali u borbu za trofej Vinsa Lombardija. Oslabljeni San Francisko iznenadio Arizonu u Finiksu i otežao je put do doigravanja. "Medžik" Ficpatrik junak Majamija

Gubitničkoj seriji došao je kraj. Nije uzalud ove godine na Floridu došao veliki, najveći - Tom Brejdi. Posle dve decenije u Nju Inglandu, devet puta učešća u Superboulu, šest šampionskih prstenova, legendarni kvoterbek je promenio sredinu i odmah je Tampa Bej postao mnogo ozbiljniji tim. Posle 13 godina posta Bakanirsi su u plej-ofu i nastavljaju bitku za najvredniji trofej u SAD-u, pehar Vinsa Lombardija.

Tampa je u pretposlednjem kolu pregazila tužne Lajonse u Detroitu sa 47:7. Bila je to igra mačke i miša. Posle 30 minuta bilo je 34:0 za goste, a u drugom poluvremenu Brejdi je bio pored terena. Trener Brus Erijans je očekivano izvukao iz igre veterana kako bi ga sačuvao za naredni mesec kada krene januarsko ludilo.

Izabrane vesti

U prvom poluvremenu, Brejdi je imao neverovatan kvoterbek rejting od 158,3, prebačenih 348 jardi, 22 od 27 uspešnih dodavanja, a bacio je četiri tačdauna, ka zvezdama u napadu – tajt endu Robu Gronkovskom i risiverima Majku Evansu, Krisu Godvinu i Antoniju Braunu. Tužno je delovao domaćin koji je već na startu meča ostao bez povređenog startnog kvoterbeka Metjua Staforda. Morao je da napusti teren zbog povrede zgloba i ostatak meča je pratio kraj terena.

Jedine poene za Lajonse postigao je specijalni tim posle panta sredinom treće četvrtine. U nastavku vođa napada Tampe bio je Blejn Gebert koji je imao dva tačdauna u trećem periodu igre. Zanimljivo, posle prvog dodira s loptom, u prvom pasu, našao je Roba Gronkovskog koji je drugi put na meču poentirao.

U sledećem kolu Tampa igra kod kuće protiv Karoline i slučaju pobede mogla bi da bude peta u Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji (NFC) i da u prvoj rundi plej-ofa igra sa najslabijim pobednikom divizije, a to je tim sa Istoka. Najbliži pol-poziiciji je Vašington, ali i ostale tri ekipe – Njujork Džajantsi, Dalas i Filadelfija imaju šansu da se dokopaju doigravanja.

U drugom meču u subotu bilo je mnogo neizvesnije. San Francisko je napravio malo iznenađenje, pobedio je u gostima Arizonu sa 20:12 i otežao put Kardinalsima do plej-ofa. Sada Čikago Bersi opasno ugrožavaju sedmo mesto tima iz Finiksa, poslednje koje vodi u plej-of iz NFC-a. Gostima iz Kalifornije ova pobeda neće mnogo da znači, ostaće poslednji u diviziji, ali su se revanširali za poraz u prvom kolu šampionata. Desetkovana odbrana Fortinajnersa uspela je da zaustavi napad domaćina. Kajler Mari nije imao svoj dan, kao i Deandre Hopkins.

Kvoterbek Kardinalsa je bacio presečenu loptu u end zoni San Franciska na nešto više od četiri i po minuta pre kraja, kod rezultata 12:20. Na 69 sekundi do kraja meča, kiker Fortinajnersa Robi Gold je promašio fild gol i dao još jednu šansu Arizoni, ali su se gosti odbranili. Tim iz Finiksa je doživeo čak četvrti poraz na svom terenu ove sezone, sedmi u ovom šampionatu. Za San Frrancisko je na ovom meču startovao treći kvoterbek Si Džej Betard koji je menjao povređenog Džimija Garopola i bolesnog Nika Malensa. Bio je odličan, imao je tri tačdaun pasa za 182 jardi, bez presečene lopte. Odlično je trčao Džef Vilson. Mladi raning bek je pregazio odbranu Kardinalsa. Završio je meč sa čak 183 jardi trčanjem. Posle dva meseca pauze igrao je za Fortinajnerse i najplaćeniji tajt end lige Džordž Kitl. On je imao četiri uspešna hvatanja za čak 92 jarda.

Majami je u uzbudljivoj završnici pobedio Rejderse u Las Vegasu sa 26:25 i ukoliko pobedi Bafalo na svom terenu u poslednjem kolu plasiraće se u plej-of. Četa Džona Grudena nastavila je sa porazima i teoretski izgubila šanse za se bori za titulu narednog meseca. Junak meča bio je rezervni kvoterbek Dolfinsa Rajan "Medžik" Ficpatrik. On je ušao u igru na manje od 10 minuta pre kraja, zamenio je mladog rukija Tuu Tagovailou. Na 13 sekudni pre kraja bacio je ključno dodavanje od 34 jarda ka Meku Holinsu. Pritom je uhvaćen za kacigu, pa su domaćini kažnjeni sa dodatnih 15 jardi. Kiker Džejson Senders je sekund pre kraja sa 44 jardi doneo 10. pobedu jednom od najprijatnijih iznenađenje šampionata.

Dva kola pre kraja ligaškog dela sezone u NFL šampionatu, ostalo je još sedam praznih mesta u plej-ofu. Sigurni su: Kanzasa Siti Čifsi, Pitsburg Stilersi, Bafalo Bilsi iz AFC-a i Grin Bej Pekersi, Nju Orleans Sejntsi, Sijetl Sihoksi i Tampa Bej Bakanirsi iz AFC-a.


tagovi

Detroit LajonsTom BrejdiTampa Bej BakanirsNFLNFL ligaamerički fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara