Katrin Lunde (©Reuters)
Katrin Lunde (©Reuters)

Najbolja je srpska snajka: Norveška legenda, dve decenije na golu reprezentacije

Vreme čitanja: 5min | sre. 28.07.21. | 20:04

Katrin Lunde u Tokiju učestvuje na četvrtim Olimpijskim igrama. U skandinavskoj selekciji je punih 19 godina. Ima dva olimpijska zlata i bronzu, pokorila je planetu 2011. godine, bila pet puta prvak Evrope, sa tri kluba osvojila pet puta Ligu šampiona. Jedinstvena, neponovljiva, a srce joj je osvojio nekadašnji fudbaler Crvene zvezde Nikola Trajković, sada trener u Norveškoj

Za većinu je prva asocijacija na Nikolu Trajkovića - bivši fudbaler Crvene zvezde, ali za rukometne zaljubljenike, on je poznat kao izabranik srca Katrin Lunde, norveške legende, verovatno najboljeg golmana u istoriji ove igre. Njihovo poznanstvo datira iz Đera. Katrin je nosila dres najbogatijeg ženskog kluba na svetu, dok je u isto vreme za ovaj mađarski fudbalski tim igrao nekadašnji igrač Zete i Crvene zvezde koji sada u Norveškoj gradi trenersku karijeru. Nekoliko godina predvodi trećeligaša Flekeroja. U to vreme u Đeru je saigračica Norvežanke bila naša najbolja rukometašica Andrea Lekić koja je "kumovala" ovom poznanstvu.

Katrin Lunde je zakoračila u petu deceniju života. Rođena je 30. marta 1980. godine u Kristijasandu, a i dalje je jedan od najboljih golmana današnjice i nezamenjiv član selekcije koju vodi s klupe islandski stručnjak Torir Hergeirson.

Izabrane vesti

Lunde ima priliku da zaokruži sezonu iz snova. Krajem prošle godine je osvojila zlato s Norveškom na Evropskom prvenstvu u Danskoj, a u maja je s Vajpersom Kristijansandom, ekipom iz rodnog grada, skinula dominaciju bivšeg kluba Đera i osvojila svoju petu Ligu šampiona, a debitantsku za ovaj klub s juga Norveške.

09.15: (7,75) Crna Gora (13,0) Norveška (1,12)

Teško je nabrojati sve medalje koje sjajna rukometašica ima u svojim vitrinama. Učestvovala je na 18 velikih takmičenja u dresu Norveške. Debitovala je davne 2002. godine i to protiv Jugoslavije. Naša zemlja je od tada dva puta promenila ime (Srbija i Crna Gora i od 2006. godine - Srbija).

Ovo će joj biti četvrte Olimpijske igre. Ima zlatne medalje iz Pekinga 2008. i Londona 2012. dok se iz Rija pre pet godina vratila s bronzom oko vrata. Ove godine, šampionke Evrope su najveći favoriti za novo zlato u Tokiju.

"Biće mi ovo poslednje Olimpijske igre. Vreme će pokazati koliko ću još da igram”, rekla je Katrin Lunde za portal handball.no pre početka takmičenja u Tokiju.

Pre Olimpijskeih igara čak 309 puta je nosila dres s državnim grbom. Ako Norveška očekivano dođe do završnice, odnosno do polufinala, taj broj će da bude veći za još osam mečeva, ukupno 317. Osim tri olimpijske medalje, od toga dve najsjajnije, bila je jednom šampion sveta 2011. godine, a čak pet puta je bila na krovu Evrope – 2004, 2006, 2008, 2010 i 2020.

Ima i bogatu klupsku karijeru. Sa tri različita tima je uspevala da osvoji najvredniji pehar na Starom kontinentu – Ligu šampiona. Prvo je sa danskim Viborgom osvojila krunu pre 12 godina, a onda je tri puta bila najbolja u Evropi sa mađarskim Đerom. Konačno, peta titula šampiona Evrope sitgla je pre nekoliko meseci, kada je Vajpers bio najbolji. Iako ima 41 godinu ne pomišlja na penziju. Ima ugovor s timom iz rodnog grada Kristijasanda do 2023. godine.

Osvajanje Lige šampiona je najveća stvar koju možeta da postignete kao klupski igrač. To sam i ranije ostvarila, ali pobeda sa Vajpersom mi je najdraža, probudla je u meni mnogo emocija. Ja sam devojka s juga i trijumf u Ligi šampiona s klubom iz rodnog grada je nešto veoma posebno”.

Osim ova tri kluba sa kojima je osvojila titulu, branila je i boje Olborga od 2004. do 2007, a od 2015. do 2017. bila je član ruskog Rostov Dona. Poslednje četiri godine igra opet u otadžbini. Bila je jedan do stubova norveškog Drim tima u Kristijasandu. Saigačice su joj takođe legendarne Hajdi Loke i fenomenalni desni bek Nora Merk.

Lunde ide ka trećem zlatu na Olimpijskim igrama (©Reuters)Lunde ide ka trećem zlatu na Olimpijskim igrama (©Reuters)

Zanimljivao da je Katrin Lunde jedna od bliznakinja. Druga Kristin Lunde, sada Borgersen je takođe bila vrhunska rukometašica, reprezentativka Norveške. Ona je pre tri godine završila karijeru, takođe u rodnom Kristijansandu u Vajpersu. Sestre su odigrale tu jednu sezonu zajedno pre nego što je Kristin okačila patike o kiln.

Fantastični golman kaže da joj je najdraža zlatna medalja sa repezentcijom ona iz Pekinga 2008. godine.

"Te Olimpijske igre su mi bile posebne. Prvi put sam učestvovala na najvećem takmičenju. Bilo je mnogo sjajnih utakmica i pojedinačnih epizoda koje nikada neću da zaboravim”, rekla je Lunde koja je pre 13 godine proglašena najboljim golmanom, a bila je sportiskinja godine u Norveškoj.

Iako ima mnogo trofeja, medalja, glad za uspesima ne prestaje.

"Uvek želim da pobedim. Ono što se sada promenilo u odnosu na ranije je što drugačije gledam na svoju ulogu u timu. Naravno, želim da budem što je moguće bolja na golu, ali i da pružim podršku mlađim saigračima, da im uvek budem od pomoći”.

U karijeri je napravila skoro dvogodišnju pauzu zbog najlepšeg povoda. Nikola Trajković i ona su postali roditelji Atine. Prošle godine je ostala opet u blagoslovenom stanju, ali nažalost, nije iznela trudnoću. Činilo se da je tad možda došlo vreme za kraj karijere. Taj gubitak nije je pokolebao. Odmah se stavila na raspologanju selektoru Hergeirsonu i bila jedna od najzaslužnijih za povratak Norveške na evropski tron krajem prošle godine u Danskoj.

Norvežanke su osvojile sve što je moglo da se osvoji pre desetak godina. Posle krune na Svetskom prvenstvu 2011. godine imale su sva tri najveća reprezentativna trofeja. Usledila je mala kriza, ali opet je na pomolu nova dominaciija skandinavske selekcije. Lunde je važan deo iste, a tu su i Nora Merk, Veronika Kristijansen i Stine Oftedal. Teško će neko ove godine u Tokiju da zaustavi Norvežanke na putu od trećeg olimpijskog zlata u ovom milenijumu.

Uporedo s rukometnom karijerom, Katin Lunde nije zapostavila obrazovanje. Misli na godine posle završetka bavljenja ovim sportom. Studira sociologiju. Profesionalne obaveze joj ne kvare planove da završi fakultet.

Studije traju malo duže. Nije lako uskladiti profesionalne obaveze s redovnim studiranjem, ali ide dobro”, zaključila je Katrin Lunde, verovatno najbolji golman u istoriji rukometa.

OLIMPIJSKE IGRE ZA RUKOMETAŠICE – 3. KOLO

Četvrtak

GRUPA A

02.00: (1,05) Holandija (18,0) Angola (13,0)

07.15: (4,00) Japan (8,50) Južna Koreja (1,35)

09.15: (7,75) Crna Gora (13,0) Norveška (1,12)

GRUPA B

04.00: (1,70) Španija (8,00) Brazil (2,55)

12.30: (4,40) Mađarska (9,00) Rusija (1,30)

14.30: (2,20) Švedska (8,00) Francuska (1,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

tokio 2020Olimpijske igre 2020Olimpijske igreženska rukometna reprezentacija NorveškeKatrin Lunde

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara