Jovana Risović (©MN Press)
Jovana Risović (©MN Press)

Pakleni finiš Srpkinja: Risovićeva činila čuda na golu, konačno je pala Crna Gora

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.12.21. | 19:28

Naša selekcija pobedila Lavice sa 27:25 u prvom kolu druge faze Svetskog prvenstva za rukometašice u Španiji. Ključni golovi Stamenićeve i Liščevićeve za preokret, uz fenomenalne odbrane golmana Krima

Prvi put u istoriji dvoboja rukometašica Srbije i Crne Gora, naša selekcija je bila blagi favorit (po kladionicama) i konačno je pao rival koji nas je dobijao pet puta na velikim takmičenjima. U prvom kolu druge faze Svetskog prvenstva u Španiji, izabranice selektora Uroša Bregara su slavile protiv Crnogorki sa 27:25 (14:18) posle velikog preokreta u finišu utakmice. Bio je to prvi trijumf naše selekcije protiv Lavica na svetskim ili evropskim prvenstvima za nastavak sna o četvrtinalu.

Do 50. minuta činilo se da će Crnogorke da pobede. Imale su konstantnu prednost od dva do četiri gola prednosti, ali odlučio je sjajan finiš naše selekcije. Veliki preokret u poslednjih 10 minuta. Čuda na golu je činila Jovana Risović koja je zaključala mrežu kada se lomio rezultat. U napadu je efikasna bila Dijana Radojević koja nas je držala u igri u prvih 15 minuta drugog poluvremena.

Izabrane vesti

Smanjila je Srbije na samo gol zaostatka u 50. minutu (23:24), a zatim su levoruke Nataša Lovrić i Anđela Janjušević sa dva brza gola donele Srbiji prvo vođstvo na meču – 25:24 u 54. minutu. Srbija je odigrala granitnu odbranu u finišu. Risovićeva je skinula nekoliko zicera Premovićevoj i Grbićevoj.

Aleksandra Stamenić, levo krilo Srbije, je u 58. minutu opet vratila vođstvo - 26:25, a zatim je Kristina Liščević pogodila, ispostavilo se za poslednji gol na meču. Risovićeva je na 40. sekudni pre kraja odbranila još jedan zicer Premovićevoj i tu je bio kraja nadanje Crne Gore. Naša selekcija je ostvarila treću pobedu na Svetskom prvenstvu, uz poraz protiv Rusije u utorak.

Od prvog minuta, rukometašice Bojane Popović su zagospodarile terenom. Marina Rajčić je na startu meča odbranila nekoliko zicera Mariji Petrović i Kristini Liščević. Crnogorke su se odlepile na +3 – 8:5 već u uvodnim trenucima meča. Na golu je počela Kristina Graovac, ali nije raspoložena, pa ju je sredinom poluvremena zamenila standardna Jovana Risović. U prvih 30 minuta Srbiji je u igri držala kapiten Jovana Stoiljković.

Lavice su bile fantastične s krila. Ivona Pavićević je bila nepogrešiva, kao i iskusna Jovanka Radičević. Itana Grbić je na bila najbolja od bekova. Često je Bojana Popović igrala sa dva pivota, Ramusovićevom i Brnovićevom.

Na odmor se otišlo sa +4 za Crnogorke. U nastavku utakmice, Srpkinje su se trgle. Risovićeva na golu je skinula nekoliko lopti, dok je sjajna u napadu bila Dijana Radojević koja je držala priključak za rivalkama. Konstantno je četa Uroša Bregara bila u deficitu od dva do četiri gola. Kako je utakmica odmicala naša odbrana je bila sve bolja, dok su Crnogorke bile smušene u napadu, stegle su ruke izabranicama Bojane Popović koji nisu nalazile načina da savladaju Risovićevu, junaka meča. Srbija je u drugom poluvremenu primila samo sedam golova, a u prvih 30 minuta čak 18.

Direktan crveni karton u 39. minutu dobile je naša mlada rukometašica Marija Jovanović zbog oštrog starta. Zbog povrede ramena u timu nije bilo Jovane Kovačević.

Srbija u subotu (18.00) igra protiv najjačeg rivala u dosadašnjem toku šampionata, olimpijskog pobednika iz Tokija, Francuske, koja zasad ima maksimalan učinak.

CRNA GORA - SRBIJA 25:27 (18:14)

CRNA GORA: Rajčić (10 odbrana), Ašanin, Babović, Brnović 2, Ćorović, Grbić 4, Malović, Mugoša, Pavićević 5, Pletikosić 2, Popović, Premović 4, Radičević 8, Vukčević, Ramusović, Vukčević, Nenezić.

SRBIJA: Risović (devet odbrana, jedan gol), Graovac (jedna odbrana), M. Agbaba, J. Agbaba, Janjušević 4, Jovanović, Kocić, Kojić, Liščević 2, Lovrić 2, Mitrović, Petrović, Radojević 8, Stamenić 3, Stoiljković 7.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE, DRUGA FAZA - 1. KOLO

Četvrtak

GRUPA 1

Rusija - Slovenija 26:26 (14:15)

Crna Gora - Srbija 25:27 (18:14)

Francuska - Poljska 26:16 (14:9)

GRUPA 2

Holandija - Rumunija 31:30 (17:14)

Norveška - Portoriko 43:7 (21:3)

Kazahstan - Švedska 20:55 (10:21)



tagovi

Svetsko prvenstvo za rukometašiceženska rukometna reprezentacija SrbijeUroš Bregar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara