Petar Nenadić nije uspeo iz deveterca da donese sedmerce Vespremu (©Reuters)
Petar Nenadić nije uspeo iz deveterca da donese sedmerce Vespremu (©Reuters)

Srbi bez finala Lige šampiona: Barsa – Kil u borbi za evropski tron (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 28.12.20. | 22:34

Katalonci pobedili Pari Sen Žermen sa 37:32, dok je Kil posle trilera bio bolji od Vesprema posle produžetaka – 36:35 na završnom turniru u Kelnu

Da li će Barselona da stigne do jubilarne 10. krune prvaka Evrope ili će Kil četvrti put da prigrli pehar Lige šampiona? Odluka pada u utorak (20.30) u Kelnu. Katalonski gigant je opravdao ulogu favorita, pobedio je Pari Sen Žermen sa 37:32, dok je Kil u Lankses areni u Kelnu slavio protiv Vesprema posle trilera i 70 minuta igre – 36:35.

U velikom finalu neće biti srpskih rukometaša - Petra Nenadića i golmana Vladimira Cupare. Oni nisu ponovili uspeh iz prošle godine kada je mađarski igrao finale i bio poražen od Vardara. Naš as Nenadić nije imao svoj dan, zaustavljen je od strane odlilčne odbrane tima sa Baltika, meč je završio sa dva pogotka.

Izabrane vesti

Posle izjednačenog početka meča Zebre su odigrale mnogo bolje sredinom prvog poluvremena. Serijom 10:5, nemački šampion se odlepio na +5. Rukometaši Vesprema su imali čak 11 izgubljenih lopti i 10 minuta su bili bez gola. Kil je krajem prvog poluvremena imao i +7 (17:10). Norvežanin Sander Sagosen je davao ton igri Kila, dok su raspucani bili Niklas Ekberg i pivotmen Hendrik Pekeler, dok je nekoliko dobrih intervencija imao danski čuvar mreže Niklas Landin Jakobsen. Mađarski tim su u igri u prvih 30 minuta držali Crnogorac Vuko Borazan i Slovenac Gasper Markuč.

Očekivao se odgovor čete Davida Davisa u nastavku i tako je i bilo. Vesprem je igrao furiozno od 43. minuta. Serijom 7:0 od 21:24, Vesprem je stigao do prednosti od 28:24 u 51. minutu. Razigrali su se Mate Lekai i Omar Fati, ali je fantastična bio Crnogorac Vuko Borazan. Činili se tada da je četa Filipa Jihe na kolenima. Ali, pakleni finiš. Zebre prave seriju 4:0 za nešto manje od četiri minuta. Poslednjih pet minuta ušlo se u neizvesnu završnicu – 28:28. Raspucali se kapiten Domagoj Duvnjak i Sander Sagosen i Kil opet vodi sa 29:28 posle serije 5:0.

U narednom napadu Egipćanin Fati izjednačuje na nešto više od dva minuta pre kraja. Oba tima su propustila šansu da pobede posle 60 minuta. Ušlo se u produžetke. U dodatnih 10 minuta više snage i koncentracije imali su rukometaši Kila. Odlučio je gol Šveđanina Ekberga na pola minuta pre kraja, za konačnih 36:35 posle 70 minuta igre. Imao je Vesprem napad za sedmerce, ali nije uspeo da zatrese mrežu Niklasa Landina. Pokušao je Nenadić iz deveterca, ali nije mogao iz nemoguće situacije da nađe put do mreže Zebri. Pogodio je u glavu Ekberga. Bilo je tu malo komešanja, ali brze su se strasti smirile.

U pobedničkom timu najefikasniji je bio pivotmen Pekeler sa osam pogodaka. Krilo Ekberg je imalo sedam pogodaka na kontu, Sagosen pet, a Duvnjak četiri. Kod Vesprema Borozan i Marguč su postigli po sedam, Fati pet, a Lekai četiri gola. Naš Petar Nenadić postigao je dva gola, prvi na početku meča i drugi u finišu prvog produžetka kada je doneo svom timu +2, ali u poslednjih pet minuta Kil pravi seriju 3:0 i stiže do borbe za pehar najbolje ekipe na Starom kontinentu.

U prvom polufinalnom paru u atomskom rukometu na gol više, najtrofejniji evropski klub pobedio je Pari Sen Žermen sa 37:32 (18:14). Barselona je nastavila sa maksimalnim učinkom u 2020. godini. Četa Ćavija Paskvala nije izgubila ni bod u svim takmičenjima u ovoj godini, a bez poraza je od septembra prošle godine. Barsa je stigla na korak do jubilarne 10. titule šampiona Starog kontinenta, a prve krune posle 2015. godine.

Pariski Milioneri su stigli u Keln kao autsajderi. Bez povređenog Nikole Karabatića nisu mogli više od solidnog otpora Kataloncima. Sveci su bolje počeli, imali su +3 – 7:4 u 10. minutu, ali duža kluba Barselon i jak tempo, posebno u napadu sa kontrama i brzim centrom je slomilo Parižane. Serijom 12:4, Barsa je krajem prvog poluvremena stigla na +5 – 16:11 i tu prednost je lagano sačuvala do kraja utakmice.

Pari Sen Žermen je u nastavku prišao na samo -3, ali nije bilo neizvesnog finiša. Briljirao je levoruki francuski bombarder Dika Mem koji je postigao osam golova za pobednički tim, uz samo jedan promašaj. Motor tima bio je Islanđanin Aron Palmarson. Srednji bek se šest puta upisao u listu strelaca, a odlični su bili i pivot Ludovik Fabregas i Slovenac Blaž Janc sa po pet golova. Timoti N’Gusen i Luka Cindrić su četiri puta zatresli mrežu Parižana.

Dika Mem (©Reuters)Dika Mem (©Reuters)

Kod PSŽ-a Dilan Nai je bio najefikasniji sa devet golova, dok je danski as Mikel Hansen postigao sedam, Nedim Remili pet, a Letonac Dainis Krištopans četiri pogotka. Na golu Barselone odličan je bio Danac Kevin Meler sa 14 uspešnih intervencija. S druge strane, isto toliko odbrana imao je Vensan Žerar.

Šampion Evrope dobiće novčanu nagradu od EHF-a od 500.000 evra, vicešampion 250.000, trećeplasirani 150.000, a najslabiji tim na završnom turniru u Kelnu 100.000 evra. U finalu uloga favorita pripada Barseloni. Katalonci čekaju na pehar najboljeg tima Starog kontinenta pet godina, a Kil osam.

LIGA ŠAMPIONA - POLUFINALE (KELN)

Ponedeljak

Barselona - PSŽ 37:32 (18:14)

/Mem 8, Palmarson 6 - Nai 9, Hansen 7/

Kil - Vesprem 36:35 p. p. (29:29, 18:13)

/Pekeler 8, Ekberg 7 - Borozan i Marguč po 7/


tagovi

RK PSŽRK BarselonaRK KilVespremEHF Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara