Srbin koji je sinoć razbio Hrvata u Zagrebu kao niko pre: Osvojiću vrh sveta, biću šampion UFC-a

Vreme čitanja: 5min | ned. 11.04.21. | 12:51

Veliki uspeh najtalentovanijeg srpskog borca Marka Bojkovića ...

Srpski Armagedon je sinoć protutnjao kroz Zagreb. Ime mu je Marko Bojković. Vunderkind srpskog MMA je sinoć debitovao kao profesionalac i odmah u velikom stilu ostvario pobedu.

U Zagrebu je održan prvi i dugo najavljivani trunir Armagedon. Nešto najbolje što se pojavilo u boričalkom sportu na ovim prostorima. Ideja turnira je da okupi najbolje mlade borce regiona i da preraste u tradiciju.

Izabrane vesti

Bojković je pobedio u lakoj kategoriji i napravio veliki iskorak u karijeri.

„Armagedon je najveći regionalni turnir. Pobednik ovog turnira je najbolji mladi borac regiona. Ja sam odradio tri borbe na putu do konačne pobede. Prvu sam imao u avgustu protiv Žige Mikulana iz Slovenije i pobedio nokautom. Druga je bila protiv Luke Milidragovića iz Hrvatske u novembru i tada sam pobedio nakon tri runde dominacije. I sada sam finalnu protiv Hrvata Patrika Čelića pobedio gušenjem u drugoj rundi posle nove dominacije“, kaže nam Bojković dok sedimo u zagrebačkom hotelu dan posle pobede.

Da bi dočarao veličinu njegovog uspeha, podseća nas na neke osnovne činjenice.

„Od svih sam bio najmalđi i sa najmanje iskustva. Svi su bili favoriti, a ja totalni autsajder. Najmlađi sam ovde. Sad imam 19 godina, a ušao sam u ovo sa 18 kao potpuni amater. Ovo sinoć mi je bila prva profi borba. Svi moji protivnici su imali ranije po nekoliko profesionalnih mečeva. Čelić je imao tri profi pobede i tri meča“.

Još srpskih boraca je učestvovalo na Armagedonu, ali je samo Bojković došao do kraja.

„Bile su četiri kategorije i u svakoj je bilo po osam boraca. U svakoj katgeoriji je bilo po jedan ili dvojica boraca iz Srbije i svi si izgubili u prvom ili drugom kolu. Samo sam ja došao do finala i osvojio. Malo mi je žao što i oni nisu prošli bolje jer su mogli. Ali opet mi je posebna čast što sam jedini iz Srbije došao do finala i osvojio. Ja sam imao najteže protivnike. Najbolje i sa najviše iskustva. Ovaj u polufinalu je najtaletovaniji borac Hrvatske i neki prognozeri u MMA svetu su mi davali 0% šansi. Baš je veliki uspeh što sam ga pobedio. Sada u finalu su šanse bile 70 – 30% za njega tako da je ovo ogroman uspeh“.

Borba sa Čelićem je imala vatrenu uvertiru.

„Marko je talent, ali mislim da je sa preteranom pričom stvorio više ’hejtera’ nego što se uzdigao. Nije pokazao ništa od toga što je pričao“, rekao je Čelić na konferenciji dva dana pred borbu.

Bojković je tada imao spreman odgovor.

„Nemoj da brineš. Kad te prebijem u subotu, svi će me više voleti i opravdaću to što pričam“.

Tako je i bilo...

„Kažem šta mislim. Moj karakter je takav da sam zanimljiv ljudima. Izazivam emocije kod ljudi. Neki me vole, neki me mrze. To znači da sam im zanimljiv. Morao sam da opravdam to što sam pričao uoči meča. A mnogo sam pričao. Bilo je prozivanja. To što sam najavio, na kraju sam i ostavrio. Najavio sam da ću ga završiti u drugoj rundi i da ću ga izdominirati. Tako je i bilo. Digla se ogromna prašina oko nas“.

Koliko ti znači ulazak u svet profi boraca?

„Mnogo. Dosta ozbiljnih svetskih organizacija su zainteresovane da se borim kod njih. U budućnosti ću potpisati za nekog od njih. Prve dve borbe su isto bile po profi pravilima ali se ne vode kao profesionalne. Ova treća u finalu se vodila tako pa sada imam jedan meč i jednu pobedu u profi svetu“.

Sada se otvaraju vrata najvećih evropskih organizacija.

„Dogovor je bio da pobednik ovog turnira dobije šanse u KSW-u koji je najjača evropska organizacija. Ko zna, možda se budem tamo borio, a možda u nekoj drugoj organizaciji... Sve je otvoreno. Videćemo. Bitno je da se sada odmorim i napredujem. Mnogo toga se otvorilo tako da će biti i novih sponzora. Ovo nije moglo bolje da prođe“.

Vide se i na tebi neki posledice borbe. Podlivi, ogrebotine, otekline...

„Nije to ništa. To je zato što sam ja hteo da primim udarce i malo da osetim. Borim se otvoreno, spuštenih ruku. Volim to tako. Od 20 udaraca koje je pokušao, samo jedan mu je prošao. Ali me ništa nije ozbiljno posekao. Nego su male rukavice pa ostavljaju tragove. Dovoljno je da te pipne. Šaka mi je malo natekla jer ovaj ima tvrdu glavu. Za dva sam opet u sali na treningu“.

Koliko MMA u Srbiji napreduje i gde smo u odnosu na Hrvatsku u kojoj je to jedan od popularnijih sportova?

„Srbija se diže. Imamo dobar MMA savez među čijim sponzorima je baš i kompanija MOZZART. Ima tu dobrih borbi, bio je dobar turnir u Smederevu... Mnogo napreduje taj sport u Srbiji. Evo, sinoć sam posle borbe dobio preko 1.000 poruka. Što od ozbiljnih ljudi, što od fanova. Ja i trener ne stižemo da odgovorimo. Iako smo tek godinu i kusur dana u ovom sportu“.

Bojković kaže da je ovo početak i da sebe vidi na samom vrhu.

„Vidim sebe za osam godina na vrhu sveta i da ću biti šampion UFC-a. Znam da je to ranije bilo smešno ljudima kada sam pričao ali vidim da se sada sve više priča o tome. Sada im više nije tako smešno kao kada sam to rekao pre godinu dana. Tek sa dve godine u ovom sportu a već imam 15 amaterskih borbi i 15 pobeda. Od čega 10 ili 11 nokautima. Sve u roku od godinu i kusur dana. I sada imam tu prvu profi pobedu“.

Kako ti se čini Armagedon?

„Vrhunska ideja. Podigla je mnoge borce u regionu. Pokazala je koliko kvaliteta imaju mladi borci na ovim prostorima. Bukvalno je bilo na svetskom nivou. U četvrtak smo imali pres konferenciju, malo se prozivali, u petak je bilo merenje...“.

Koliko su te tvoje prozivke psihološka igra?

„Ja sam takav tip. Ali to na moje protivnike dosta utiče. Ljudi im onda govore ’moraš da prebiješ ovoga što je nadobudan’. Protivnici misle da provociram i to im stvara dodatni pritisak. A ja nemam taj pritisak i mene to sve opušta. Nisam tip koji će da ćuti da bi bio dobar“.

Ko ti je uzor u borilačkom svetu?

„Uvek kažem da nemam uzora i da je meni uzor Marko Bojković. Cenim sve borce jer znam kroz šta sve prolaze“.

Kakvi su ti uslovi u Srbiji za dalji napredak?

„Trenutno mi ništa ne fali. Imam sponzore i najbolje trenere. Moj klub Ahilej je na ozbiljnom nivou i idemo po drugim klubovima da sparingujemo. Pokazaćemo da može i u Srbiji nešto da se napravi. Naravno, mora da se ide po inostranim kampovima ali baza svakako može da bude u Srbiji. Imamo sve što je potrebno. Dosta smo blizu ostatku Evrope. Evo i ja sam to dokazao. Nikada nijedan Srbin nije ovako pobedio Hrvata u Zagrebu. Oni su uvek bili ispred nas. Ja sam pobedio dvojicu i pokazao koliko napredujemo“, završava Bojković.


tagovi

UFCMarko Bojković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara