Miloš Ćuk (©Starsport)
Miloš Ćuk (©Starsport)

Sudar starih znanaca: Breša pre godinu dana ostavila Radnički bez Lige šampiona, Šumadinci spremaju osvetu

Vreme čitanja: 4min | pet. 19.11.21. | 09:00

Novi Beograd u Splitu protiv Jadrana traži prvu pobedu na strani u društvu najboljih

Od tri srpska predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona samo Radnički iz Kragujevca posle uvodna dva kola nema ostvaren trijumf (Novi Beograd i Crvena zvezda imaju polovičan učinak). Šampion Srbije i Jadrana je na otvaranju Lige šampiona pretrpeo poraz u srpskom derbiju - savladao ga je Novi Beograd, da bi potom remizirao sa vicešampionom Evrope. Šumadinci su nadoknadili zaostatak od četiri gola u poslednja četiri minuta i izvukli se iz stiska Ferencvaroša na povratku Lige šampiona u Kragujevac posle šest godina. 

Uroš Stevanović može biti zadovoljan izdanjima svog tima na startu elitnog takmičenja, jer je Radnički pokazao da će za sve biti tvrd orah, a celokupan utisak, ali i šanse Kragujevčana da se nađu na Fajna ejtu u Beogradu, dodatno bi popravila prva pobeda. U “grupi smrti” samo je Dinamo Tbilisi unapred otpisan za odlazak na završni turnir - mada će i gruzijski tim, verovatno, biti kadar da nekome otkine bodove i povuče ga dole sa sobom - a Radnički u 3. kolu Lige šampiona dočekuje još jedan tim koji je minule sezone bio učesnik Fajnal-ejta u Beogradu - italijansku Brešu (20.30).

Izabrane vesti

20.30: (2.55) Radnički Kragujevac (6.50) Breša (1.85)

Zauzela je Breša treće mesto u Ligi šampiona, u borbi za bronzu tukla je Barselonetu, a da bi se domogla grupne faze morala je da prođe kroz dva kruga kvalifikacija, baš kao i ove sezone. U predvorju društva najboljih udarila je na Radnički (13:9), uspela da ga eliminiše pre godinu dana, zalupi mu vrata elite ispred nosa i pošalje u LEN Kup Evrope. Na evropsku bronzu Breša je nalepila i naslov prvaka Italije, pošto je posle 14 godina sa trona skinula Pro Reko, koji je kasnije po deveti put postao prvak Evrope.

Marko Radulović (©Starsport)Marko Radulović (©Starsport)

Nekoliko bitnih gubitaka pretrpela je Breša tokom leta, ali se to nije odrazilo na rezultate, jer je italijanski tim uz Olimpijakos jedini neporažen u “grupi smrti” (Breša ima pobedu i remi, dok pirejski crveno-beli imaju savršen učinak). Brešu su pred početak nove sezone napustili Maro Joković - jedan od najboljih vaterpolista sveta se na zalasku karijere vratio u dubrovački Jug - golman Marko del Lungo, Angelos Vlahopulos koji je prešao u Novi Beograd... 

Ali, tu su i dalje iskusni Edoardo di Soma, Jakopo Alesijani, Kristijan Prešuti, Stefano Lungo, Nikolo Đito, kao i srpski reprezentativac Đorđe Lazić, koji je i minule sezone nosio kapicu Breše, a Brešu je ovoga leta pojačao Boris Vapenski, član Zvezdine zlatne generacije koja je pokorila Stari kontinent.

Breša je pobedom protiv Barselonete i nerešenim ishodom sa Ferencvarošem potvrdila da će biti jedan od glavnih kandidata da se plasira na završni turnir Lige šampiona i pokuša da napravi iskorak u odnosu na prethodnu sezonu. Kako sezona odmiče, tako se srpski duo Đorđe Lazić - Boris Vapenski sve više nameće italijanskom strategu Alesandru Bovu. Posle dva kola obojica na svom kontu imaju po pet golova, a posebno impresivnu partiju pružio je Boris Vapenski u trijumfu nad Barselonetom kada je postigao četiri gola bez promašaja iz igre.

Usredsrediće se Breša na neutralisanje onih najiskusnijih - Miloša Ćuka čijim golovima je Radnički stigao do prvog boda, a takođe je u oba kola jedan od njegovih pogodaka uvršten među najlepše golove, kao i Josipa Vrlića. Takođe, Aleksa Ukropina se oporavio, vratio u bazen i sve je bliži prošlosezonskim izdanjima kada je bio jedan od pokretačkih poluga Kragujevčana. 

Strahinja Rašović (©Starsport)Strahinja Rašović (©Starsport)

I dok je Radničkom za plasman na Fajnal ejt Lige šampiona svaki bod bitan, Novi Beograd tih problema nema. Organizator završnog turnira će se bez obzira na učinak u grupnoj fazi naći među osam najboljih evropskih timova u Beogradu, gde će se odlučivati o novom evropskom šampionu. Zbog toga Vladimir Vujasinović može da isproba različite taktičke zamisli, stekne bolji uvid šta od koga može da dobije. Pred Novim Beogradom je prvo gostovanje u Ligi šampiona, drim-tim sa bazena “11. april” gostuje splitskom Jadranu (19.00).

19.00: (6.75) Jadran Split (9.00) Novi Beograd (1.20)

Duel Novobeograđana i Splićana poslužiće i jednima i drugima, u neku ruku, i kao odlična priprema i uvertira za prvi od tri turnira Jadranske lige koji se odigravaju naredne sedmice (od 24. do 28. novembra) u Beogradu i Splitu.

Poput Novog Beograda, i Jadran Split ima polovičan učinak u Ligi šampiona, i isto tako je tokom leta uložio velike napore, ali i sredstva kako bi prvenstveno oformio tim sposoban da u kontinuitetu osvaja nacionalne trofeje, pokori Jadran, a u bližoj budućnosti zagospodari Evropom.

Tim građen oko proslavljenih hrvatskih vaterpolista Nikše Dobuda, Anđela Šetke i Luke Bukića, kao i ruskog bombardera Konstantina Harkova, nekadašnjeg člana zagrebačke Mladosti, poražen je na premijeri od Barselonete, da bi potom uzeo meru Dinamu iz Tbilisija. Pomenuti kvartet će uz Antonija Duževića predstavljati najveću opasnost po Novi Beograd u Dalmaciji.

Bez ikakve sumnje, tim snova će želeti da popravi utisak i vrati se na pobednički kolosek posle poraza od Olimpijakosa, a povoljna okolnost po Vladimira Vujasinovića je što može da se osloni sve prvotimce za meč sa Jadranom.

VATERPOLO LIGA ŠAMPIONA - 3. KOLO

Grupa A

Petak

18.30: (4.00) Ferencvaroš (8.00) Olimpijakos (1.40)

19.00: (6.75) Jadran Split (9.00) Novi Beograd (1.20)

19.00: (15.0) Dinamo Tbilisi (18.0) Barseloneta (1.02)

20.30: (2.55) Radnički Kragujevac (6.50) Breša (1.85)


Grupa B

Subota

14.00: Hanover - OSC Budimpešta

19.00: Špandau - Jug Dubrovnik

20.00: Steaua Bukurešt - Marselj

21.00: Pro Reko - Crvena zvezda

***kvote su podložne promenama



tagovi

VK Novi BeogradVK RadničkiLiga šampiona u vaterpoluUroš StevanovićVladimir VujasinovićĐorđe LazićBoris Vapenski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara