Rukometaši Srbije (©Starsport)
Rukometaši Srbije (©Starsport)

Kako Orlovi u Nemačkoj mogu do kvalifikacija za Olimpijske igre?

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.01.24. | 16:30

Šampion Starog kontinenta ide direktno u Pariz (teoretski i bronzani), a još bar jedna selekcija, a možda i dve sa ovog Evropskog prvenstva mogu do izbore poslednju šansu za najveće sportsko takmičenje. Rivali Srbiji su Island, Portugalija, Holandija, Poljska, Češka, Crna Gora...

Na Svetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj prošle godine, rukometaši Srbije nisu uspeli da izbore plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu narednog leta. Orlovi su bili prvi 11, prvi ispod crte, ali će poslednju šansu da imaju na Evropskom prvenstvu koje kreće danas u Diseldorfu.

Cilj čete Tonija Đerone je druga runda i upravo da se obezbedi viza za jedan od tri turnira koji su na programu od 14. do 17. marta. Tek treba da se izaberu domaćini. Učestvovaće 12 selekcija, a po dve iz svake grupe, ukupno šest, obezbediće plasman među 12 najboljih selekcija na najvećoj sportskoj smotri koja je ove godine u Gradu svetlosti.

Izabrane vesti

Mesta u Parizu ima za 12 reprezentacija, a već su tamo četiri i to Francuska kao domaćin, Danska kao šampion sveta, Japan kao prvak Azije i Argentina kao najbolja reprezentacija na Panameričkim igrama prošle godine. Do kraja meseca znaćemo još dva putnika na Olimpijske igre, a to će biti šampioni Evrope i Afrike. U isto vreme kada se igra EP, u Egiptu je na programu i šampionat najboljih selekcija sa Crnog kontinenta.

Teoretski, i treći na EP može direktno u Pariz, ako se u finalu sastanu Danska i Francuska (već su obezbedili OI), što ne bi bilo izneneđanje da gledamo reprizu prošlog SP kada su Skandinavci slavili u Stokholmu.

Trenutno, sigurni u kvalifikacijama sredinom marta su Španija, Švedska, Nemačka, Norveška i Mađarska iz Evrope, odnosno Egipat koji je bio sedmi na svetu 2023. Vizu za mart su obezbedile i dve neevropske selekcije, a to su vicešampion Azije Bahrein i Brazil kao finalista Panameričkih igara.

Ostale su još četiri karte. Ako ne bude iznenađenja, pa Egipta bude očekivani šampion Afike, a jedna od ovih reprezentacija iz Evrope koje već imaju ulaznicu u džepu ode direktno u kvalifikakcije, onda će da profitiraju Hrvatska i Slovenija kao devetoplasirana i desetoplasirana selekcija sa SP.

Dva mesta su rezervisana su još rezervisana za drugoplasiranu i trećeplasiranu selekciju iz Afrike, a onda Evropi ostaju još dva mesta koje će biti rangirana sa Evropskog prvenstva, ako očekivano Faraoni, koji su dominantni poslednjih godina na kontinentu, a i igraju na svom terenu, budu prvaci Afrike.

To znači da se Srbija bori za olimpijske kvalifikacije sa selekcijama iz naše grupe, a to su Island i Crna Gora (Mađarska kao osmopalsirana na SP je sigurna), ali i Portugalijom, Poljskom, Češkom, Holandijom, Makedonijom, BIH, Švajcarskom, Austrijom, Rumunijom, Grčkom, Gruzijom i Farskim Ostrvima.

Ako recimo Island bude šampion Evrope, onda bi Orlovi morali da budu bolji od svih nabrojanih selekcija. Ako očekivano direktno mesto u Parizu dobiju Španija, Švedska, Nemačka, Norveška, Mađarska, Hrvatska ili Slovenija, onda bi i drugi najbolji od ovih 15 reprezentacija mogao da se nađe u kvalifikacijama za Pariz.

Srbija je u Grupi C sa Islandom, Mađarskom i Crnom Gorom. Preduslov da se borimo za olimpijske kvalifikacije sredinom marta je da se plasiramo u narednu rundu. Teoretski, i 10. mesto na EP moglo bi da donese željeni cilj.



tagovi

ep u rukometuEHF EURO 2024Rukometni EURO 2024Rukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara