Tijana Bošković (©Reuters)
Tijana Bošković (©Reuters)

Šampionke se podigle i ponovo melju: Srpkinje sa drugog mesta idu u četvrtfinale

Vreme čitanja: 3min | pon. 02.08.21. | 03:20

Odbojkašice grupnu fazu zatvorile četvrtom maksimalnom pobedom protiv Južne Koreje

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Tokija)

Poraz od Brazila je zaboravljen, svetske šampionke su ponovo u pobedničkom ritmu. Izabranice Zorana Terzića su grupnu fazu zatvorile trijumfom protiv Južne Koreje – 3:0 (25:18, 25:17, 25:15), pa u četvrtfinale idu sa druge pozicije grupe A sa učinkom 4-1. Prvu eliminacionu utakmicu igraće za dva dana, a protivnik će biti poznat danas kad se budu odigrali svi mečevi druge grupe.

Izabrane vesti

Na prethodnom susretu protiv Brazila velike zamerke je selektor Zoran Terzić imao na prijem servisa. Ovog puta je taj element igre bio mnogo sigurniji od starta utakmice, pa je Maja Ognjenović lakše mogla da organizuje napade. Raspoložena Tijana Bošković je kao i uvek, bila prva opcija naše selekcije. Od njenih smečeva su se Korejke teško branile. Mina Popović je bila odlična na bloku, a Maja Ognjenović i Bianka Buša su dobrim servisima otežavale rivalkama posao. Srpkinje su povele – 19:10, a onda dozvolile da im popusti koncentracija na prijemu. Iskoristile su to protivnice da se malo približe, ali osvajanje prvog seta nije dolazilo u pitanje (25:18).

U nastavku se razigrala bivša saigračica Tijane Bošković iz Ezačibašija i jedna od najboljih igračica sveta Kim Jeon Kung. Zahvaljujući njoj Koreja je vodila početkom drugog seta, ali je brzo naš kapiten sa nekoliko dobrih proigravanja saigračica režirao preokret. Kad god je Maja dobila idealnu loptu od libera ili primača, dizala je prvi tempo. Te naše akcije kroz sredinu, preko Rašićeve i Popovićeve, protivnice nisu uspevale da zaustave. Dobri taktički servisi su Srbiji doneli veliku razliku. Želja u odbrani je bila mnogo veća nego protiv Brazila, a napadi Buše i Milenkovićeve iz zone četiri znatno opasniji. Boškovićeva je zakucavanjem donela set loptu u drugom periodu, a Buša as servisom stavila tačku – 25:17.

Slika na terenu se nije menjala ni u trećem setu. Igru nije vodila samo Tijana, već su velike uloge imale i ostale saigračice. To je veoma bitno pred najvažniji okršaj koji Srbiju čeka za dva dana. Maja je ostavila rivalke bez teksta sa dva uspešnja „kuvanja“, a onda prepustila mesto Slađani Mirković, koja je nastavila tamo gde je ona stala. Bila je uspešna u napadu, postavila je blok gde treba i donela vođstvo – 17:9. Takvo stanje na semaforu je selektor iskoristio da malo promeša postavu i odmori glavne snage pred najvažnije bitke.

Naše devojke će u prvom eliminacionom meču za rivala imati selekciju koja u drugoj grupi zauzme drugo ili treće mesto. Pravila kažu da će se u četvrtfinalu sastati prvi i četvrti, a da će ekipe koje budu na drugoj i trećoj poziciji, među kojima je i Srbija, biti žrebane. Poznato je da će među osam iz grupe B proći Italija, Rusija, Amerika i Turska, ali se trenutno apsolutno ne zna ko će otići dalje sa koje pozicije. Kad se odigraju današnji mečevi znaće se redosled, a onda će biti održan žreb.

SRBIJA – JUŽNA KOREJA 3:0 (25:18, 25:17, 25:15)

Tokio

„Arijake arena“

Sudije: Makšanov (Rusija), Mjoi (Japan).

SRBIJA: Buša 8 , M. Popović 8, Mirković 2 , Mihajlović, Ognjenović 7, Bjelica 1, Aleksić 2, Rašić 12, S. Popović, Bošković 13, Milenković 9, Blagojević.

JUŽNA KOREJA: Li 1, Jeum 1, H. Kim 5, An 1, E. Park 1, Oh, J. Kim 9, S. Kim 6. Park, Jang 5, Jeong 4, Pjo 5.


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeOlimpijske igreOlimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021tokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara