Kruna je pala! Kina staje na noge, sport se budi!

Vreme čitanja: 4min | uto. 17.03.20. | 09:58

Konačno lepe vesti u doba korone - ekipe, igrači i stručnjaci se ovih dana masovno vraćaju u najmnogoljudniju zemlju sveta. Košarka počinje nakon više od dva meseca 15. aprila, fudbal najverovatnije tri dana kasnije

Simbolično skidanje maski medicinskog osoblja ispred jedne od netom izgrađenih bolnica samo za obračunavanje sa virusom korona (kruna na latinskom) u epicentru koji je potom zarazio čitav svet, Vuhanu i provinciju Hubei, označio je kraj prve, verovatno i najvažnije faze bitke sa mikroskopskim neprijateljom.

Taj gest ljudi koji su skoro pa očistili okuženi grad ujedno je označio i spori povratak života koji je bezmalo dva meseca bio na pauzi.

Izabrane vesti

A sa životom se vraća i jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnija manifestacija zdravlja, sreće i zajedništva u ljudskom rodu - sport. Kina je tako pokazala da je jaka, žilava i futuristička. Velesila spremna da se izbori i sa najvećim nedaćama, a da bi još potvrdila taj status vraća se u normalu u rekordnom roku.

Dok ovo čitate, milioni stranih radnika se vraća u najmnogoljudniju zemlju sveta ne bi li kroz dve sedmice ili 24 dana karantina, kako ko odakle dolazi, krenuli da privređuju.

A domaća radna snaga i stranci koji su ostali tamo već su se pokrenuli. Pa tako i sport koji počinje stidljivo da se pomalja. Bez ikakve pompe, nagoveštaja, tek čitajući između redova i detalja iz pojednih intervjua i vesti. Jedna od takvih “izvora” je i ispovest Memija Bečiroviča, poznatog košarkaškog stručnjaka, trenera Đangsu Dragonsa za koje nastupa već nekoliko sezona Miroslav Raduljica.

Život u Vuhanu se vraća na ulice

“Polako se pakujem, pa krećem za Kinu. Situacija se tamo popravila i klubovi počinu da se okupljaju. Liga počinje sredinom aprila, mada nikada ništa nije sigurno, ali kada pogledate da je tamo mrtvo od kraja januara, ovo su baš dobre vesti” kaže slovenčaki stručnjak za siol.net, “Bilo je opasno, prevodilac i nekoliko igrača su mi se razboleli, čak sam i ja imao problema, ali sam izgurao na nogama, na utakmicama. Ali onda sam morao da se vratim u Sloveniju, na vreme. Čeka me sada karantin u stanu, pa početkom marta treninzi. Kao i za sve ostale strane igrače. Čujem se sa prijateljima koje sam stekao tamo za pet godina rada i veoma su zadovoljni, ali i dalje uplašeni. Tamo nema šale, ako ste bolesni zapečate vam vrata i nema izlaska napolje. Prošli su pakao i sada se vraćaju. Jedini problem je stići do tamo, pošto vozi samo njihova nacionalna avio-ompanija”

Plan nastavka sezone je već publikovan. Naredno kolo, prvi mečevi još od kraja januara predviđeni su za 15. april. A ako su objavili raspored utakmica, jasno je da se ne šale. Ipak je ugled cele zemlje u pitanju, jer su sve, pa i kladilačke oči uprte u Kinu.

A nacija je propatila. ali preživela. I oni su se dva meseca mučili, iako muci još kraj nije, radili od kuće, kod kuće, kao i veliki broj nas. Pa i redakcija Mozzart Sporta. Na kuhinjskom stolu, u dečjoj sobi, nad stočićem ispred televizora, na krilu u fotelji... Kako ko.

Vuhan Zal se vratio u Kinu

No borba, kao što možemo videti iz Kine nije jalova. Rezultata će biti. I sportskih rezultata. Jer uz košarku treba očekivati da krenu i ostali dvoranski sportovi. U početku možda i bez publike.

A kada će doći vreme za njegovo kraljevsko veličanstvo fudbal, ostaje da se vidi. Ali priča je – 18. april. I to ne prazna. Ekipe se već okupljaju u Kini, pošto su veći deo epidemije provele van zemlje, većina u Dubaiju, pa i šampionski Guangdžou Evergrande Fabija Kanavara. I Vuhan Zal se spakovao i napustio Španiju. U Kinu su sleteli juče. Svaki dan ih je sve više.

“Situacija se sada okrenula, sada smo sigurniji u Kini nego u Španiji. Vreme je bilo da bežimo”, posvedočio je Leo Baptista, igrač Vuhan Zala.

Megatiketi će ga sigurno još čekati, jer je sada Evropa u plamenu. Ali bože moj! Ponuda će se sigurno proširiti, jer od ovog što se dešava poslednjh dana, teško da može gore. Pa i tako se snalazimo! Ima tu liga po Australiji, Rusiji, Turskoj, Afici, Južnoj Americi.. pa čak i šaha, stonog tenisa. A uskoro će krenuti i Kina, a sa njom i ostale zemlje, poput Japana i Južne Koreje koje su takođe među prvima bile na udaru, te polako već smiruju situaciju.

Svakako lepe vesti stižu nam, i za borbu protiv nove bolesti, ali i za sve ljubitelje sporta i sportskog klađenja. Posle oluje, uvek sija sunce, pa će i ovo vreme proći. Možda i brže nego što mislimo. Kina je svakako na tom putu, a ostaje da se uverimo u to kroz tri-četiri sedmice.

Možda je rano, a možda je i vreme da se vikne Kruna je pala!

A možda je ipak rano...

(Foto: AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara