Aleksandar Kukolj (©MN Press)
Aleksandar Kukolj (©MN Press)

Aleksandar Kukolj i Nemanja Majdov skovali plan: Promena kategorije otvorila Srbiji put do dve medalje

Vreme čitanja: 5min | sre. 14.07.21. | 09:13

Dvojica najboljih srpskih džudista više nisu konkurencija jedan drugome, sada za obojicu ima mesta na Olimpijskim igrama. Napašće se odličja u kategorijama do 90 i 100 kilograma

Srbiju će na Olimpijskim igrama u Tokiju predstavljati petoro džudista, a poslednji je vizu za Japan izvadio Aleksandar Kukolj, koji je bio jedini srpski džudista na Igrama u Riju. Opredelio se Kukulj tokom pauze prouzrokovane virusom korona da promeni kategoriju i “razdvoji se” od Nemanje Majdova - nije pogrešio. Ta odluka uvećala je Srbiji šanse da Olimpijske igre završi sa većim brojem medalja.

Aleksandar Kukolj nije krio ambicije - napada medalju i svestan je da najviše od njega zavisi hoće li je okačiti oko vrata. Na Svetskom prvenstvuu Budimpešti pokazao je da u kategoriji do 100 kilograma može do vrhunskih ostvarenja.

Izabrane vesti

U Tokiju se nadam da ću biti u izdanju na kojem sam bio na Svetskom prvenstvu, nadam se da će me povrede zaobići i da ćemo u delo sprovesti sve što smo zamislili moj tim i ja. Onda će biti sve moguće u Tokiju, a kao i uvek pucaću na odličja. Osvajanje medalje zavisiće od nekih faktora, a nadam se da će najviše zavisiti od mene”, rekao je Aleksandar Kukolj za Mozzart Sport.

Uhvatio je Kukolj voz za Tokio u poslednji čas. Vizu za najveću smotru izvadio je u mađarskoj prestonici.

Zahvaljujući ulasku u finale na Svetskom prvenstvu u Budimpešti i drugom mestu u kategoriji do 100 kilograma plasirao sam se na Olimpijske igre. Posle tako velikog rezultata pokušavam da se psihofizički restartujem, kako bih spreman dočekao Igre”.

Zna nekadašnji evropski prvak u kategoriji do 90 kilograma šta ga čeka u Japanu. Ovo mu nisu prve Olimpijske igre i nada se da će u dana kada bude izašao na borilište biti na nivou iz Budimpešte.

Na Svetskom prvenstvu je bila konkurencija koja će me čekati i u Tokiju, možda je nedostajao jedan ili dva borca sa kojim sam se borio dva takmičenja pre Svetskog prvenstva. Neke sam čak i pobeđivao. Od favorita sam dobio Izraelca Pitera Palčika, drugog čoveka sa svetske rang-liste, u Antaliji. Na Svetskom prvenstvu sam izbacio prvog favorita. Protivnike zbog korone u novoj kategoriji nisam isprobavao na kampovima, već na takmičenjima”.

Nikoga mirovanje unutar “četiri zida” tokom pandemije virusa korona nije obradovalo, ali je Aleksandra Kukolja navelo da ta period iskoristi za rad na svom telu i prebacivanje u drugu kategoriju.

Nisam znao kako će sve to ići sa promenom kategorije, da li će mi prijati, sve do ovog rezultata. Sekunde mogu da odliče borbu u jednom ili drugom pravcu, zasad je to dobro bilo. Nisam neko ko voli da se preispituje. Odlučio sam da promenim kategoriju tokom korone prošle godine i pauzu iskoristim za povećanje kilaže. Uz podršku ljudi iz saveza i Olimpijskog komiteta sam i svog tima doneo sam takvu odluku i nijednog trenutka se nisam pitao šta bi bilo kad bi bilo. Kada čovek uđe srcem i odluči nešto bez zadrške to se vrati velikim rezultatom ranije nego što su se mnogi nadali”.

Aleksandar Kukolj (©MN Press)Aleksandar Kukolj (©MN Press)

Prelaskom u “težu” kategoriju, Aleksandar Kukolj i Nemanja Majdov, borci od kojih se na Igrama očekuju odličja, prestali su da budu jedan drugome konkurencija. Više ne idu istim putem i otvorio se prostor da obojica predstavljaju Srbiju u Tokiju.

To je isto bio jedan od faktora da dođe do promene kategorije, ali nije bio presudan. Dok smo se Nemanja Majdov i ja borili u istoj kategoriji gurali jedan drugog ka višim ciljevima i to nas je držalo bolje fokusiranim. Izvukli smo maksimum iz toga, a sada se ukazala prilika da realizujem neku svoju zamisao od davnih dana kada sam želeo da osvežim protivnike i poradim na svom telu. Sve se namestilo sa pandemijom virusa korona, mogao sam da uđem u taj proces bezbolnije. Nisam morao da se borim i uporedo radim na prebacivanju, jer su takmičenja bila otkazana”.

Od Svetskog prvenstva do Olimpijskih igara treba povratiti tonus i sakupiti energiju za napad na medalju, a vremena za odmor praktično da nema.

Vremena za odmor između Svetskog prvenstva i Olimpijskih igara ima jako malo. Moram ekspresno da se regenerišem, koliko to uopšte bude bilo moguće. Odmoriću se kada se penzionišem. Sportska karijera ima rok trajanja jako ograničen, idemo jako sada, a vremena za regeneraciju će biti jednog dana”.

Do polaska na Daleki istok svetski vicešampion će se izolovati od gradske vreve, kako bi se što bolje pripremio za izazove koji slede. Da bi stigao do olimpijskog odličja, Aleksandar Kukolj će u jednom danu morati da ostvari pet pobeda.

Pripreme ću odraditi van grada baš iz razloga da bih bio maksimalno fokusiran. Dovijaćemo se na različite načine, skupljati u ograničenom broju zbog ove situacije sa virusom koja nas prati”.

Aleksandru Kukolju će ovo biti drugo učešće na Igrama. Debitovao je Rio de Žaneiru i u međuvremenu postao evropski prvak i vicešampion sveta. U Brazilu je bio jedini srpski predstavnik, a sada uz Kukolja na Olimpijske igre putuju i džudisti Nemanja Majdov (-90kg), Anja Obradović (-63kg), Marica Perišić (-57kg) i Milica Nikolić (-48kg).

U Riju sam ispao od Olimpijskog pobednika, Japanca Bejkera. Žreb tu može da igra bitnu ulogu, ali isto tako sam sada na Svetskom prvenstvu pobedio prvog nosioca, a izgubio do šestog ili sedmog nosioca. Otišao sam na Svetsko prvenstvo kao 54. nosilac i uzeo srebrnu medalju. Žrebu i sreći se često pridaje veliki značaj, ali ne mislim da će to biti presudno. Pokazao sam već da sve favorite i bolje rangirane borce mogu da eliminišem. Nekad se dešavalo da mnogo lakše dobijem visoko rangirane borce nego neke niže rangirano. To nije česta situacija, ali se dešava. Nisam neki fan priželjkivanja žreba jer to često može da bude kontraproduktivno”.

Kraj karijere se primakao, ali prostora ima za još jedne Olimpijske igre - u Parizu.

Čekam da se završe Igre, pa ću odlučiti da li ću započeti još jedan olimpijski ciklus. Imam još snage i energije u sebi. To su sada još samo tri godine do idućih Olimpijskih igara. Moram dobro izvagati. Dokazao sam sebi šta sam želeo da dokažem, čak i pre ovog rezultata na Svetskom prvenstvu. Radujem se i nekim stvarima koje slede posle karijere, ali će sve to još malo pričekati. Vrlo verovatno ću izgurati još jedan ciklus”, zaključio je Aleksandar Kukolj.


tagovi

Aleksandar KukoljdžudoOlimpijske igreOlimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021tokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara