Australija treći put dobija organizaciju Olimpijskih igara

Vreme čitanja: 3min | uto. 20.07.21. | 16:28

U sredu na zasedanju Međunarodnog olimpijskog komiteta Brizbejn kao jedini kandidat treba da bude izabran za domaćina Igara 2032. godine

(Dopisnik MOZZART Sporta iz SIdneja)

Australija će i treći put u istoriji dobiti organizaciju Letnjih olimpijskih igara. Ove srede u Tokiju, uoči početka ovogodišnje Olimpijade u Tokiju, biće održano zasedanje Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) na kojem treba da se proglasi domaćin Igara 2032. godine. Od ranije je poznato da je Brizbejn jedini kandidat koji ima "blagoslov" Izvršnog odbora MOK-a, pa bi samo neko nepredviđeno čudo moglo da pokvari račun glavnom gradu australijske države Kvinslend.

Izabrane vesti

Da je preostala samo formalnost izglasavanja odluke o domaćinu OI 2032. potvrđuje i činjenica da je za sredu spremna prava fešta u Brizbejnu, koja će početi nizom svečanosti u centru grada, a za večernje časove zakazan je "do sada neviđeni vatromet", kako su najavili gradski oci trećeg po veličini grada u Australiji.

20.00: (1.45) DINAMO ZAGREB (4.00) OMONIJA (7.00)

Ovo je prvi put u istoriji olimpijskog pokreta da se domaćin bira na ovakav način. Promena je izglasana na sednici MOK-a u Lozani 2019. godine, kada je odlučeno da se sa svim gradovima koji iskažu zvanično interesovanje za organizaciju Igara pokrene takozvani "tekući dijalog". Posle tog procesa, na preporuku Izvršnog odbora bira se jedan ili više kandidata, s kojima otpočinje "ciljani dijalog". Ukoliko zadovolji uslove MOK-a, kandidat dobija status "poželjnog domaćina Olimpijskih igara", što de fakto znači i dobijanje domaćinstva.

Brizbejn je jedini predstavio konkretan plan organizacije i dokazao da već ima 80 odsto spremne infrastrukture za najveći sportski događaj na svetu. Jedino veliko ulaganje koje je predviđeno iznosi blizu milijardu australijskih dolara (oko 620.000.000 evra), i biće investirano u potpunu rekonstrukciju Gaba stadiona u neposrednoj blizini centra grada, koji će dobiti novi izgled i oko kojeg će biti izgrađeni dodatni sadržaji.

Ukoliko sve protekne prema planu, Australija će postati prva zemlja u svetu koja će organizovati Olimpijadu na nivou regiona, pošto će se Igre 2032. održavati u više gradova, a ne samo u Brizbejnu. Pet velikih borilišta predviđeno je u Gold Koustu i Sanšajn Koustu, dok se sedam sportskih objekata nalazi u Brizbejnu.

Jak adut u rukama Australije i Kvinslenda su i nedavne Igre Komonvelta, koje su 2018. uspešno organizovane upravo na Zlatnoj obali. Uključivanjem ovog turističkog centra, udaljenog oko stotinu kilometara južno od Brizbejna, kao i Sunčane obale na severu, Olimpijske igre 2032. praktično će biti organizovane u regiji jugoistočnog Kvinslenda.

Pored Brizbejna, interesovanje za OI 2032. zvanično su iskazali i indijski grad Ahmedabad, prestonica Indonezije Džakarta, kao i glavni grad Katara - Doha. Iz Evrope to su bili španska prestonica Madrid i nemačka država Severna Rajna-Vestfalija, koja je planirala da organizuje Igre u čak 13 gradova, ali nijedan od ovih kandidata nije dobio priliku za "ciljani dijalog" sa Međunarodnim olimpijskim komitetom.

Australija je prvi put organizovala Olimpijske igre 1956, kada je domaćin bio Melburn. Posle 44 godine, najbolje sportiste sveta ugostio je Sidnej, 2000. godine, a te Igre se i danas nezvanično smatraju za najbolje organizovane u istoriji.


tagovi

Olimpijske igre 2021Australija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara