Luka Cindrić i Nikola Karabatić (©Reuters)
Luka Cindrić i Nikola Karabatić (©Reuters)

Derbi dana: Karabatić i neki novi Galski petlovi, Cindrić stigao u Segedin u poslednji čas

Vreme čitanja: 5min | čet. 13.01.22. | 12:49

Klasik na Evropskom prvenstvu za rukometaše već na otvaranju, duel Francuske i Hrvatske u Segedinu (20.30). Srpski stručnjak Slaviša Đukanović za Mozzart Sport je analizirao Trikolore. Srednji bek Kauboja se priključio timu posle negativnog testa na koronu, ali je i dalje pod znakom pitanja za duel sa četom Gijoma Žila

Derbi dana na Evropskom prvenstvu za rukometaše je duel Francuske i Hrvatske (20.30) u Segedinu u okviru Grupe C. Evropska rukometna federacija (EHF) je ovaj meč najavila kroz vremeplov duela dvojice velikana, Ivana Balića i Nikole Karabatića u finalu Svetskog prvenstva u Hrvatskoj 2009. godine u Zagrebu, kada su Trikolori bili uspešniji i utišali punu Arenu.

Trinaest godina kasnije, isti akteri će opet "ukrstiti rukavice", doduše u različitim ulogama. Rukometni Mocart iz Splita je davno završio igračku karijeru, sada je pomoćnik selektoru Hrvoju Horvatu, dok je rođeni Nišlija i dalje lider nove Francuske, olimpijskog šampiona iz Tokija prošle godine.

Izabrane vesti

Dvojica asova, koja su obeležila rukomet u prve dve decenije ovog veka, imali su sukob na tom meču. Umalo je došlo do fizičkog konflikta. Balić se posle jednog oštrog starta uneo u lice Karabatiću. Francuski as se samo „kiselo“ nasmejao.

Ove dve reprezentacije u različitom raspoloženju dočekuju ovaj šampionat. Četa Gijoma Žila na krilima zlata iz Tokija kreće u novi reprezentativni ciklus čija bi kruna trebalo da budu Olimpijske igre u Parizu 2024. godine. Hrvatska je u padu, a selektor Hrvoje Horvat se odlučio da podmladi Kauboje.

Legendarna krila Mišel Gigu i Lik Abalo su se oprostila od dresa s državnim grbom. Nikola Karabatić je predvodnik nove Francuske. Korona virus pogodio je rukometnu reprezentaciju Francuske na početku priprema, krajem prošle godine. Čak osmorica su bila pozitivna, ali su se oporavili i stavili na raspolaganju selektoru Gijomu Žilu.

Za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj, mladi stručnjak od ranije nije mogao da računa na povređene bekove Barselone i Pari Sen Žermena Timotoja N‘Gasana i Nedima Remilija. Pivotmen Luka Karabatić se tokom priprema povredio, pa je i on otpao, a nema i Elomija Prandija koji je zadobio ubode nožem tokom novogodišnje noći na ulicama Pariza.

Nekadašnji srpski reprezentativac Slaviša Đukanović, sada član stručnog štaba Eksa zadužen za rad s golmanima, za Mozzart Sport je skenirao Francusku, po kladionicama trećeg favorita na prvenstvu, iza šampiona sveta Danske i prvaka Evrope Španije.

"Gledao sam prijateljsku utakmicu sa Nemačkom. Galski petlovi su poraženi sa 35:34. Bilo je dobro prvo poluvreme Francuza, korektno je sve to izgledalo, ali u nastavku su pali, bilo je dosta izgubljenih lopti, tehničkih grešaka. Mislim da se vidi da fali kvalitet na bekovskim pozicijama. Pogotovo na levom beku. Tu će biti problema. Dok igra Karabatić to je dobro, ali kada on izađe nastanu problemi. Nikola će igrati više nego što je predviđeno pre povreda. Ajmerik Min, Tibo Brit su novi igrači, osvajali su medalje u mlađim kategorijama, ali sigurno da treba vremena da uđu u ritam. Sada se od njih očekuje da zamene starije i da budu budućnost reprezentacije“; istakao je Đukanović.

Snaga Galskih petlova biće pivotmeni, Ludovik Fabregas iz Barselone i Nikola Turna iz Vive Kjelcea.

"Mislim da su na crti najbolji, da tu neće biti problema, mada u francuskoj javnosti žale zbog izostanka Luke Karabatića, Možda nije ofanzivno dobar kao ova dvojica, ali je stub odbrane, odličan defanzivac. Na krilima su popunjeni, Ig Deska je prvi izbor na levom krilu, ali Dilan Nai se nameće. Imaće sigurno značajnu ulogu. Desna strana terena je rezervisana za Diku Mema i Melvina Ričardsona. Oni bi mogli da igraju i na srednjem beku u nekim trenucima. Moraće Žil da menja često“.

Vensan Žerar (©Reuters)Vensan Žerar (©Reuters)

Đukanović je najpozvaniji da proceni kvalitet golmana Francuske - Vensana Žerara, Remija Debonea i Veslija Pardija.

"Žerar je imao prorodične probleme, odsustvovao je neko vreme, ali će biti spreman za Evropsko prvenstvo. Branio je odlično na Olimpijskim igrama i trebalo bi da bude prvi izbor i u Mađarskoj. Debone je zanimljiv golman, ima brzu ruku, baca odlične kontre. Možda je niži od proseka, ali je odličan ove sezone u Nimu. Pardin radi sa mnom u Eksu. On se vraća posle teške operacije“.

DANSKA JE PRVI FAVORIT ZA TITULU NA EVROSKOM PRVENSTVU ZA RUKOMETAŠE SA KVOTOM 2,00. SLEDE ŠPANIJA (6,50) I FRANCUSKA (7,50). POGLEDAJTE I OSTALE KVOTE MOZZARTA ZA ŠAMPIONA I POBEDNIKE GRUPA.

Eks, gde radi Đukanović, ima čak trojicu reprezentativaca. Srpski stručnjak je skrenuo pažnju na Karla Konana.

"On je jedan od najbojih odbrambenih igrača u francuskom šampionatu. Potpisao je za Monpelje, od leta nije više član Eksa“.

Francuska, po Đukanoviću, ostaje favorit u Grupi C i kandidat za medalju na EP.

"Pitanje je na šta će da liči ovaj šampionat, sa ovolikim problemima oko virusa korona. Ne verujemo da ćemo gledati lepo prvenstvo. Nadam se samo da neće biti težih povreda. Mnogi igrači nisu trenirali, to mora da se odrazi na formu. Očekujem neizvesne utakmice u Grupi C. Francuska ostaje favorit, ali ne očekujem da će lako da izađe na kraj protv Srbije i Hrvatske. Iako pobedi, biće tesno. Evropsko prvenstvo je teže od SP, ima više jačih reprezentacija, pa ne verujem da će neko da pobeđuje sa 10 i više golova razlike“, zaključio je Đukanović.

Hrvatska je posle drame vezanih za korona virsus i pozitivnih testova za Domagoja Duvnjaka i Luku Cindrića dan pred meč dobila dobre vesti. Cindrić je imao negativan test i iz Osijeka, baze Kauboja, otputovao je za Segedin, zajedno sa Marinom Marićem. Ukoliko PCR test na dan meča bude negativan mogli bi da zaigraju već na startu šampionata Starog kontinenta protiv Francuske. Mada, pitanje u kakvoj su formi, jer su dugo bili odsutni s terena.

Na poslednje četiri utakmice ovih selekcija skor je 2:2. Na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Tokiju, sredinom marta, Galski petlovi su dobili Kauboje sa 30:26. Bilo je to poslednje odmeravanje snaga ovih selekcija.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE - 1. KOLO

GRUPA A

Četvrtak

18.00: (1,05) Slovenija (18,0) Makedonija (13,0)

20.30: (1,85) Danska (hendikep -11,5) Crna Gora (1,85)

GRUPA B

Četvrtak

20.30: (1,07) Mađarska (16,0) Holandija (11,0)

Petak

20.30: (3,40) Portugalija (8,50) Island (1,45)

GRUPA C

Četvrtak

18.00: (1,55) Srbija (8,50) Ukrajina (2,95)

20.30: (6,25) Hrvatska (12,0) Francuska (1,17)

GRUPA D

Petak

18.00: (1,25) Nemačka (10,0) Belorusija (4,90)

20.30: (2,70) Austrija (8,00) Poljska (1,65)

GRUPA E

Četvrtak

18.00: (1,05) Španija (18,0) Češka (13,0)

20.30: (1,03) Švedska (20,0) BiH (16,0)

GRUPA F

Četvrtak

18.00: (1,12) Rusija (13,0) Litvanija (7,75)

20.30: (1,03) Norveška (20,0) Slovačka (16,0)

***kvote su podložne promenama


tagovi

ep u rukometuEvropsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija Francuskerukometna reprezentacija hrvatskeNikola KarabatićIvano Balić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara