Slavlje Čifsa (©AFP)
Slavlje Čifsa (©AFP)

Dinastija vlada: Mahoms ima magijske moći, Hardmenov potez karijere (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | pon. 12.02.24. | 04:52

Drama u Las Vegasu odlučena četiri sekunde pre kraja. Kanzas Siti Čifsi osvojili treći Superboul u poslednje četiri godine, četvrti u istoriji, posle pobede u trileru protiv San Franciska sa 25:22 nakon produžetka. MVP trofej u rukama kralja Patrika

Imaćemo u ovom veku sigurno dve dinastije u NFL-u. Jedna je vladala dve decenije. Nju Ingland Petriotsi sa Tomom Brejdijem i Bilom Beličikom su stigli do šest kruna, a sada je vreme Patrika Mahomsa, Endija Rida i Čifsa. Posle 19 godina, jedan tim je odbranio Lombardijev trofej, a to je uspelo Kanzasu koji je u 58. Superboulu u Las Vegasu pobedio San Francisko sa 25:22 posle produžetka.

Posle 60 minuta je bilo 19:19. U dodatnih 15, prvu loptu je imao je tim iz Kalifornije, stigao je do fild-gola, poveo sa 22:19, a onda je krenula Mahomsova magija. Kada je najteže, on je najbolji, najveći posle Toma Brejdija, a kako je krenuo (tek mu je 28 godina), ima šansu da nasledi legendarnog asa. Četiri sekunde pre kraja produžetka sjajno je uposlio Mikola Hardmena, a brzonogi risiver je uhvatio loptu u end-zoni Fortinajnersa i doneo Čifsima krunu, treću u poslednje četiri godine. Na kratko je Brejdijeva Tampa uspela da ukoči Mahomsa i Kanzas 2021. godine, a sada to nije uspelo timu iz Kalifornije iako je većim delom meča vodio.

Izabrane vesti

San Francisko je drugi put za četiri godine poklekao protiv čete Endija Rida u najvažnijoj utakmici u američkom sportu, a trener San Franciska Kajl Šenehan ni u trećem pokušaju, drugom kao glavni trener tima iz Kalifornije (bio je ofanzivni koordinator Atlanta u čudesnom Superboulu 2018. godine), nije uspeo da osvoji najvredniji pehar “preko bare”. Fortinajnersi i posle 29 godina nemaju Lombardijev pehar u svojim vitrinama, još od ere legendarnog kvoterbeka Džoa Montane koji je bio tik uz teren u Las Vegasu, ali nije slavio sa naslednicima.

Kanzas je posto tek sedmi tim u Superboul eri sa četiri i više trofeja. I dalju su rekorderi Nju Ingland i Pitsburg sa šest, mada je najveća institucija u NFL- u Tom Brejdi sa sedam prstenova. San Francisko je ostao na pet, a po četiri imaju i Dalas, Grin Bej i Njujork Džajants.

Fortinajnersi su u većem delu meča bili bolji, imali prednost, ali jedan od ključnih trenutaka meča dogodio se na dva i po minuta pre kraja treće deonice meča, kada je posle panta Čifsa, kod vođstva San Franciska sa 10:6, lopta pogodila jednog igrača specijalnog tima, pant riterner Meklaud nije uspeo da je uhvati.

Kanzas je u crvenoj zoni osvojio posed, a odmah je Mahoms proigrao Markiza Valdeza Skentlinga, za prvo vođstvo na meču – 13:10. Do tada smo gledali uspavanku u Las Vegasu, odbrane su dominirale. Vratili su se Fortinajnersi u vođstvo tačdaunom Džuana Dženingsa, a kiker Harison Batker je doneo produžetak Čifsima, tri sekunde pre kraja četvrte deonice meča -19:19

Brok Pardi i Kristijan Mekefri su uspeli da stignu do šuta za tri poena. Pogodio je kiker Džejk Mudi, potrošili su sedam i po minuta - 22:19, ali je onda Mahoms preuzeo stvari u svoje ruke. Imao je četvrti daun za jedan jard na svojoj polovini terena. Uspeo je da se spasi trčanjem, još nekoliko puta je istrčao, kada nije imao slobodne hvatača i na kraju u poslednjem pokušaju bacio je pas ka samom kao duhu Mikolu Hardmenu za pobedu, titulu i veliko slavlje. Da nije bilo toga, pucali bi Čifsi fild gol i gledali bismo verovatno dodatni produžetak.

Slavii i Tejlor Svift, najveća muzička zvezda današnjice, izabranica srca tajt enda Trevisa Kelsija. Stigla je posle koncerta u Tokiju prethodne noći i donela sreću zvezdi Kanzasa koja je bila očajna u prvom poluvremenu, ali u nastavku je proigrala.

Prvo poluvreme je proteklo je u potpunoj dominaciju odbrane San Franciska koja je uspela da zaustavi napad osvajača trofeja Vinsa Lombardija. Ofanzivna linija nije Čifsa nije uspela da spreči sjajne “pes rašere” Nika Bosu i Čejsa Janga koji su pravili konstantan pritisak na Mahomsu. Odlični su bili i lajnbeker Fred Vorner i tekl Erik Armsted.

Hardmen hvata Mahomsov pas za pobedu (©AFP)Hardmen hvata Mahomsov pas za pobedu (©AFP)

Fortinajnarsi su na polučasovnu pauze zbog mini koncerta repera Ašera na poluvremenu 58. Superboula otišli sa prednošću od 10:3. Tim Endija Rida je prve pone, jedini u prve dve četvrtine, ostvario tek u finišu druge perioda igre kada je kiker Herison Batker pogodio fild gol. S druge strane, napad tima iz Kalifornije je bio odličan. Mladi kvoterbek Brok Pardi je bio siguran, nije imao mnogo pritiska od defanzivaca Čifsa.

Oba tima su u prvom poluvremenu izgubili po jednu loptu. Prvo je Kristijan Mekefri napravio fambl u prvom napadu na meču, a zatim je Ajzea Pačeko u drugoj četvrtini poništio sjajno hvatanja Mikola Hardena od 52 harda posle pasa Mahomsa.

Raning bek Kanzasa je izgubio loptu u crvenoj zoni rivala. Jedini tačdaun u prvih 30 minuta videlo smo na četiri i po minuta pre kraja, kada je posle trik akcije risiver tima iz Kalifornije Džuan Dženings bacio pas ka Kristijanu Mekefriju koji je imao odlične blokove saigrača i postigao tačdaun i iskupio se za kiks u prvom napadu.

U prvom poluvremenu je sjajno čuvan Trevis Kelsi. Imao je samo jednu uhvaćenu loptu za jard. Burno je reagovao posle fambla Pačeka, kada je odgurnuo trenera Rida i žestoku mu se uneo u lice. Saigrač Džerek Mekinon ga je odvojio i sprečio veći incident. Udvajali su ga lajnbekeri i sejftiji asa Kanzasa, pa nije uspevao da probija kroz sredinu gde on obično dominira (pre dve nedelje je postao rekorder po broju uhvaćenih loptu u plej-ofu).

U nastavku, odmah na startu Mahoms je bacio prvu presečenu loptu, prvu ove godine u plej-ofu. Loš pas ka Kelsiju bio je lak plen za kornerbeka Džajrija Brauna. Međutim, zatajio je napad San Franciska, nije uspeo da se odlepi, opet je prokockao +10, kao i pre četiri godine u Superboulu. Vodili su Fortinajnersa do te kobne greške posle panta, a na kraju više sreće, koncetracije, ali i magije Mahomsa, imali su Čifsi.

Očekivano, Patrik Mahoms je treći put izabran za MVP Superboula. NIje Kanzas briljirao tokom većeg dela sezone, ali je u plej-ofu bio pravi, pobedio je Majami na Erouhedu, a u gostima favorizovane Bafalo i Baltimor. I u Superbulu je blagi favorit bio San Francisko, ali slavi Kanzas novu krunu i uspostavlja dinastiju u NFL-u.

Malo i statistike – Patrik Mahoms je imao 34 uspešna dodavanja za 333 jarda, dva tačdauna pasa i jednu presečenu loptu. Devet puta je trčao za čak 66 jardi, dok je Ajzea Pačeko sakupio 59. Trevis Kelsi je u prvom poluvremenu imao samo jedno hvatanja za jedan jard, a meč je završio sa 93 iz devet hvatanja. Junak meča Mikol Hardmen, uz naravno Mahomsa, imao je 57 jarda.

Solidan je bio mladi kvoterbek tima iz Kalifornije Brok Pardi. Nije izgubio nijednu loptu, kompletirao je 23 pasa iz 38 pokušaja za 255 jardi, uz jedan tačdaun pas ka Džuanu Dženingsu. Kristijan Mekefri je imao 22 nošenja za 80 jardi, a isto toliko je sakupio i iz osam hvatanja. Brendon Ajuk je imao 49, Džuan Dženings 42, a Dibo Semjuel 33 jarda.

58. SUPERBOUL – LAS VEGAS

Ponedeljak

Kanzas Siti Čifs – San Francisko Fortinajners 19:19 – 25:22 p. p. (0:0, 3:10, 10:0, 6:9, 6:3)



tagovi

Patrik MahomsKanzas Siti ČifsNFL ligaNFLSuperboul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara