Eliud Kipčoge (Foto: Reuters)
Eliud Kipčoge (Foto: Reuters)

Dominacija Eliuda Kipčogea: Zlato u maratonu za Kenijca, dokazao da je jedan od najvećih ikada

Vreme čitanja: 2min | ned. 08.08.21. | 03:13

Postao je svetski rekorder iz Kenije tek treći atletičar kojem je pošlo za rukom da osvoji dva olimpijska zlata u maratonu

Poslednjeg dana Olimpijskih igara u Tokiju na programu je bio i maraton. Zlatna medalja pripala je svetskom rekorderu i olimpijskom šampionu iz Kenije Eliudu Kipčogeu. On je kroz cilj prošao sa vremenom od 2.08,38 i tako došao do četvrtog odličja na Igrama. Drugog zlatnog.

Sa minutom i 17 sekundi zaostatka kao drugi je trku završio atletičar iz Holandije Abdi Nageje, dok je bronza pripala njegovom trening partneru, Belgijancu Baširu Abdiju, koji je na poslednjih 200 metara prestigao Kenijca Lorensa Čeronoa.

Izabrane vesti

Na samom startu trke je nekoliko takmičara odustalo. Sudarali su se trkači i o zoni za osveženje. Posle prvih 11 kilometara niko nije uspeo da se izdvoji, Kipčoge je čuvao snagu. Od grupe se odvojio na 30. kilometru. Krenuo je silovito, a ostali takmičari jednostavno nisu bili u stanju da ga isprate.

Po okončanju trke i osvajanju novog zlatno odličja, Kenijac je poslao poruku nade svetu.

"Činjenica da su se Igre u Tokiju održale govori puno. To znači da nada postoji. Na pravom smo putu da se vratimo normalnim životima", izjavio je Kipčoge osvrćući se na pandemiju koja vlada svetom već godinu i po dana.

Eliud Kipčoge je po drugi put prošao prvi kroz cilj na Olimpijskim igrama. Prvi put je slavio na maratonu u Londonu pre devet godina. Ovo mu je četvrta medalja na Igrama, druga najsjajnija, pa je postao tek treći atletičar sa dva olimpijska zlata u muškom maratonu. Zaista je jedan od najvećih svih vremena.


tagovi

Olimpijske igre 2020tokio 2020maraton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara