Nikola Karabatić i Mikel Hansen (©Reuters)
Nikola Karabatić i Mikel Hansen (©Reuters)

Duel titana u finalu: Francuzi su naoštreni, ali kako protiv magičnog Hansena

Vreme čitanja: 2min | sub. 07.08.21. | 09:05

Galski petlovi u reprizi finala Olimpijskih igara iz Rija udaraju na favorizovane Dance koje predvodi maestralni bek Pari Sen Žermena

Ne menja se rukometni poredak u Tokiju. U finalu olimpijskog turnira za rukometaše igraće Francuska i Danska, iste reprezentacije koje su se pre pet godina u Rio de Žaneiru borile za zlato. Skandinavci su tada bili bolji, a i danas (14.00) Mikel Hansen i drugovi imaju ulogu favorita.

Imaju Trikolori adute. U polufinalu protiv Egipta sjajno je branio Vensan Žerar, tu su i odlični bekovi Dika Mem i Nedim Remili, ali sve oči biće uprte u Nikolu Karabatića. Jedan od najboljh rukometaša svih vremena igra pete i poslednje Olimpijske igre. Protiv Egipta je srušio rekord Andreja Lavrova. Odigrao je 36. olimpijski meč i pretekao legendarnog ruskog golmana.

Izabrane vesti

Nije Karabatić onaj stari. Godine su ga stigle, ima 36, a i skoro se vratio na parket posle teške povrede ligamenta kolena.

14.00: (2,95) Francuska (8,50) Danska (1,55)

Kako protiv Mikela Hansena? Danski bombarder igra fantastično, nemoguuće je braniti njegove bombe. Špancima je postigao 12 golova u polufinalu. Imaće saigrač iz Pari Sen Žermena Vensan Žerar pakleno težak posao da zastavi bombardera koji mnogo bolje igra u dresu reprezentacije nego kluba. Naredne godine vraća se u Dansku, u Olborg, vicešampiona Evrope.

Osim Hansena, konstanta u selekciji dvostrukog uzastopnog šampiona sveta je najbolji golman današnjice Niklas Landin Jakobsen. Na ovom prvenstvu odličan je i desni bek Matijas Gidsel. Ima selektor Nikolaj Jakobsen snažan tim koji je u Tokio poražen samo od Švedske u grupnoj fazi, u meču koji nije mnogo odlučivao. Francuzi su do finala stigli takođe posle samo jednog poraza, i to od Norveške.

Trikolori su poslednjih godina u padu. Nema ih među osvajačima medalje na poslednjim takmičenjima. Početkom januara bili su blizu na Svetskom prvenstvu u Egiptu. Na kraju su završili tek četvrti. U polufinalu su poraženi od Švedske, a u borbi za četvrto mesto od Španije.

Ove dve selekcije su 21. jula ove godine odigrali prijateljski meč, Danska je slavila sa 33:28. Na velikim takmičenjima poslednji put su se sastali u polufinalu Svetskog prvenstva 2019. godine. Danci su tada pregazili Nikolu Karabatića i drugove, dobili sa 38:30, a kasnije razbili i u borbi za zlato komšije, Norvežane.

Očekuje se rukometni rat, dve selekcije koje su dominirale svetskim rukometom u poslednjih 15 godina. Ovaj meč biće poslednji ples za trojicu francuskih veterana, Nikolu Karabatića, Luka Abaloa i Mišela Gigua. Osvojili su sve što je moglo da se osvoji, a sada žele da vrate olimpijsko zlato u zemlji Galskih petlova.

Francuski šmek i lucidnost ili skandinavska snaga? Spektakl je zagarantovan.

OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU, RUKOMETAŠI

Subota

ZA TREĆE MESTO

10.00: (2,35) Egipat (8,00) Španija (1,80)

FINALE

14.00: (2,95) Francuska (8,50) Danska (1,55)

***kvote su podložne promenama


tagovi

tokio 2020Olimpijske igre 2020Rukometna reprezentacija FrancuskeRukometna reprezentacija DanskeMikel HansenNikola Karabatić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara