Slavlje Francuza (©Reuters)
Slavlje Francuza (©Reuters)

Francuzi na krovu Evrope: Mem, Prandi i Fabregas torpedovali silne Dance

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.01.24. | 19:37

Galski petlovi četvrti put šampioni Starog kontinenta. U finalu tim Gijoma Žila pobedio svetskog prvaka sa 33:31 (27:27, 14:14) posle 70 minuta paklenog rukometa. Nedim Remili MVP šampionata

Lankses arena u Kelnu i 20.000 duša u njoj još jednom je pisala istoriju rukometa. Ovog puta reprezentativnog. Atomski rukomet, dve supersile – na kraju slavi Francuske protiv Danske posle produžetaka, 70 minuta paklenog sudara divova – 33:31 (27:27, 14:14) u finalu Evropskog prvenstva i revanš za ubedljiv poraz pre godinu dana u Stokholmu u borbi za zlato na planetarnom šampionatu. Za najboljeg igrača Starog kontinenta izabran je levoruki Francuz Nedim Remili.

Junak meča bio je Dika Mem. Imao je pet promašaja, nije dao gol do 66. minuta, a onda je u drugom produžetku sa dva vezana pogotka doneo četvrto evropsko zlato Galskim petlovima, prvo posle decenije posta. Uz kapitena Barselone, briljantan je bio tandem Vesprema, Nedim Remili i Ludovik Fabregas. Nikola Karabatić je stigao do nove titule iako nije imao svoje veče. Nije se upisao u listu strelaca. U poslednjem minutu golove za titulu delo su Eloima Prandija i Janisa Lena.

Izabrane vesti

Danci su bili bolji veći deo meča, imali su sve u svojim rukama u finišu drugog poluvremena. Imali su gol i loptu, na minut do isteka 60. minuta, ali je Matijas Gidsel, to tada najbolji igrač meča, pogrešio, sviran je pasivan napad. Fabregas je izjednačio, a Mikel Hansen i drugovi nisu uspeli za 25 sekundi da dođe do pobede. Gidsel se spetljao, a Hansen je iz deveterca pogodio blok.

U dodatnih 10 minuta, više snage i koncetracije imao je olimpijski šampion. Blistali su levoruki Mem i Remili, dve odbrane imao je Samir Belasen i to je bilo dovoljno za kontinentalni tron. Danci su u produžecima napadali "sedam na šest", ali nije bilo rešenja za granitnu odbranu Trikolora.

Prvih 30 minuta vodila se izjednačena bitka. Emil Nilsen je činio čuda, imao skoro 50 odsto odbrana (11/24), dok je s druge strana Samir Belasen imao pet intervencija, prvu u 19. minutu, kada je odbranio udarac Mikelu Hansenu.

Broj odbrana čuvara mreže Barselona četa Nikolaja Jakobsena nije uspela da volorizuje zbog pet-šest tehničkih grešaka. Nije išlo veteran, Hansena kod svetskog šampiona, kao ni legendarnog Nikola Karabatića na drugoj strani. Ni Rasmus Lauge se nije proslavio kao organizator igre, a bio je junak pobede u finalu Svetskog prvenstva pre godinu dana u Stokholmu.

Kod Galskh petlova Dika Mem je bio neprimetan u prvih 30 minuta, ali je ulaskom junaka pred dva dana protiv Švedske u polufinalu, Eloima Prandija, koji je bombama sa 10 metara probijao odbranu Skandinavaca. Olimpijski šampion je prolazio na crti gde je dominirao Ludovik Fabregas, najbolji pivotmen današnjice. Tim Gijoma Žila je imao najviše +2, a Danci su preko Matijasa Gidsela serijom 5:0 stigli do +3 – 9:6 sredinom poluvremena, ali su brzo Trikolori zaustavili nalete Skandinavaca.

Danci su na startu drugog poluvremena napravili seriju 3:0. Dva sedmerca je realizovao Mikel Hansen, pogodio je i “čovek od gume” Matijas Gidsel. Sjajno je nastavio da brani Nilsen. Odbrana svetskog šampiona je bila granitna, ništa nije polazilo od ruke Diki Memu, Kentinu Maeu i Nikoli Karabatiću.

Međutim, nisu se Fracuzi predavali. Kentin Mae je iz penala doneo vođstvo Francuskoj 25:24 u 55. minutu. Hansen je odgovorio sa dva vezana gola, imali su Danci sve u svojim rukama, ali ponestalo je koncetracije, a i ovog puta sreća je bila saveznik Francuza kao i dva dana ranije u polufinalu protiv Švedske, kada se isto igralo 70 minuta.

U pobedničkom timu Ludovik Fabregas je postigao osam golova. Nedim Remili je dao pet, a po četiri Janis Len, Eloim Prandi i Dilan Nai. Samir Belasen je imao devet odbrana. Mikel Hansen je dao devet golova, od toga sedam (bez promašaja) sa linije sedam metara. Matijas Gidsel je dao osam, a Simon Pitlik pet. Emil Nilsen je odbranio 15 udaraca Francuzima, a iskusni Niklas Landin Jakobsen tri.

Sa po 54 gola najbolji strelci EP bili su Danac Matijas Gidsel i Portugalac Martim Kosta.

Podsetimo, u borbi za treće mesto i Olimpijske igre u Parizu Švedska je pobedila Nemačku sa 34:31. Peta je Mađarska, šesta Slovenija, dok je Srbija završila takmičenje na užasnom 19. mestu.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – (KELN)

Nedelja

FINALE

Francuska - Danska 33:31 p. p. (27:27, 14:14)

ZA 3. MESTO

Švedska - Nemačka 34:31 (18:12)



tagovi

Rukometna reprezentacija DanskeRukometna reprezentacija FrancuskeMikel HansenNikola Karabatić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara