Marinu Jeliniću čestitali su Ivano Balić i Hrvoje  Horvat (©Reuters)
Marinu Jeliniću čestitali su Ivano Balić i Hrvoje Horvat (©Reuters)

Hrvati uradili svoj deo posla, sada navijaju za Francusku protiv Srbije

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.01.22. | 19:28

Vicešampion Evrope lako pobedio Ukrajinu sa 38:25 u poslednjem kolu Grupe C na Evropskom prvenstvu

(od izveštača Mozzart Sporta iz Segedina)

Posle Srbije, rukometaši Hrvatske dobili su u Ukrajinu sa 38:25 u poslednjem kolu Grupe C Evropskog prvenstva, ali vicešampion Starog kontinenta i dalje strepi za plasman u drugu rundu u Budimpeštu. Ukoliko Orlovi dobiju olimpijskog šampiona iz Tokija, Francusku, makar sa dva gola razlike ili ostvare minimalni trijumf od bar 26 postignutih pogodaka, četa Hrvoja Horvata će završiti takmičenje već u prvoj fazi, a dalje iz Grupe C bi otišle naša selekcija i Galski petlovi.

Izabrane vesti

Ukrajinci su zalutali na ovo takmičenje, bili su lak zalogaj za sve tri reprezentacije. Držali su se dobro desetak minuta, na krilima raspoloženog Dmitra Artamenka i Dmitra Horihe, ali kako je utakmica odmicala, tako je razlika u kvalitetu bila sve izraženija.

Ukrajinci su odlično krenuli. Vodili su sa 6:5, kada je selektor Hrvatske Hrvoje Horvat zatražio tajm-aut u devetom minutu. Mlako je vicešampion Evrope ušao u meč, ni blizu onako srčano kao pre dva dana protiv Srbije. Posle toga, stvar je došla na svoje, brzo su se trgli Hrvati i za četiri minuta serijom 4:0 stigli do tri gola viška – 9:6.

20.30: (1,07) Francuska (16,0) Srbija (11,0)

Posle toga je sve bilo stvar rutine. Opet je sjajan bio mladi levi bek Visle iz Plocka Tin Lučin, Horvatovo otkrovenje na ovom kontinentalnom prvenstvu. Nije išlo prvog golmana Kauboja Ivana Pešića, ali ga je odlično zamenio iskusni Mate Šunjić koji je i protiv Srbije imao odlične intervencije, pre svega dva odbranjena zicera Mijajlo Marseniću. U drugom delu prvog poluvremena sa dve vezane uspešne intervencije podigao je na noge oko dve hiljade hrvatskih navijača koliko ih je bilo u Segedinu,bar duplo manje nego pre dva dana protiv Orlova.

Čuvao je Horvat Luku Cindrića. As Barselone igrao je mnogo manje nego protiv Srbije. Više minuta dobio je srednji bek Vardara Ante Gadža. Selekor Hrvatske je pružio šansu i ostalim igračima. Sa dva brza gola za poslednjih pola minuta prvog poluvremena, Hrvatska je na odmor otišla sa +5 – 18:13. U nastavku nije bilo problema za srebrne sa prošlog EP da povećaju prednost i ostvare drugu vezanu pobedu u Segedinu. Videćemo, da li se Kauboji sele u Budimpeštu ili idu kući.

Levoruki bombarder Ivan Martinović i pivotmen Marin Šipić sa po sedam golova su bili najefikasniji, dok se Marin Jelinić šest puta upisao u listu strelaca. Tin Lučin je postigao pet golova u pobedničkom timu. Kod Ukrajinaca, Dmitro Artamenko je postigao pet pogodaka, a najbolji igrač ove selekcije Dmitro Horiha četiri. Mate Šunjić je imao šest uspešnih intervencija, dok je na suprotnoj strani skroman sa pet odbrane bio Anton Terekov.

20.30: (6,75) Češka (12,0) Švedska (1,15)

Na ovom meču za Hrvatsku nije igarao specijalista za odbranu Željko Musa koji je bio jedan od junaka pobede Kauboja protiv Srbije u drugom kolu Evropskog prvenstva. On nije igrao protiv Francuske, stigao je da pomogne protiv Orlova, ali je na dan meča zaražen koronom, pa je ispao iz tima. Takođe, David Mandić je dobio pozitivan test. Pitanje je da li ova dvojica rukometaša mogu da pomognu, ako Hrvati nastave takmičenje u novoformiranoj grupi u prestonici Mađarske.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE U MAĐARSKOJ I SLOVAČKOJ – TREĆE (POSLEDNJE) KOLO

Ponedeljak

GRUPA A

Crna Gora - Slovenija 33:32 (16:19)

20.30: (19,0) Makedonija (23,0) Danska (1,02)

GRUPA C

Ukrajina - Hrvatska 25:38 (13:18)

20.30: (1,07) Francuska (16,0) Srbija (11,0)

GRUPA E

BiH - Španija 24:28 (14:12)

20.30: (6,75) Češka (12,0) Švedska (1,15)

GRUPA F

Slovačka - Rusija 27:38 (9:19)

20.30: (19,0) Litvanija (23,0) Norveška (1,02)

Utorak

GRUPA B

18.00: Island - Mađarska

20.30: Holandija - Portugalija

GRUPA D

18.00: Poljska - Nemačka

20.30: Belorusija – Austrija

***kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za EP u rukometuEvropsko prvenstvo u rukometurukometna reprezentacija hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara