Dejan Milosavljev (©MN Press)
Dejan Milosavljev (©MN Press)

INTERVJU – Dejan Milosavljev: U Katovicama smo srušili barijere, sanjam medalju, ne bi me iznenadilo da je osvojimo

Vreme čitanja: 12min | sub. 25.11.23. | 08:21

“Uvek želim više. I kada bismo recimo stigli do polufinala nekog velikog takmičenja, želeo bih onda zlato, samo bi me to zanimalo. Rastemo kao tim i verujem da će sve jednom da nam se poklopi, da budemo svi zdravi, da u ključnim trenucima budemo najbolji. Hoću da budem upamćen u Berlinu kao neko ko je osvojio Bundesligu i Ligu šampiona”, rekao je jedan od najboljih rukometnih golmana današnjice za Mozzart Sport

Evropsko prvenstvo za rukometaše kuca na vrata. Orlovi traže kartu za kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu. Živnuo je nekada trofejni sport kod nas, ide se napred. I dalje su ti koraci mali, ali pomak je evidentan. Borba za odličja je i dalje daleka. Još mesec i po ostalo je do spektakla u Nemačkoj. Klupska sezona je u puno jeku, ali svi željno iščekuju januar, mesec rukometa.

Jedan od glavnih aduta selektora Srbije Tonija Đerone biće Dejan Milosavljev, čuvar mreže Fuksea iz Berlina. Popularni Banda blista ove sezone u dresu Lisica, stub je tima koji odlično gura u Bundesligi, ali i u Ligi Evrope, gde brani pehar, ima maksimalan učinak (četiri pobede), dok je na Supeglobu u Saudijskoj Arabiji osvojeno drugo mesto. Posle drame i produžetaka, Magdeburg je bio bolji u finalu.

Izabrane vesti

Milosavljev je pre dve nedelje izabran za najboljeg golmana nezvaničnog Svetskog prvenstva. Pre četiri dana je protiv Dinama u Bukureštu činio čuda, zaustavio čak 22 udaraca igrača rumunskog šampiona, od toga 14 u prvih 30 minuta. “Eh, da nam je takav Banda u Nemačkoj”, pomislili su ljubitelji ovog sporta u Srbiji, gledajući bravure momka iz Dolova u meču Lige Evrope. Iako sa samo 27 godina, golman Berlinaca i naše reprezentacije već ima mnogo iskustva iza sebe, velikih utakmica, doduše više na klupskom nivou. Sa Vardarom je u prvoj pečalbarskoj sezoni, 2018/2019, stigao do krova Starog kontinenta.

Pun je samopouzdanja prvi golman Srbije, jedan od najboljih čuvara mreže današnjice. Prošle sezone je imao mnogo pehova, povreda koje su ga poremetile, ove je možda i u životnoj formi, svestan da u Berlinu u njega i Matijasa Gidsela gledaju kao ključne figure u pohodu na toliko željenu titulu šampiona Nemačke. U Katovicama početkom godine na Svetskom prvenstvu imali smo rovitog Bandu, sada svi veruju da je ispucao sve malere i da će biti predvodnik Srbije na Evropskom prvenstvu.

U intervjuu za Mozzart Sport, Milosavljev je govorio o dosadašnjem toku sezone, njegovim igrama, Fukse Berlinu, paklu Bundeslige, ali se dotakao i predstojećeg Evropskog prvenstva, gde Orlovi žele da potvrde da su reprezentacija u usponu, od koje tek treba da se očekuju velika dela.

Nedelja, 15.00: (1,15) Fukse Berlin (12,0) Hamburg (6,75)

Već više od četiri godine ste stanovnik Berlina. Da li je vreme u Bundesligi da titula stigne u prestonicu? Prošle sezone ste dugo bili lideri, pali ste u finišu. Početak obećava. Vidite li Fukse na tronu?

U pripremnom periodu smo odigrali sve utakmice u gostima, sigurno 10 do 12 i to sa jakim timovima. Uprava je videla da smo prošle sezone slabiji bili na gostovanjima, pa smo zato igrali isključivo na strani. Dobro smo krenuli, dugo smo bili bez poraza, do meča sa Kilom prošle nedelje. Problem su nam povrede. Letos je otišao i Jakob Holm, to utiče na rotaciju na bekovskim pozicijama. Na duži rok ne možemo da računamo na Pola Druksa i kapitena Fabijana Videa. To može da bude problem u nastavku sezone. Ritam je ubitačan, tri mečeva nedeljno. Mi imamo osnovu od osam-devet igrača, na klupi su mlađi, neiskusni igrači do 21 godine. Stav kluba je da treba dati šansu i mlađima, a videćemo da li ćemo da se pojačamo”, počeo je priču Milosavljev za naš portal.

OVA SEZONA MI JE NAJNAPORNIJA U KARIJERI, ŽELIM DA OSTANEM UPAMĆEN U BERLINU KAO OSVAJAČ BUNDESLIGE I LIGE ŠAMPIONA

(©MN Press)(©MN Press)

Svi rukometaši govore da je Bundesliga nešto totalno drugačije, svetlosnu godinu ispred ostalih šampionata, da je “ludnica”, da je najteža za igranje. Ovo vam je peta sezona, pravi ste čovek da prokomentarišete ove tvrdnje?

Ja sam dugo ovde, trebalo bi da se naviknem, ali meni je ova sezona najnapornija. Non-stop su utakmice, duga putovanja, hoteli, nema se vremana za oporavak. Fizički je zahtevno, mnogo se troši. Igrali smo četiri utakmice za pet dana na Superglobu u Saudijskoj Arabiji, 70 minuta protiv Magdeburga u finalu u nedelju. Ujutru smo krenuli put Berlina, stigli uveče, a sutradan nam je dolazio Dinamo iz Bukurešta u Ligi Evrope. Svi smo preumorni, jedva čekamo neki predah, ali… Nijedna utakmica u Bundesligi nije lako. Ne možeš nikada da se opustiš. Ima ekipa koje ne igraju Evropu, odmornije su i čekaju da skinu skalp favoritima, pogotovo na svom terenu. Gde god se igra dvorane su pune. Sada nas do kraja sezone očekuje 12 utakmica za mesec dana, a onda slede priprema za EP. U nedelju igramo Bundesligu, onda sutradan putujemo u Šamberi, pa u utorak Liga Evrope, a onda u četvrtak u Veclaru imamo novi meč u prvenstvu. Ko preživi – pričaće”.

Kažu da su Skandinavci superiorniji fizički, da oni lakše podnose te napore?

Ma, nije tako. I oni su preumorni, ujutru su bledi. Gidsel recimo igra svaki meč skoro 60 minuta”.

Kako saigrač iz reprezentacije i kluba Mijajlo Marsenić gura?

Marsa igra odlično, svi smo dobri, ta naša okosnica od osam-devet igrača koja je iznela dosadašnji tok sezone, u formi smo, uigrani, kvalitetne partije pružamo. Imali smo te povrede koje su nas usporile, nadamo se da ćemo samo da ostanemo zdravi u nastavku”.

Nils Lihtlajn je velika nada nemačkog rukometa. Bio je MVP juniorskog Svetskog prvenstva prethodnog leta, kada su mladi Panceri bili zlatni. Da li je on budući veliki as?

On je sjajan, veoma talentovan. Dobija šansu, odlično igra. Samo tako neka nastavi”.

Danski as Matijas Gidsel, MVP Svetskog prvenstva ove godine, ima impresivnu sezonu. Postigao je 172 gola na 21 meču u svom takmičenjima, što je više od osam u proseku. U Bundesligi je dao 92 pogotka na 12 utakmica, u Kupu Nemačke 10 na jednom meču, U Ligi Evrope 25 na četiri duela, a na Superglobu u Saudijskoj Arabiji 45 na četiri susreta. Da li je on trenutno najbolji rukometaš na svetu?

Govorio sam i ranije da je najbolji. Možda sam subjektivan jer mi je saigrač, ali pratim ga svaki dan, vidim kako se ponaša, kako trenira, kako napreduje. Lider je, neumoran, skoro da ne izlazi iz igre, izgubi na svakoj utakmici nekoliko kilograma. Mnogo toga zavisi od njega. Fantastičan je”.

Blistali ste u dresu Vardara, osvojili Ligu šampiona, godinama među najboljim čuvarima mreže u Bundesligi. Ova sezone je počela fantastično. Na putu je da bude možda i najbolja u karijeri?

Letos sam počeo pripreme baš s tom mišlju, ambicijom da mi ovo bude najbolja sezona u karijeri. Radio sam na sebi, ispravljao nedostatke. Naravno, to se nikada ne zna da li će tako da bude, ali samo zadovoljan kako je počelo. Imao sam i ove sezone povredu, nisam bio na okupljanju reprezentacije protiv Slovenije, ali sada je sve u redu. Uz mog trenera Dejana Perića radim naporno i verujem da ću na kraju da uberem plodove, pre svega da osvajam trofeje sa Berlinom”.

RADIM KAO DA ĆU DA OSTANEM U KLUBU JOŠ 15 GODINA

Da li je za Fukse prioritet Bundesliga u odnosu na Ligu Evrope?

Da, sigurno, želimo da je osvojimo i da igramo naredne sezone Ligu šampiona. To je najvažnije takmičenje, ali mi uvek idemo od utakmice od utakmice. Kada dođeš u priliku da osvojiš trofej, sigurno da ćeš da uradiš sve da ideš do kraja. Tako je bilo i na Superbglobu. Bili smo umorni, ali kada se pobeđuje, ambicije raste, stigli smo do finala i malo je falilo da osvojimo takmičenje. U Ligu Evrope smo bili najbolji prošle sezone, dobro guramo i ove, obezbedili smo narednu rundu. Verujem da ćemo da dođemo do završnog turnira, a onda kad odeš tamo, naravno da želiš da podigneš pehar”.

Starosedelac ste u Bundesligi. Ima li li neki rukometaš koji vam baš ne leži, čije šuteve teško branite?

Imao je - Danac, desno krilo, Lase Svan Hansen iz Flensburga. On sada više ne igra, završio je karijeru, ali znam da mi je bio ‘pakao’ s njim. Ne znam da li sam uspeo da mu odbranim neki udarac na pet-šest utakmica. Možda je on promašio neki put. Lase mi je ostao u sećanju, protiv ostalih, bilo je i dobrih i loših partija”.

(©AFP)(©AFP)

Petu sezonu ste u Berlinu. Ugovor vas veže do 2026. godine. Dokle u prestonici Nemačke?

To se nikada ne zna u profesionalnom sportu. Imao sam ugovor sa Partizanom na četiri godine, pa samo otišao posle godinu i po, pa u Vardaru na tri, pa sam napustio Skoplje posle sezone. Ja radim kao da ću da ostanem ovde još 15 godina, ali naravno, život profesionalnih sportista je nepredvidiv. U svaki meč ulazim 100 odsto, dajem uvek maksimum. Želim da ostanem upamćen u klubu kao neko ko je osvojio Bundesligu i Ligu šampiona. Uvek sebi dajem najveće moguće ciljeve, stvorim pritisak možda i veći nego što treba, ali ja sam emotivan, drugačije ne mogu”.

------------------------------------------------------------------------

BROJKE DEJANA MILOSAVLJEVA OVE SEZONE

142 odbrana na 12 utakmica Bundeslige. Sledeći po broju odbrana, Mohamd Esam Mustafa iz Balingena je sakupio čak 23 odbrana manje i to sa utakmicom više.

30,41 je procenat uspešnosti u prvenstvu Nemačke

10 odbranjenih sedmeraca u šampionatu Nemačke, najviše u ligi

2 gola u prvenstvu Nemačke

42 intervencije za tri meča u Ligi Evrope (14 u proseku)

37,5 je procenat uspešnosti odbrana u grupnoj fazi drugorangiranog EHF takmičenja

---------------------------------------------------------------------

JEDNA UTAKMICA U DRESU REPREZENTACIJA TE POTROŠI FIZIČKI I EMOTIVNO KAO TRI U KLUBU, SPREMNI SMO ZA VELIKA DELA

Prethodnih godina, mnogi repezentativci su izjaviljivali da žarko žele medalju sa Srbijom na velikim takmičenjima, da bi sve trofeje menjali za neko odličje u najdražem dresu. Da li je to realno u narednim godinama?

Sanjam medalju. Uvek želim više. I kada bismo recimo stigli do polufinala nekog velikog takmičenja, želeo bih onda zlato, samo bi me to zanimalo. Ne znam da li je ovo Evropsko prvenstvo šansa generacije ili možda neko sledeće, ali ako bismo osvojili medalju, ne bih bio iznenađen. Znam da vredimo, da to možemo. Za mnoge bi to bila senzacija, neočekivano, ali za mene ne. Rastemo kao tim i verujem da će sve jednom da nam se sve poklopi, da budemo svi zdravi, da u ključnim trenucima budemo najbolji”.

U Srbiji ako nisi uzeo medalju sportska javnost smatra da je to neuspeh. Osećate li pritisak da baš sad u Nemačkoj morate da uradite nešto veliko?

"Trenutno, ne osećam pritisak. Možda, zato što ne živim u Srbiji. Čim dođem na pripreme, pređem granicu, dođem u svoju otadžbinu, onda pritisak raste. Na Svetskom prvenstvu smo napravili pomak 11. mestom. Mislim da je važnije od rezultata da smo srušile te, kao bi nazvao, barijere koje smo imali u glavama. Često naši sportisti imaju strah od pobede. Tenzija, trema te sputa, nekada osećaš i olakšanje kada izgubiš jer se sve završilo. Ako pobediš, onda to traje do sledećeg meča. Prošao sam to, znam kakav je to osećaj. Poraženi smo od Norveške u Katovicama, ali smo nedugo zatim pobedili istog rivala u Novom Sadu u kvalifikacijama za EP. Posle tri dana, emotivno i fizičko smo se ispraznili pa smo ubedljivo poraženi u revanšu u Skandinaviji. Mnogo pričamo između sebe, bodrimo jedni druge, atmosfera je odlična, svi smo tu jer volimo Srbiju. Čast i privilegija je braniti boje svoje zemlje”.

Dva Evropska prvenstva ste propustili, 2020. zbog povrede i dve godine kasnije u Segedinu zbog korona virusa. U januaru ste bili roviti na SP, naknadno ste se priključili selekciji, propustili prva dva meča. Da li ste ispucali sve malere?

Nadam se da jesam. U Katovicama sam igrao sa pokidanim ligamentom. Bandažu nisam mogao da uradim, ali sam želeo da igram, da se sutradan pogledam u ogledalo, da znam da sam učinio sve da pomognem saigračima. Sada je sve kako treba, samo tako da potraje, da se završe ovih 12 utakmica s klubom, pa onda kreću misli na Evropsko prvenstvo. Jedna utakmica u dresu reprezentacije je kao tri u klubu. Emotivno i fizički je teže, više se trošiš”.

ISLANĐANI NAJKVALITETNIJI RIVAL U PRVOJ FAZI EP, PRIJA MI SARADNJA SA TONIJEM ĐERONOM

Kako komentarište grupu u Minhenu, rivale Island, Mađarsku i Crnu Goru.

Sigurno da su Islanđani najkvalitetniji, većina njihovih reprezentativaca igra ovde u Nemačkoj, dobro ih poznajem. Ta prva utakmica na šampionatu može da nam bude putokaz, nadam se ka narednoj rundi. Protiv Mađara sam i najmanje igrao, Crnogorce takođe dobro poznajem. Najvažnije je da tamo, 25. decembra, kada počinju pripreme, da dođemo svi zdravi”.

Toni Đerona, osim što je prvi stranac selektor Srbije, je i najdugovečniji kormilar reprezentacije poslednjih 20-ak godina. Španac je već skoro tri i po godine na klupi (ugovor mu ističe u junu 2024). Da li je to lakše za igrače, kada znaju šta ih očekuju na pripremama, kada je uspostavljen sistem, kada se ne menja koncepcija preko noći?

Ja sam golman, pa je kod mene specifično, verovatno ostali mogu da bolje to do uporede. Meni prija saradnja sa Tonijem. Nema tu problema. Navikli smo jedni na druge. Pre toga su se menjali često selektori, tražio se instant rezultat. I bivši selektori su dobro radili, nisu oni bili isključivi krivci, bilo je i do nas igrača. Mislim da je jedan olimpijski ciklus od četiri godine minimum koji treba da dobije trener, da se ne menja često selektor”.

Mogu li nove snage da pojačaju Orlove u Minhenu. Miloš Kos i Uroš Kojadinović kucaju na vrata Evropskog prvenstva?

Pratim obojicu. Kosa sam gledao ove sezone u dresu Zagreba. Vidi se kvalitet, napredovao je posle povrede, igra sa mnogo samopouzdanja, jedan je od najbitnijih igrača svog tima. Kojadinovića sam zapazio pre dve godine kada je dolazio u Partizan. Odmah se vidi kada neko ima nešto posebno. Uvek sam bio među najmlađim u reprezentaciji, ali evo, i ja starim. Tu smo svi da mlađima budemo pri ruci da se što bolje uklope u kolektiv”.

Spremate li se na leto da odete u Pariz?

Skoro sam pričao sa suprugom. Ona me pita, kako to, prvo EP, pa onda na Olimpijske igre? Objasnio sam je da prvo moramo da se na EP kvalifikujemo za turnir, pa tek onda za Pariz. Mada, ako budemo šampioni Evrope, onda idemo direktno na najveće sportsko takmičenje. Sigurno da nam je to velika želja da se nađemo tamo. Ne sumnjam da je to motiv više za sve, da se pokažemo u najboljem svetlu u Nemačkoj. Pozitivan sam, verujem da naše vreme tek dolazi”.

BRAVO ZA VOJVODINU, MOŽDA SE VIDIMO NA ZAVRŠNOM TURNIRU

Vojvodina je napravila iskorak, sve je ozbiljnija. Pratite li klupska dešavanja u Srbiji? Možda i odmerite snage ove sezone sa Novosađanima?

"Gledam utakmice našeg prvenstva kad god mi vreme dozvoli. Volim da pogledam utakmice Jugovića gde sam počeo karijeru. Vidim da se u Vojvodini dobro radi, da je sve bolja. I ovde u Nemačkoj se o tome priča. Pre nismo imali jak klub, sada vi znaju za Novi Sad, Vojvodinu. Čestitke svima i želim što dalje da doguraju. Znam te momke koji igraju tamo, s nekima sam saigrač u reprezentaciji, sa nekima sam igrao u klubu. Što da ne, da dođu do završnog turnira i da se tamo sastanemo”.

Nedavno ste postali otac, drugi put. Posle sina u dom Milosavljev u Berlinu je stigla i ćerkica.

Da, rodila se 11. novembra. Uživam u svakom trenutku provedenom sa suprugom i decom”, zaključio je Milosavljev za Mozzart Sport.

BUNDESLIGA – 14. KOLO

Petak

Ajzenah – Melsungen 24:27 (9:13)

Erlangen – Gepingen 28:26 (13:14)

Subota

19.00: (1,40) Hanover (8,50) Lemgo (3,60)

20.30: (3,40) Gumersbah (8,50) Flensburg (1,45)

Nedelja

15.00: (1,15) Fukse Berlin (12,0) Hamburg (6,75)

16.30: (9,00) Balingen (14,0) Magdeburg (1,10)

16.30: (1,12) Rajn Nekar Leven (13,0) Veclar (7,75)

18.00: (6,25) Štutgart (12,0) Kil (1,17)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Dejan MilosavljevFukse BerlinRukometna reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u rukometu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara