Juri Knor, Abdi Ajub, Alfred Gislason i Valero Rivera (©Reuters)
Juri Knor, Abdi Ajub, Alfred Gislason i Valero Rivera (©Reuters)

Ko su rivali Srbije: Neki novi Nemci, Volf zvezda, Knor se nameće; Katar bez prvog strelca SP u Egiptu i skromni Alžir

Vreme čitanja: 7min | pet. 13.01.23. | 08:25

Islanđanin Alfred Gislason silom prilika morao da podmladi Pancere. Valero Rivera glavni adut azijskog šampiona. Afrička selekcija u padu, bila tek peta na kontinentalnom šampionatu, poražena sva četiri pripremna meča pre Svetskog prvenstva

(Od specijalnog izveštača Mozzart Sporta iz Katovica)

Rukometaši Srbije mogu mnogo u Poljskoj i Švedskoj. Svi verujemo da je vreme da Orlovi zablistaju na velikim takmičenjima. Grupa E u Katovicama je izjednačena, sve tri pobede u prvoj fazi širom otvaraju vrata četvrtfinala. Ipak, treba prvo skočiti, pa tek onda reći hop. Nemačka i Katar su ozbiljne reprezentacije, ali daleko od toga da treba da strepimo. Po kvalitetu, četa Tonija Đerona nije slabija od ove dve reprezentacija, dok Alžir, prvi rival danas (20.30, RTS, Arena Sport) ne bi trebalo da predstavlja problem za našu selekciju.

Izabrane vesti

Trijumf nad svetskim vicešampionom i prvakom Evrope Švedskom u generalnoj probi pred početak Svetskog prvenstva dao je "vetar u leđa" Orlovima. Svesni su kvaliteta, dvogodišnjeg rada sa španskim stručnjakom. Četvrtfinale je cilj, olimpijske kvalifikacije su veliki motiv, šansa da se borimo da se posle 12 godina opet nađemo na najvećoj sportskoj smotri.

NEMAČKA – GISLASON BEZ NAJBOLJIH, SIN NEKADAŠNJEG ASA TOMASA KNORA LIDER PANCERA

Mnogo je bure bilo prethodnih meseci oko sastava reprezentacije Nemačke. Da igraju Panceri s najjačim mogućim timom, bili bi kandidati za medalju. Islanđanin na klupi Alfred Gislason morao je da prinudno podmladi sastav. Trio Kila, Patrik Vinček, Hendrik Pekeler i Štefan Vajnhold su se oprostili od reprezentacije. Prvi je nogu povukao Uve Genshajmer, svojevremeno jedan od najboljih krila sveta, bivši član Pari Sen Žermena, a sad rukometaš Rajn Nekar Levena. U selekciji nema ni Julijusa Kuna iz Melsungena, a otkazao je pred ovaj šampionata i Fabijan Vide. Šestorica bitnih igrača s kojim bi islandski stručnjak, nekadašnji trofejni trener Kila, sigurno imao mnogo jači tim.

U nemačkoj javnosti nisu blagonaklono gledali na otkazivanja. Nekadašnji reprezentativac i bivša zvezda Hamburga Paskal Hens kritikovao je rukometaše što kao opravdanje da ne igraju za reprezentaciju navode umor od naporne sezone u Bundesligi.

Potpuno razumem nezadovoljstvo selektora Gislasona. Uvek sam sa velikom radošću igrao za reprezentaciju. Bilo je otkazivanje i u moje vreme, ali ne ovolikog. Razumem igrače koji su dugo u Bundesligi. Sezona je duga, malo je vremena za porodicu, ali u Nemačkoj igra veliki broj Šveđana, Norvežana, Danaca, Islanđana... Niko od njih ne kaže da je umoran, da želi da se odmori, da neće da igra za reprezentaciju. Ne mogu da se setim nekog primera da je Skandinavac otkazao igranje za svoju zemlju ukoliko nije opravdano odsutan zbog povrede”, rekao je Hens, preneo je rukometni portal handball-world.news.

Koga nema, bez njega se može i mora. Gislason je prvo izabrao 18, a na konačnom spisku nije bilo mesta za rukometaše Lemga, desnog krila Lukasa Zerbea i pivotmena Tima Cehela. Prva zvezda selekcije je jedan od najboljih golmana današnjice, čuvar mreže evropskog vicešampiona Kjelcea, Andreas Volf.

Andreas Volf (©Reuters)Andreas Volf (©Reuters)

Kada je u formi, čuda može da napravi iskusni golman. Već devet godina je reprezentativac Nemačke. Branio je još za Grosvalštad, Veclar i Kil u kome je proveo tri godine pre milionskog transfera u redove poljskog velikana 2019. U prijateljskim utakmicama protiv Islanda pokazao je klasu i sigurno će biti glavni Gislasonov adut u Katovicama.

20.30: (1,05) Srbija (18,0) Alžir (13,0)

Tokom duela u Bremenu i Hanoveru protiv Islanda, jednog od favorita iz senke ma SP, kao lider nove selekcije nametnuo se mladi srednji bek Rajn Nekar Levena Juri Knor. Da iver ne pade daleko od klade govori i slučaj momka koji ima samo 21 godinu. Njegov otac je čuveni Tomas Knor, legenda nemačkog rukometa.

Najbolje godine karijere Knor senior je proveo u Kilu, od 1992. do 1998. godine. Rukometni fanovi srednje i starije generacije pamte ovog levog beka po karakterističnom šutu kada se odrazi s dve noge što je i „patentirao“. Naime, posle teške povrede kolena, poput odbojkaša, morao je da promeni tehniku šuta i bio veoma uspešan. Kasnije su ovaj šut i drugi koristili i usavršili, ali je Knor senior bio preteča.

18.00: (1,17) Nemačka (12,0) Katar (6,25)

Njegov naslednik krupnim koracima kreće napred. Bio je najefikasniji rukometaš svog tima u oba meča sa Islanđanina, a u drugom duelu u Hanoveru je čak 13 puta zatresao mrežu Ribara. Moraće Toni Đerona i njegov stručni štab da obrate posebnu pažnju na Knora juniora.

Na crti je odličan pivotmen Flensburga Johanes Gola, opasni su i Filip Veber iz Magdeburga, Kaj Hafner iz Melsungena i Pol Druks iz Gumersbaha. Na papiru prvi favorit Grupe E, ali daleko od toga da je nepobediv za tim Tonija Đerone.

KATAR - SELEKCIJA U PADU, ODSUSTVO MARZOA VELIKI UDARAC

Katar je dotakao zvezda na Svetskom prvenstvu kod kuće 2015. godine, kada je "pokupovao" igrače, veštački napravio silu i na kraju osvojio srebro. Francuska je bila bolja u finalu u Dohi. Posle toga ulaganja su bila skromnija, a tim Valere Rivere nije bio ni blizu medalje. Španski legendarni stručnjak skoro deceniju je na kormilu ove bogate azijske zemlje, aktuelnog kontinentalnog šampiona. Tvorac moderne Barse, koji je bio na klupi Katalonaca od 1983. do 2003. godine, sada ima skromniji sastav nego ranije. Nema više ni Danijela Šarića, sinonima za katarski rukomet poslednjih godina. Nekadašnji golman Crvene zvezde, Sintelona i Barselone završio je pre nekoliko godina bogatu igračku karijeru i ostao da živi u Dohi.

Rafael Kapote (©Reuters)Rafael Kapote (©Reuters)

Veliki hendikep je neigranje rođenog Kubanca Frenkisa Karola Marzoa. Iskusni bek napustio je pripreme reprezentacije neposredno pred Svetsko prvenstvo. Igrao je dugo za lisabonski Sporting, a poslednje dve godine je član bogatog Kuvajt SC-a. Koliko je to hendikep za Katar govori podatak da je sa 58 golova bio najbolji stelac prošlog Svetskog prvenstva u Egiptu. Tokom priprema se povredio još jedan Kubanac sa katarskim pasošem, Rafael da Kosta Kapote, ali biće na raspolaganju Riveri. U poznim je igračkim godinama, ima 35, a trenutno brani boje Al Duhaila.

Jedan od retkih internacionalaca u timu je pivotmen francuskog Eksa Jusef Benali. Ovaj rođeni Tunišanin prošle sezone je sa Barselonom osvojio titulu šampiona Evrope. Prednost tima Valera Rivere je uigranost. Dugo igraju zajedno, pripremali su se tri meseca u Barseloni. Domaći šampionat je prekinut, sve je bilo podređenu uspehu reprezentacije.

U pripremom periodu u Dohi su dobili Crnu Goru u prvom odmeravanju snaga, dok je u drugom tim Zorana Roganovića odigrao nerešeno. Nije Katar što je nekada bio, naravno nije za potcenijivanje, ali u taj meč u utorak (20.30) Orlovi ulaze kao favoriti. Više o kvalitetu Katara mogli bismo da se uverimo danas (18.00) u Katovicama u prvom meču Grupe E protiv Nemačke.

ALŽIR - REĐAO PORAZE U PRIPREMNOM PERIODU, BERKUS OTPAO, ABDI AJUB NAJVEĆA OPASNOST

Alžir je autsajder Grupe E u Katovicama. Ne bi trebalo da iznenadi tri selekcije koje će se boriti da osvoje što više bodova pred drugu fazu i duele sa Norveškom, Makedonijom, Holandijom ili Argentinom (tri od četiri se ukrštaju sa našom grupom).

Alžirci su godinama u padu. Proteklog leta su bili tek tek peti na kontinentalnom prvenstvu. Prva zvezda selekcije je desni bek Tuluza Abdi Ajub. Trener mu je Danijel Anđelković, a saigrač Nemanja Ilić. Golmana Kalifu Gedbanea dobro poznaje Lazar Kukić koji s njim igra u Dinamu iz Bukurešta.

Neposredno pred šampionat, tamošnja Federacija objavila je da će kapiten nacionalnog tima, levi bek francuskog Ivrija, Mesud Berkus (33), propustiti takmičenje zbog povrede. On je jedini igrač sa preko 100 utakmica u alžirskom sastavu (161). Na poslednjem SP 2021. godine Alžirci si okončali na 22. mestu.

Tokom pripremnog perioda odigrali su četiri utakmice i sve su poraženi, dva puta od Tunisa i po jednom od Rumunije i Egipta. Primera radi, Faraoni su dobili Alžir sa 38:27, a naš istočni sused, kojeg nema na Svetskom prvenstvu, bio je bolji od ove afričke reprezentacije sa 33:25.

Sve to ukazuje da bi Orlovi trebalo lako da upišu prva dva boda na otvaranju Svetskog prvenstva u Katovicama.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE U POLJSKOJ I ŠVEDSKOJ – 1. KOLO

GRUPA A (KRAKOV)

Četvrtak

Čile - Iran 24:25 (11:13)

Španija - Crna Gora 30:25 (15:15)

GRUPA B (KATOVICE)

Sreda

Francuska - Poljska 26:24 (14:13)

Četvrtak

Saudijska Arabija - Slovenija 19:33 (8:16)

GRUPA C (GETEBORG)

Četvrtak

Zelenortska Ostrva - Urugvaj 33:25 (17:11)

Švedska - Brazila 26:18 (11:9)

GRUPA D (KRISTIJANŠTAD)

Četvrtak

Mađarska - Južna Koreja 35:27 (21:11)

Island - Portugalija 30:26 (15:15)

GRUPA E (KATOVICE)

Petak

18.00: (1,17) Nemačka (12,0) Katar (6,25)

20.30: (1,05) Srbija (18,0) Alžir (13,0)

GRUPA F (KRAKOV)

Petak

18.00: (2,85) Argentina (8,00) Holandija (1,60)

20.30: (1,05) Norveška (18,0) Makedonija (13,0)

GRUPA G (JENČEPING)

Petak

18.00: (1,22) Maroko (11,0) SAD (5,20)

20.30: (2,05) Egipat (8,00) Hrvatska (2,05)

GRUPA H (MALME)

Petak

18.00: (3,40) Bahrein (8,50) Tunis (1,45)

20.30: (1,01) Danska (25,0) Belgija (22,0)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Rukometna reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u rukometuRukometna reprezentacija Katararukometna reprezentacija nemačkeAndreas VolfValero Rivera

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara